Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Afrikalı iş insanlarına ülkelerinde yuvalanan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) bağlantılı iş örgütlerine itibar etmemeleri çağrısında bulunarak, "Onların size yarardan çok, zarar getireceğini hatırda tutunuz. DEİK çatısı altında her türlü ihtiyacınızın karşılanabileceği bir ortam var." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, Ekonomi Bakanlığı ve Afrika Birliği iş birliğinde, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) katkılarıyla, DEİK organizasyonunda düzenlenen Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda başladı.
DEİK Başkanı Vardan, forumun açılışında yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 11 yıl önce Türkiye'nin Afrika açılımını başlattığını ve kıtalar arası birleşmeye işaret ettiğini anımsatarak, bugün bu sayede Afrika ile ilişkilerde bambaşka bir noktaya gelindiğini dile getirdi.
"Afrikalı dostlarımız bizleri, bizler de onları daha iyi tanımaya başladık. Birbirimizi, ülkelerimizi, ihtiyaçlarımızı ve bunları nasıl karşılayacağımızı keşfetmeye başladık." diyen Vardan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gösterdiği istikamette ilişkileri geliştirmeye gayret ettiklerini, bu nedenle bugünkü forumun sloganını "Birleş, Keşfet, Geliştir" olarak belirlediklerini aktardı.
Vardan, Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu ile bir ebru sanatçısının ustalığı ve titizliğiyle yıllar içinde damla damla işlenen Türkiye'nin Afrika açılımının en önemli dönemeçlerinden birini, "adeta bir düğünü" yaşadıklarını ifade etti.
"FETÖ bağlantılı iş örgütlerine itibar etmeyin"
Türk özel sektörünün dış ekonomik ilişkilerini yürütmekle görevlendirilen DEİK'in, faaliyetlerini ikili iş konseyler vasıtasıyla yürüttüğünü anlatan Vardan, bugün kurul çatısı altındaki 134 iş konseyinin 34'ünün Afrika kıtasındaki ülkelerle olduğu bilgisini verdi.
Bu konseylerle işlerini geliştirmeye devam ettiklerini anlatan Vardan, şunları kaydetti:
"Son iki yıl içinde Afrika'da toplam 41 ülkeye ziyaret gerçekleştirdik ve bu ülkelerde iş forumları düzenledik. Bugün de bu forumda, Afrika'nın hemen her ülkesinden gelen bin 500'ü aşkın iş insanını ağırlıyoruz. Türkiye'den katılımlarla bu rakam 2 bin 600'ü geçti. Forum kapsamında öncelikle ülke sunumları yapılarak, ülkelerin potansiyeli katılımcılara anlatılacak. Ayrıca ikili görüşmeler için 900 civarında masa hazırladık. Burada da misafirlerimizin ihtiyaçları, iş adamlarımız tarafından karşılanmaya çalışılacak. İlaveten, misafirlerimizi bazı organize sanayi bölgelerine götüreceğiz, fabrikaları gezdireceğiz. Hatta iş konseylerimiz, misafirlerimizi gruplar halinde Anadolu'nun değişik illerinde de ağırlayacak."
Vardan, Türkiye ile Afrika'nın birbirini tanıdıkça birlikte geliştirebileceği yüzlerce projenin var olduğuna işaret ederek, "Her türlü müteahhitlik hizmetleri, gıda, sağlık ve enerji yatırımları başta olmak üzere, çok farklı alanlarda, her çeşit imalatta Türkiye'nin, Türk müteşebbisinin Afrika'ya verebilecekleri o kadar çok ki. Dolayısıyla sizlerin İstanbul'dan güzel hatıralarla olduğu kadar, yeni iş fikirleriyle, yeni bağlantılarla ve yeni ortaklıklarla ülkelerinize dönmenizi istiyoruz. Arzumuz bugün ve yarın gerçekleşecek olan bu zirvede ve devamında yapacağımız programlarda, ülkelerimiz adına azami faydayı üretebilmek." diye konuştu.
Afrikalı konuklara daha önce ülkelerinde yuvalanan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) bağlantılı iş örgütlerine itibar etmemeleri çağrısında bulunan Vardan, "Onların size yarardan çok, zarar getireceğini hatırda tutunuz. Şunu bilmenizi isteriz ki, DEİK çatısı altında her türlü ihtiyacınızın karşılanabileceği bir ortam var. Tüm kurucu kuruluşlarımızla birlikte sizlerin taleplerinize cevap vermeye hazırız." ifadelerini kullandı.
"Afrika sizinle iş yapmaya hazır"
Pan-Afrika Ticaret Odaları Başkanı ve Etiyopya Ticaret Odası Başkanı Solomon Afework, Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nun iki taraf arasındaki yatırım, ticaret ve iş birliği bağlarını daha da güçlendireceğini ve karşılıklı kazanma fırsatı oluşturacağını söyledi.
Türkiye'den Afrika'ya giden yatırımların son yıllarda büyüdüğünü, karşılıklı ticaret ve ilişkilerde büyük ilerlemeler kaydedildiğini anlatan Afework, "Afrika devletleri özel sektörün ekonominin itici gücü olduğuna inanıyor ve sürekli olarak yasal ve idari çerçevesini iyileştiriyor. Yatırım dostu ülkeler olarak enerji, ulaşım ve iletişim altyapılarını geliştiriyoruz. Türkiye'deki şirketlere mesajım şu: Afrika, Türkiye ile iş yapmaya hazır, Afrika hükümetleri ve özel sektörü iş birliği adımlarını atmaya hazır." dedi.
Afrika Birliği Komisyonu Ekonomik İşler Komiseri Antony Mothae Maruping de bu forum için en stratejik kent olan İstanbul'un Türkiye ile Afrika arasında bir köprü vazifesi gördüğünü söyledi.
Son 10 yılda Türkiye ile Afrika arasındaki ticaretin 4 milyar dolardan 20 milyar dolara çıktığına dikkati çeken Maruping, Afrika'nın nüfusunun yüzde 70'inin 30 yaş altında olduğunu, eğitim ve beceri düzeyinin de artmasıyla buranın gelecek vaat eden bir kıta haline geldiğini kaydetti. Maruping, Afrika'da yükselen orta sınıfın yatırım ve tüketim piyasalarını sürdürecek şekilde geliştiğini dile getirdi.
Afrika 2063 gündeminin, kıtanın hızlandırılmış, istikrarlı ve kapsayıcı büyümesi için bir yol haritası olduğunu vurgulayan Maruping, Afrika'nın yatırım ortamını iyileştirmeye devam ettiğini söyledi. Maruping, "Türkiye-Afrika iş birliği bizim 2063 gündemimizle de uyumludur." diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, DEİK Başkanı Vardan ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a foruma katkıları ve teşriflerinden dolayı Afrika temalı bir ebru çalışması takdim etti. Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Çad Cumhurbaşkanı İdris Deby'e de İstanbul temalı ebru çalışması hediye edildi.
Forumun açılışına Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da katıldı.
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye-Afrika Ekonomi ve Iş Forumu - Deik Başkanı Vardan - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?