İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu başlıklı 22. faslın müzakerelere açılmasını, "22. faslın müzakerelere açılmasını diğer fasılların da takip edeceğini ve katılım müzakerelerinin makul bir süre içinde, yakın gelecekte nihai hedef olan tam üyelik ile sonuçlanacağını ümit ediyoruz" şeklinde değerlendirdi.
İKV'den yapılan açıklamada, Avrupa Birliği Genel İşler Konseyi'nin Türkiye'nin katılım müzakerelerinde Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu ile ilgili 22. faslın açılmasına karar vermesinin memnuniyet verici olduğu belirtilerek, "Faslın resmi açılışı 5 Kasım'da bakanlar arası konferansta yapılacaktır. Faslın açılmasına 25 Haziran'da yapılan Konsey'de karar verilmiş, ancak faslın resmi açılışı 2013 ilerleme raporunun açıklanması sonrasına ertelenmişti" denildi.
Hükümetin açıkladığı Demokratikleşme Paketi'nin AB katılım müzakerelerinde yaklaşık 3 yıllık bir aradan sonra yeni bir faslın açılmasında etkisi olduğu kaydedilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"AB siyasi kriterlerinin temelini oluşturan tüm vatandaşları kucaklayan katılımcı ve müzakereci bir demokrasi, temel hak ve özgürlükler ve adil, etkili ve tarafsız bir yargı sisteminin güvenceye alınmasına yönelik olarak, bundan sonra da ileri adımların atılması gerekmektedir. 22. faslın müzakerelere açılmasını diğer fasılların da takip edeceğini ve katılım müzakerelerinin makul bir süre içinde, yakın gelecekte nihai hedef olan tam üyelik ile sonuçlanacağını ümit ediyoruz. AB ile arasında bir ortaklık ilişkisi bulunan ve bunun son aşaması olarak gümrük birliğine giren Türkiye'nin, tüm AB mekanizmaları ve karar alma süreçleri içinde olmasını sağlayacak tam üyeliğin en kısa zamanda gerçekleşmesi her iki taraf için de bir kazan-kazan durumu oluşturacaktır. Tarihte olduğu gibi Türkiye Avrupa'nın bir parçasıdır ve geleceğin Avrupa'sının şekillenmesinde katkısını sunacaktır."
Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta konferans
Açıklamaya göre, İktisadi Kalkınma Vakfı, Yeditepe Üniversitesi'nin de katkısıyla "AB Dönem Başkanlıkları ve Türkiye" projesi kapsamında, Temmuz 2013'ten beri altı aylık bir süre için AB Bakanlar Konseyi dönem başkanlığını yürüten Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yarın "Türkiye ve AB arasında 50 yıllık ortaklık: Üyelik zamanı" adlı bir konferans gerçekleştirecek.
Konferansın açılış konuşmaları Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Enstitüsü Direktörü Profesörü Ramunas Vilpisauskas, Türkiye'nin Litvanya Büyükelçisi Akın Algan ve İKV Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu tarafından yapılacak.
Açılış konuşmalarını takiben Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi ve Türkiye konusunda dünya çapında tanınmış tarihçi Prof. Dr. Feroz Ahmad, Vilnius Üniversitesi Avrupa Çalışmaları bölümü başkanı Prof. Gediminas Vitkus, İKV Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu, Dışişleri eski Bakanı Prof. Mümtaz Soysal, Avrupa Adalet Divanı yargıcı Prof. Vilenas Vadapalas ve Mete Meleksoy Türkiye AB ilişkileri ve hukuki, ekonomik ve siyasi gelişmeler konusunda konuşmalar yapacak.
İKV'nin bu projesi kapsamında, AB dönem başkanlığını yürüten ülkelerde düzenlenen konferans ve seminerler ile AB kamuoyuna yönelik olarak Türkiye'nin AB üyelik süreci hakkında farkındalık yaratılması amaçlanıyor. İKV heyeti Vilnius'taki konferanstan sonra Letonya'nın başkenti Riga'ya geçerek, Riga Hukuk Fakültesi'nde de bir seminer verecek. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye AB Müzakereleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?