Türk-İş Genel Başkanı Atalay: Kamu işçisi bir dahaki ay zamlı ücretini almak istiyor
TÜRKİYE İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay, 700 bin kamu işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerine ilişkin, "Bir dahaki ay kamu işçisi, onun çoluğu çocuğu ailesi zamlı ücretini almak istiyor. Bunu 10-15 gün içinde bağlamak durumundayız. Ama arzu ettiğimiz rakamlar olmuyorsa isterse 6 ay sürsün, hiç mesele değil" dedi.
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) Genel Başkanı Mahmut Arslan'ın başkanlığındaki heyetler, '2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü' görüşmeleri kapsamında Türk-İş Genel Merkezi'nde ortak basın toplantısı düzenledi. Atalay, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerin görüşmelerin ertelenmesine sebep olduğunu belirterek, "Aşağı yukarı 20 gündür sözleşme görüşmeleri bizim komisyon tarafından, işveren sendikası ile beraber devam ediyor. Bakanlıkla hiç olmazsa haftada bir iki kere ben de görüşüyorum, Mahmut Bey de görüşüyor, işveren sendikasından arkadaşlarımız da görüşüyor. Her sendikanın her iş yerinin kendine özgü sorunları ve problemleri var. Bizim verdiğimiz teklif yüzde 45 refah payı taban ücreti 15 bin TL. Onun dışında sosyal haklarla ilgili her sendikanın ortak bir talebi 13 maddede yer aldı ve hükümete teslim ettik. Geçen hafta da ilk defa hükümet bize bu heyetin olduğu yerde yüzde 30 verdiler. 10 bin 500 lira da taban ücretine verdiler. Bunun bizim taleplerimizi karşılamadığını kendilerini ifade ettik" diye konuştu.
HAK-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası'nın (TÜHİS) verdiği rakamlar beklentileri karşılamadığı için bu rakamlar üzerinde bir mutabakat sağlanmasının söz konusu olmadığını belirtti. Arslan, "Hükümetimizden, TÜHİS'den ve Sayın Bakan'dan yeni tekliflerini bekliyoruz. Umarım kısa zaman içerisinde bunu gerçekleştiririz. Türkiye'nin yeterince sorun stokları var. Çalışanların gerçekten yüksek enflasyona karşı korunabileceği tek çözümleri sendikalaşma ve toplu sözleşmeleridir. Toplu sözleşmelerde bu sıkıntıları çözemezsek gerçekten sendikal hareketi için de büyük bir sorunla karşı karşıyayız demektir. Türkiye sendikal hareketinin gücünü korumak, Türkiye emek hareketini milli gelirden ve bütçeden daha fazla pay almasını sağlamak için elimizdeki en güçlü imkanımız toplu sözleşmeler. Bu toplu iş sözleşmelerini 2021-2022'de bütün bu sorunları çözebilecek bir argümana dönüştürdüğümüz için 2 yıl aslında sorunsuz yaşamıştık. Ama son dönem yüksek enflasyon, ocak ayından bu tarafa yaşanan ciddi sıkıntılar bizim beklentilerimizi de taleplerimizi de daha da yükseltmemizi sağladı. Türkiye'nin yeni sorunlar yaşamasını istemiyoruz. Çalışma hayatında yeni bir krizin yaşanmasını istemiyoruz. Ama bu krizleri önlemek de taraflara kalıyor. Hem TÜHİS'in hem de biz sendikal hareket olarak ortak bir noktada buluşmak durumundayız. Bunu çaba olarak koyuyoruz, istiyoruz; ama eğer taleplerimiz karşılanmazsa bunun yasal süreçlerini hep beraber göreceğiz" dedi.
GÖRÜNTÜLER GEÇİLDİ
Enes GEYİK- Canberk ÖZTÜRK/ANKARA, -
Son Dakika › Ekonomi › Kamu işçisi bir dahaki ay zamlı ücretini almak istiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?