Türk Üzümünde İran Tehlikesi - Son Dakika
Ekonomi

Türk Üzümünde İran Tehlikesi

Türk Üzümünde İran Tehlikesi

Türkiye’nin dünyaya sattığı kuru üzümün yüzde 95’ini çıkaran Manisa’da yaşanan don felaketi sonrası perişan olan üzüm üretici şimdi de İran üzümü tehlikesi ile karşı karşıya. Geçtiğimiz yıllarda da İran üzümünün işlenerek Türk üzümü gibi satıldığını ve bu nedenle fiyatların aşağıya indiğini kaydeden CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Manisa’daki 14 üzüm işleme firmasından iki üç tanesinin bu yola başvurduğunu söyledi.

16.05.2015 15:41

Türkiye'nin dünyaya sattığı kuru üzümün yüzde 95'ini çıkaran Manisa'da yaşanan don felaketi sonrası perişan olan üzüm üretici şimdi de İran üzümü tehlikesi ile karşı karşıya. Geçtiğimiz yıllarda da İran üzümünün işlenerek Türk üzümü gibi satıldığını ve bu nedenle fiyatların aşağıya indiğini kaydeden CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Manisa'daki 14 üzüm işleme firmasından iki üç tanesinin bu yola başvurduğunu söyledi. Ören İran üzümünün Türkiye'ye girişinin engellenmesi halinde üzümün kilogram değerinin en az 7 bin lira olacağını belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Manisa Milletvekili Hasan Ören, partisinin il binasında düzenlediği basın toplantısında son günlerde Manisa'daki en büyük sorun olan üzümdeki don felaketi sonrası üreticinin yaşadığı sıkıntıları anlattı. Ören, üzüm üreticisini bekleyen ikinci bir tehlikenin de İran üzümünün Türk üzümü gibi işlenerek piyasaya sürülmesi olduğunu anlatarak, Manisa'daki 14 üzüm işleme firmadan iki üç tanesinin Mersin Serbest Bölgesinde İran üzümlerini işlemeye başladığını söyledi.

YÜZDE 95'İ MANİSA'DAN

Ören, üzümün Manisa ve Türkiye için çok önemli bir ürün olduğuna dikkat çekerek, "Malatya'nın Kayısısı ne kadar önemliyse, Karadeniz'in fındığı, çayı ne kadar önemliyse, bizim Manisa'nın da Sultaniye kuru üzümü o kadar önemli. Biliyorsunuz Manisa'da 80 bin ailenin geçim kaynağı olan 800 bin dönümlük araziye dikili bağlarımız bulunmaktadır. Bu bağlarımız 80 bin ailenin geçim kaynağıdır. Dünyaya sattığımız üzümün yüzde 95'ini Manisa çıkarır. Dünyada tarımsal konuda iki üründe söz sahibidir, fiyat belirleyicidir. Birincisi fındık, ikincisi kuru üzümdür. Bütün dünya Türkiye'nin uyguladığı fiyat politikasına, Türkiye'deki üretime bakar ve Türkiye'deki fiyat politikasına göre fiyat oluştururlar" dedi.

350 BİN DÖNÜM BAĞ ZARAR GÖRDÜ

Manisa'da geçtiğimiz ay yaşanan don felaketi sonrası büyük kayıplar yaşandığına dikkat çeken Ören, "Bir afat yaşadık Manisa'da. Arazilerimizin 350 bin dönümü don felaketi ile karşı karşıya kaldı ve üzüm üreticileri perişan vaziyete geldi. Bu darbeyi yiyen çiftçimiz eğer gerekli önlemleri almaz isek bu darbeden daha büyük bir darbeyi yemekle karşı karşıyadır. Türkiye'de şu an geçen yıldaki yılda 300 bin ton üzüm rekoltesi 160 bin tona düşmüştür. 160 bin tona düştüğünden dolayı dünyadaki alıcılar Türkiye'deki üzümü mecburen daha yüksek fiyata almak durumundalar. Manisa'da 14 üzüm işletmecinin ihraç ettiği ve işlendiği fabrika vardır. Bunların içerisinden 3'ü geçemeyen sayıdaki işletme sahiplerinin akıllarının önüne hırslarını koymaları engellenebilirse 80 bin aile üzümle ilgili istenilen fiyata üzüm satabilecektir. Yapılan şudur. İran'dan üzüm getirilmektedir. İran üzümü Mersin Serbest Bölgedeki depolara kutular içinde alınmakta, işletme sahipleri makinelerini buradan oraya götürerek, 14 işletmenin içerisinde ikiyi, üçü geçmeyen ve her yıl artık sabıkalı hale gelmiş olan bu şirketler buradaki üzümleri ayıklayıp, bunların üzerindeki İran etiketlerinin boyutlarını çok küçük hale getirip üzerine kocaman boyutta Türk üzümü yapıştırarak dışarıya ihraç etmektedirler. Bunu engellemez isek, inanın Türkiye'deki üzüm üreticileri bu yıl da perişan olacaklardır" diye konuştu.

