Nuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, Türk sanayicisinin para kazanmanın yanı sıra, çevrenin de ne kadar önemli olduğunun farkına vardığını belirterek, 'Bin tane işçim var, idare et. Tabiatı çürütürüm, onu bunu kazıklarım' anlayışının artık öldüğünü kaydetti.
Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) Girişimcilik Haftası etkinlikleri kapsamında, 'Yeşil Ekonomi' başlıklı panel düzenlendi. ANSİAD Yönetim Kurulu üyesi Ali Eroğlu'nun başkanlığındaki panele, Nuh Çimento Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, Elmacıoğlu Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Sema Elmacıoğlu ve Siemens Proje Yöneticisi Tolga Özdemir konuşmacı olarak katıldı. Atalay Şahinoğlu, 'çimento fabrikalarında bacadan çıkan gazların kurutma yapılarak geri dönüşümü'nü, Sema Elmacıoğlu 'tekstil atıklarının keçe yapılarak geri dönüşümü'nü, Tolga Özdemir ise Türkiye'nin ilk yeşil binası olan Gebze OSB'deki Siemens tesislerini anlattı.
Panelin ilk konuşmacısı Atalay Şahinoğlu, artık Türk sanayicisinin para kazanmanın yanı sıra, çevrenin de ne kadar önemli olduğunun farkına vardığını söyledi. Türkiye'de dereler, deniz ve çevrenin senelerce fabrika atıkları ile yıllarca kirletildiğini aktaran Atalay Şahinoğlu, 'Bin tane işçim var, idare et. Tabiatı çürütürüm, onu bunu kazıklarım' meselesinin artık öldüğünü kaydetti. Yalın çevrecilik zihniyeti ile bayrakları çekip, düdükleri çalarak, ne olup bittiğini anlamadan karşı çıkmanın da doğru olmadığını anlatan Şahinoğlu, şunları söyledi:
"İkisi arasındaki dengeyi iyi kurmak lazım. Bu üniversitelerde konuşmak da kolay değil, yumurta falan. Yumurta da atsan taş da atsan hiçbir şey olmaz. Çünkü ben memleketim için tırnakları ile bir yerlere geldim. Onun için yumurta falan vız gelir. Ne zıpırdak çevreci, ne de menfaat peşinde koşan sanayici olacağız. Ama emin olun ki tüm sanayiciler çevrenin önemini kavramıştır."
TEKSTİL ATIKLARINI KEÇE YAPIP İHRAÇ EDİYOR
Elmacıoğlu Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Sema Elmacıoğlu, Türkiye ve dünyada çeşitli bölgelerden aylık 1000 ton civarında kol, yaka oyuntusu gibi tekstil atığı topladıklarını ve Kayseri'deki fabrikalarında bunları keçeye dönüştürdüklerini söyledi. Keçenin yatak ve kanepenin ana maddesi olarak kullanıldığını belirten Sema Elmacıoğlu, yıllık 15 bin ton atığın geri dönüşüm yöntemiyle insanların hizmetine sunularak, bir 10 yıl daha çevrenin nefes almasının sağlandığını açıkladı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile "İstanbul'daki atıklarınızı toplamasam İstanbul çöp olur" şeklinde bir diyalog yaşadıklarını da anlatan Elmacıoğlu, "Ortadoğu'da 30 ülkeye ihracat yapıyoruz. Yıllık tek kişilik 15 bin yatakta Elmacıoğlu Tekstil keçeleri bulunuyor. Bir anlamda çöpümüzü satıyoruz" dedi.
TÜRKİYE'NİN İLK YEŞİL BİNASI SIEMENS
Türkiye'de Amerika Yeşil Dünya Konseyi'nin verdiği 'Leed Certified' adlı yeşil bina sertifikasına sahip Gebze OSB'deki Siemens'in binasına ilişkin Proje Koordinatörü Tolga Özdemir, öğrencilere bilgi verdi. Türkiye'de bugün sertifikaya aday veya almış toplam 50-60 bina bulunduğunu belirten Tolga Özdemir, yeşil bina sertifikasına uygun inşa edilen binalarda işletme giderlerinin yüzde 8 azaldığını, bina değerinin yüzde 6-8 arttığını, kiralar ve doluluk oranının yüzde 3.5 arttığını ve yatırımın geri dönüş süresinin yüzde 7 daha kısa sürede gerçekleştiğini kaydetti. Özdemir, bu tip binalarda enerji olarak yüzde 30, su olarak yüzde 50 tasarruf sağlanırken, en önemlisi de çalışanlar için sağlıklı bir ortam sunulduğunu dile getirdi. - Antalya
Son Dakika › Ekonomi › 'türk Sanayicisi Çevrenin Öneminin Farkına Vardı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?