IMF’ye göre, Körfez ülkeleri gelecek beş yılda petrol, gaz, altyapı ve gayrı menkulde 800 milyar dolarlık yatırım yapacak. IMF raporunda, bir dönem Türkiye’nin “ağabeylik” yapacağı belirtilen Kafkasya ve Orta Asya ülkelerinde büyümenin yüzde 10’ları geçtiği ve iki haneli rakama oturduğu belirtildi.
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) “Bölgesel Ekonomik Görünüm: Orta Doğu ve Orta Asya” başlıklı raporu açıklandı. Türkiye IMF araştırma birimlerince ayrı incelenip Avrupa’yla ilişkilendirildiğinden, bu raporda özel olarak ele alınmadı. Bölgedeki olumlu ekonomik ortamın kısa vadede de varlığını sürdüreceği, ancak bölgenin “sürekli dönüşüm” ve işsizliğin azaltılması sorunlarıyla karşı karşıya bulunduğu belirtildi.
“KARDEŞLERDE” BÜYÜME YÜZDE 11
Rapora ilişkin basın özetinde, Orta Doğu ve Orta Asya bölgesinin hızlı gayrı safi iç hasıla artışı öncülüğünde dikkat çekici dönüşüm yaşadığı, “bölgesel büyümenin” son sekiz yılda “küresel büyüme” rakamlarının üstüne çıktığı kaydedildi. Raporda, “Küresel finans piyasalarında artan belirsizliklere karşın petrol ve petrol dışı malların fiyatlarındaki sürekli artışın yardımıyla, bölgede büyümenin 2008 yılında yüzde 6-7 sınırı içinde kalacağı tahmin ediliyor. Bölgenin tümünde ekonomi; Kafkaslar ve Orta Asya’da özellikle yüzde 11’de kalacağı tahmin edilen dördüncü yılındaki iki haneli büyümeyle iyi bir konumda bulunuyor” denildi.
Orta Asya ve Orta Doğu’da, özellikle de Cezayir, Libya, Moritanya, Fas ve Tunus gibi ortalama büyümenin yüzde 5-6 olduğu Magrip ülkelerinde işsizliğin endişe kaynağı olduğu belirtilen raporda şu saptamalar yapıldı:
“Enflasyon birçok ülkede yükselmektedir. Talepte güçlü artış, büyük dış sermaye akışı ve genelde uyum sağlamış para politikalarının desteğiyle bölgede ortalama enflasyon yüzde 8-9 olmuştur. Petrol ihracatçıları için 2006’daki yüzde 7’den 2007’deki yüzde 10’a artış özellikle hızlı olmuştur. Tasarlanan ekonomik duruşta büyük bir değişiklik olmazsa enflasyon 2008’de bir ölçüde rahatlayacak.
ARAPLAR BEŞ YILDA 800 MİLYAR DOLAR YATIRACAK
Petrol üreticileri harcamalarını hızlandırırken bölgede tasarruf azaldı. Yatırım ve tüketim malları ithalatındaki hızlı artış, petrol ihracatçılarının cari işlemler fazlasını, 2006’da, petrol fiyatları rekor yüksekliklerde kaldığı halde GSYİH’larının yüzde 21’inden yüzde 17’ye düşürmüştür. Yüksek özel sektör ve kamu kesimi harcaması buna katkıda bulunmuştur. Körfez Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC) ülkelerinde ( Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve BAE), gelecek beş yıl için yatırıma 800 milyar dolar harcanması planlanıyor, yatırımlar büyük petrol ve gaz projelerini içerecek, büyük ölçüde ulusal petrol şirketleri tarafından fonlanacak. Altyapı yatırımları kamu-özel sektör ortaklıkları tarafından finanse edilirken gayrı menkul sektöründe öncelikle özel sektörün yatırımı söz konusu olacak.”
RİSKLERE YİNE DİKKAT ÇEKTİ
IMF raporunda bölgede genel görünümü olumlu bulmasına karşın “küresel ekonomiden kaynaklanan zarar risklerinin arttığını” belirtti. IMF, “Kredi sıkıştırması sürerse, gelişmiş ülkelerdeki büyüme aniden yavaşlayabilir, bu dünyanın diğer bölümlerine yayılabilir. Petrol ve gıda fiyatlarında daha ileri sıçramalar enflasyonist baskıya katkıda bulunur ve ekonomide yavaşlamayı önlemeye çalışan politika belirleyicilerini ikilemde bırakır. Böyle bir senaryo bölgenin, son yıllarda güçlü politikalarla, resmi rezerv ve diğer dış gelirlerdeki büyük artışlar ve borçlarda azalışlarla güçlendirilmiş esnekliğini test edecektir” dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye, Ağabeylik Yapacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?