İRAN ÜZÜMÜ TÜRK ÜZÜMÜNÜN FİYATINI AŞAĞIYA DÜŞÜRÜYOR

"Benim Türkiye'de ürettiğim üzüm dünyanın en kaliteli üzümü, çok kolay alıcı bulan ve pazarı hazır olan bir ürün." diyen Ören, "Bu iki, üç firmanın getirdiği İran Üzümüyle, kalitesi düşük olan bu üzümün Türk üzümü gibi bu alana alındığında hemen Türk üzümü aşağıya inmeye başlıyor. İran üzümünün işlenmeye başlaması iki gün oldu ve hemen dün Borsada 300 lira üzümde düşüş yaşandı. 5 bin küsur lira olan üzüm 300 lira değer kaybetti. Birkaç firmanın bu yöntemi seçmesinden dolayı ne kendileri kazanabiliyor nede Türkiye'de üzüm yetiştiren çiftçilerimiz kazanabiliyor. Kim kazanıyor? Bizim ürettiğimiz ürünle Hans kazanıyor. Aslında Hans'ın başka bir yere gidip de üzüm alma şansı yok. Türkiye'den bu üzümü almak zorunda. İran'dan getirilen üzümler engellenirse Manisa bölgesindeki üzüm fiyatların en az 7 bin liraya çıkacağını bugünden söyleyebilirim. 300 bin ton rekolte 160 bin tona inmiş. Bu ne demektir? Fiyatın iki katına çıkması demektir" ifadelerini kullandı.

ÜZÜM FİYATI EN AZ 7 BİN LİRA OLUR

İran üzümünün girişinin mutlaka engellenmesi gerektiğinin vurgulayan Ören, "Kuru üzüm para etmiyorsa yaş üzüm de para etmiyor. Sarıgöl'de yaş üzüm bu dönem fiyasko olmuştur. Kuru üzümün çok aşağıda olması yaş üzüm fiyatını da aşağıya çekmiştir. Türkiye'de geçen yıl 300 bin ton olan üzüm rekoltesi bu yıl için 160 bin tona düşmüştür. Bu tahmini bir rakamdır. Bütün arkadaşlarımız da bunu söylüyor. 30 bin ton da geçen yıldan kalan üzümümüz var. Toplam 190 bin ton. Serbest Bölgeye İran'dan gelen üzümü engellediğimizde işletme sahiplerine ve bütün çiftçilerimize buradan söylüyorum. Üzümleri en az 7 bin lira olacaktır" dedi.

EMDİĞİNİZ KAN YETER!

İki firmaya da uyarıda bulanan Ören şunları söyledi: "Yeter artık! Emdiğiniz kan yeter. Çiftçinin sırtından geçiniyorsunuz, çiftçinin malından para kazanıyorsunuz. Sadece istediğimiz piyasa koşulları ne ise onu bozmamanız. Piyasa koşullarını Türkiye içerisinde siz belirliyorsunuz. O zaman yapılacak olan tek şey dışarıdan Türkiye'deki piyasa koşulunu, Dünyadaki piyasa koşulunu bozma adına İran'dan üzüm getirmeyin." - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Türk Üzümünde İran Tehlikesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement