Türkiye'de Daha Fazla Katar Yatırımı Görmek İstiyoruz - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'de Daha Fazla Katar Yatırımı Görmek İstiyoruz

Türkiye\'de Daha Fazla Katar Yatırımı Görmek İstiyoruz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de Daha Fazla Katar Yatırımı Görmek İstediklerini Söyledi.

18.08.2009 17:20

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de daha fazla Katar yatırımı görmek istediklerini söyledi.

TOBB-DEİK Türk-Katar İş Konseyi çalışma yemeği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Katar Emiri Şeyh Hamad Bin Halife El Thani'nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Hisarcıklıoğlu burada yaptığı konuşmada, Katar ile Türkiye'nin kaynaklarının ötesinde tarihi bağlar bulunduğunu ifade ederek, geçmişte de ülkeye jeopolotik itibarı nedeniyle Katar kıtası denildiğini hatırlattı.

Geçtiğimiz yüzyıllarda Katar'da yaşayan Türk nüfusunun çok düşük olduğunu, bugün ise sayının 7 bine yükseldiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, artan enerji girdi fiyatlarının Katar'ı zenginleştirdiğini, ancak buradaki asıl başarının uzun vadeli stratejik adımlar atılmasında yattığını vurguladı.

Hisarcıklıoğlu, Katar'ın bu yönde gerçekleştirdiği projeler hakkında da bilgi verdiği konuşmasında, Katar'ı refaha taşıyan birçok projenin altında Türk müteahhitlerinin imzası bulunduğuna işaret etti.

Dünyanın en başarılı 225 müteahhitlik firması içinde 23 Türk firmasının bulunduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Müteahhitlerimizin özellikle katma değeri yoğun projelerde Katar'a hizmette her zamanki gibi hazır olduğunu vurgulamak istiyorum” dedi.

Hisarcıklıoğlu, Katar'ın çok taraflı dış politikasının, bölgenin geleceği açısından çok önemli olduğunu da belirtti.

Türk özel sektörünün son yıllardaki başarılarına değinen Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin İtalya'dan Çin'e uzanan bölgede sanayi devi bir ülke haline geldiğini, turizmde ilk 8 güzergahtan biri haline gelen Türkiye'nin taşımacılık alanında da ABD ve Çin'in ardından üçüncü sırada yer aldığını hatırlattı.

Türkiye'nin en büyük doğal kaynağının yetişmiş insan gücüne dayalı müteşebbis ruhu olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Katar arasında ticaret hacminin, 2011 yılında 1 milyar doları aşmasını hedeflediklerini, ancak bu hedefe 2008 sonunda ulaşıldığını vurguladı.

“ORTAKLIK KUYUSUNDAN DAHA FAZLA SU ÇEKMELİYİZ”

Hisarcıklıoğlu, iki ülke arasında son dönemdeki üst düzey ziyaretlerin getirilerine dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Şimdi de sizlerin ziyareti umuyorum ki yeni işbirliklerini mümkün kılacaktır. Zira ikili işbirliğimizin meyvelerini vereceği tek alan ticaret de değildir. Biz ortaklık kuyusundan daha fazla su çekmeliyiz. Katar'ın, enerji kaynakları dışında başta hizmet sektörü olmak üzere birçok alanda yatırım yapmayı planladığını biliyoruz. İşbirliğimizin güçlenmesini sağlayacak birçok fırsat alanı vardır. Aslında Türkiye yatırımlar açısından fırsatlar ülkelerinin başında gelmektedir. Türkiye'de daha fazla Katar yatırımı görmek istiyoruz. Katar'ın Türkiye'yi hizmetler sektöründe olduğu kadar üretim alanında da kullanabileceğine inanıyoruz.”

Hisarcıklıoğlu, işbirliğine en müsait alanlar konusunda ise gelecek yıl Doha'da Katar Emirinin himayesinde “Türkiye ve Katar Ekonomik ve Stratejik Diyalog Konferansı” düzenleyerek ortak bir 2010-2020 perspektifi oluşturulabileceği inancını dile getirdi.

Katar'ın eğitim şehri ile Türkiye üniversiteleri arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim programının acilen hayata geçirilmesi gereğine de işaret eden Hisarcıklıoğlu, dış ticaretin hızla yükseldiği bu dönemde Doha Bank'ın Türkiye'deki temsilciliğini şube haline getirmesi, Ziraat Bankası'nın da Doha'da şube açmasının faydalı olacağını, enerji alanında da üretici Katar ile taksim merkezi olan Türkiye'nin işbirliğinin, önemli bir sinerji yaratacağını söyledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'de Daha Fazla Katar Yatırımı Görmek İstiyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement