Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela, Türkiye ile Çekya'nın karşılıklı ticaretinde 2021'de 4 milyar avroyu geçildiğini belirterek, "Kovid yıllarında çok ciddi bir artış söz konusu oldu bu son derece ümit vadeden bir durum. 2022'de elde ettiğimiz rakamlar fazlasıyla ümit vadediyor." dedi.
DEİK Genel Merkezinde, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Çekya İş Konseyi tarafından düzenlenen "Türkiye-Çekya Yuvarlak Masa Toplantısı" Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela ve DEİK Başkanı Nail Olpak'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantının açılışında konuşan Sikela, iş birliğinin hem karşılıklı ilişkiler açısından hem de bütün bölge için son derece önemli olduğunu belirtti.
Sikela, enerji, ulaşım, lojistik, makina ve mühendislik alanlarına özel bir önem atfettiklerini, akıllı teknolojilerin de ziyaretin kapsamında olduğunu dile getirerek, dün Ankara'da Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih
Dönmez ile bir araya geldiklerini hatırlattı.
Müzakerelerdeki ana konulardan birinin de enerji tedarikini güvenceye almak şeklinde olduğunu ifade eden Sikela, şunları kaydetti:
"Öncelikle hane haklı için ve sonra ekonomiler için aynı güvenceyi sağlamak ve bunun erişilebilir bir fiyattan yapılması gerekiyor. Bu alan son derece kararlı olduğumuz bir alan. Bu alanda iş birliği yapacağız, yalnızca bugün değil, gelecekte de bu şekilde olacak. Türkiye piyasası 80 milyondan fazla tüketiciye sahip olan bir piyasa ve Çek Cumhuriyeti'nin ana ticari ortaklarından da bir tanesi. Türkiye'nin Çek Cumhuriyeti'ne yaptığı ihracatta son 5 yıllık zaman zarfında sürekli bir iyileşme var. Aynı şekilde karşılıklı ticaret de 2021'de 4 milyar avroyu geçmiş durumda. Kovid yıllarında çok ciddi bir artış söz konusu oldu ve bu son derece ümit vadeden bir durum. Bu her yıl yapmak istediğimiz bir şey. 2022'de elde ettiğimiz rakamlar fazlasıyla ümit vadediyor."
Çek Cumhuriyeti'nin AB'nin dönem başkanlığını yürüttüğünü, Çekya'nın Başkanlığı'nın birtakım güçlüklerle de başa çıkmaya çalıştığını, Rusya'nın Ukrayna'daki saldırılarının enerji fiyatlarını artırdığını ve küresel piyasaları da etkileyen bir şey haline geldiğini ifade eden Sikela, Gümrük Birliği, vize politikaları, izinler ve ulaşım konusunda da sorunlar bulunduğunu ve bunun da farkında olduklarını söyledi.
Sikela, zorunluğu trafiği sadece güvenlik maksadıyla değil, politik başka amaçlarla da azaltmak durumunda kaldıklarını anlatarak, "Bu ilişkilerimiz zemininde bu izinlerin 6 bin civarında artırılmasını istedik. Bu elbette yeterli değil ancak Çek Cumhuriyeti'nde bu oldukça kırılgan ve politik bir konu. 50 binden fazla tır ve kamyon haftalık olarak ülkeyi geçiyor. Yıllık 6 milyonluk bir transitten bahsediyoruz." şeklinde konuştu.
Sikela, karşılıklı olarak iki ülkenin ümit vadeden ortaklar olacağını sözlerine ekledi.
"Çekya pazarı Türk firmalar için adeta hala keşfedilmeyi bekliyor"
DEİK Başkanı Nail Olpak da toplantının iki ülke arasında ekonomik ilişkilerin artırılması için önemli bir adım olacağına inandığını belirterek, ülkeler arasındaki ikili ilişkilerin, hem dostane biçimde hem de çeşitlilik içerisinde sürdüğünü, ekonomik alanda da bunun karşılığını gördüklerini söyledi.
Olpak, iki ülke arasındaki ticaret hacmini daha da artırmayı hedeflediklerini dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Sayın Bakan ve heyeti burada. Bizler önerilerimizi kendilerine ileteceğiz, onlar da bizim önümüzü açacaklar, sonrası iş dünyasına ait. Bu sebeple önümüzü daha hızlı açacağına inandığımız birkaç hususu ifade etmek isterim. Öncelikle biz çok konuşuyoruz ama çaremiz yok bunu ifade etmeye devam edeceğiz. Biz diyoruz ki Türk iş insanlarına yönelik vize ve tırlarına yönelik geçiş karnesi kolaylığı büyük önem taşıyor. Aramızda Gümrük Birliği var, mallar serbest, o malların ticaretini yapacak iş insanları zorluk görüyor, o malları taşıyacak olan tırlar zorluk görüyor. Çok pragmatik bir yaklaşık gelmiyor bize. Biz siyasetçi değiliz ama bunu ifade etmek isterim. Çekya pazarı Türk iş dünyası için söylüyorum, adeta keşfedilmeyi bekleyen bir fırsatlar barındırıyor. KDV mevzuatından başlayarak o avantajlarından faydalanıp Avrupa üzerine Çekya üzerinden, Çekya'da ticaret yaparak gidebileceğimizi hatırlamak istiyorum. Bunu söylerken biz de Türkiye olarak güçlü bir üretim ve yatırım alt yapısına sahibiz. Bence bunun yanı sıra da kovid döneminde tedarik zincirini bozmayarak bu yapımız çok öne çıktı. Bu sebeple daha fazla Çekya yatırımını da aramızda görmek bizim de arzumuz."
Çekya'da alt yapının yenilenmesinin önemli bir gündem olduğunu, bu noktada Türk teknik müşavirlerle müteahhitlerin tecrübesinin ortada olduğunu, daha fazla projede yer almak istediklerini aktaran Olpak, Çekya'nın projelerde BOT ve PPP modellerini uygulamak istediğini, bu konuda Türkiye'nin geniş bir deneyimi olduğunu, DEİK içerisinde de bir PPP Komitesi bulunduğunu, Çekya'nın ilgili kurumlarıyla bu konuda bir çalışma grubu kurarak iş birliği yapabileceklerini aktardı.
Olpak, bugünler de hem yeşil hem de dijital dönüşümün konuşulduğunu aktararak "Bunlara ayak uydurmak lazım. Diğer taraftan enerji arzındaki sorunlar nedeniyle gündemimizde olan yeşil mutabakat sebebiyle kenara atılan nükleer enerjinin son günlerdeki şartlar sebebiyle bugün artık neredeyse yeşil enerji kaynağı kabul edildiği bir süreçteyiz. Fosil yakıtlardan uzaklaşalım dediğimiz dönemden neredeyse kömürü artık masamızın başına koyduğumuz bir sürece gelmeye başladık. Bunları da iyi değerlendirmeli ve iş birliğimizi bu noktalarda iyi güçlendirmeliyiz diyorum. Bu sebeple de kendileri dönem başkanı olduğu için Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konusunu da bir defa daha hatırlatmak istiyorum." değerlendirmesini yaptı.
Toplantıda, Çekya Ticaret Odası Başkanı Vladimir Dlouhy ile DEİK Türkiye–Çekya İş Konseyi Başkanı Ali Yüce de birer konuşma yaptı.
DEİK ile Çekya Ticaret Odası Arasında 2Eylem Planı" Anlaşması'nın DEİK Başkanı Nail Olpak ve Çekya Ticaret Odası Başkanı Vladimir Dlouhy arasında imzalanmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.
Son Dakika › Ekonomi › 'Türkiye-Çekya Yuvarlak Masa Toplantısı' gerçekleştirildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?