Türkiye’nin en büyük işçi sendikası Türk-İş, 1 Mayıs 1977’de Taksim’de yaşanan kanlı olaylardan beri ilk kez Taksim’de 1 Mayıs kutlaması istedi.
Genel Sekreter Mustafa Türkel, "AB sürecindeki Türkiye, 1 Mayıs ve Taksim’i korkulur olmaktan çıkarmalı. 1 Mayıs’ı barış ve şenlik havasında Taksim’de kutlamak istiyoruz" dedi.
TÜRKİYE’nin en büyük işçi sendikası Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) 1977’den beri ilk kez resmen Taksim Meydanı’nda 1 Mayıs kutlaması ve mitingi istedi. 1 Mayıs 1977’de Taksim’de düzenlenen 1 Mayıs kutlamasında olaylar çıkmış ve 34 kişi ölmüştü. O tarihten beri Türk işçilerine 1 Mayıs kutlaması için Taksim yasaklanmıştı. Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, daha önce de birkaç defa 1 Mayıs için Taksim’i düşündüklerini ancak resmi bir başvuru yapmadıklarını belirterek, "AB sürecinde bir Türkiye’nin 1 Mayıs’ı ve Taksim Meydanı’nı korkulur olmaktan çıkarması gerekir. Biz bu 1 Mayıs’ı barış ve şenlik havasında Taksim’de kutlamak istiyoruz. Genel Başkanlarımız Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile konuşacak" dedi. Mustafa Kumlu’nun başkan seçilmesinden sonra "arka bahçe" suçlamalarının yöneldiği Türk-İş’in 1 Mayıs için DİSK’le kol kola girmesi de dikkati çekti.
RESMİ TATİL DE OLSUN: Türkel, perşembe günü sendikaların genel sekreterleri olarak toplanacaklarını ve Taksim’de 1 Mayıs için teknik komiteleri konuşacaklarını söyledi. Teknik komitelerin Taksim için planlama yapacağını ve katılmak isteyen örgütler için yerleri belirleyeceğini anlatan Türkel, "Genel başkanlarımız da Sayın Cumhurbaşkanına, Başbakana giderek Taksim’de kutlama için izin talep edecek. Ayrıca 1 Mayıs’ın resmi tatil olmasını da istiyoruz" diye konuştu.
12 EYLÜL ABONDONE ETTİ: Mustafa Türkel, Türk-İş’in 30 yıldır neden Taksim’de 1 Mayıs kutlaması ya da mitingi talep etmediğini de şöyle açıkladı: "1977’de yaşananlar ve sonrasında 12 Eylül süreci işçi sınıfını abondene etti. İşçi sınıfının kadroları da ya yok edildi ya da dağıtıldı. Şimdi tüm örgütler bir noktada buluştuk. Daha önce DİSK ya da başka bir örgüt ’bu yıl Taksim’ diye ortaya çıkardı, gerilim olurdu ve çekinceler nedeniyle Taksim’de ısrar edilmezdi. Şimdi hepimize düşen barış içinde şenlik havasında Taksim korkusunu yenmek." Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) tam üyelik platformunun da sendikal haklar için çok önemli olduğunu vurgulayan Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, şöyle konuştu: "Madem ’AB süreci’ diyoruz, öyleyse devletin de korkuları yaşatmaması gerekir. Yılbaşı kutlamalarına, şenliklere, her şeye açık olan Taksim sadece işçilere yasak. Artık bu yasağı aşmalıyız. 1 Mayıs günü de, Taksim de endişe kaynağı olmaktan çıksın, kabus olmasın."
1977’DEN BERİ ÖZLÜYORUZ. Türkel, 1977 yılından bu yana işçilerin Taksim özlemi bulunduğunu belirti ve "Doğrusu Taksim’in sadece işçilere yasak olmasını içimize sindiremiyoruz. Biz rövanş almaya da çalışmıyoruz. Biz sadece var olan demokratik hakkımızı kullanmak istiyoruz" dedi.
1 Mayıs 1977’de Taksim’de ne oldu
TÜRK işçi sınıfı tarihine "Kanlı 1 Mayıs" olarak geçen 1 Mayıs 1977 Taksim mitinginde çıkan olaylarda 36 kişi öldü, 126 kişi yaralandı.
1 Mayıs 1977 sabahı, Türkiye’nin her yanından akın akın gelen ve sayıları 500 bini bulduğu tahmin edilen işçiler Taksim Meydanı’nı duldumuş, miting gün boyunca sürmüştü. Olaylar, saat 19.00 sularında, DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in konuşmasının sonuna yaklaşıldığı sırada başlamıştı.
Duyulan bir el silah sesinin ardından, alana hakim noktalardan kitlenin üzerine ateş açılınca ortalık mahşer yerine dönmüştü. Ölenlerden yalnızca beşi silahla vurulmuş, biri panzerle ezilmiş, geri kalanlar ise Kazancı Yokuşu’nun girişinde birbirlerini ezmişti.
Dönemin CHP’li İstanbul Belediye Başkanı Ahmet İsvan da polis tarafından coplanmıştı.
Kararı üç sendika birlikte açıkladı
TÜRKİYE İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Sekreteri Mustafa Türkel, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Tayfun Görgün ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir, dün basın toplantısı düzenleyerek 1 Mayıs’a ilişkin konfederasyonların programını açıkladı. DİSK Genel Sekreteri Görgün, "Bizler ülkemizin emek örgütleri Türk-İş, DİSK ve KESK olarak 1 Mayıs 2008’de sosyal adalet, eşitlik, bağımsızlık, özgürlük, barış ve demokrasi için Taksim’deyiz" dedi. "Türkiye’deki işçi sınıfının sosyal güvenlik ve sağlık haklarının büyük bir saldırı ile karşı karşıya bulunduğu" görüşünü dile getiren Görgün, "Sosyal güvenlik ve sağlık haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Kıdem tazminatı hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz. Hükümetin işçi haklarını gasp etme girişimi karşısında tek yumruk, tek ses olacağız. Özelleştirmeye, taşeronlaştırmaya ve güvencesiz çalışmaya ’dur’ diyeceğiz" diye konuştu. KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir de, hükümete neden emekçilere ve işçilere Taksim alanını yasakladıklarını sormak gerektiğini ifade ederek, "Biz 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayacağız. Sadece bununla da yetinmeyeceğiz. 1 Mayıs’ın tatil edilmesi için de girişimlerimiz olacak. Türkiye’nin bu fobiden artık kurtulması gerekiyor" dedi. Geçen yıl Taksim’de 1 Mayıs’ı kutlamak isteyen gruba polis müdahale etmiş, çok sayıda kişi yaralanmıştı.
Son eylemde küçük ’bölünme’ yaşandı
DİSK’in son yasal düzenlemeleri protesto etmek üzere "emek platformu"ndan farklı düşünen bazı sivil toplum örgütleriyle birlikte Ankara ve İstanbul’daki düzenlediği eylemlere Türk-İş’e bağlı sendikalardan bir bölümünün katılması, "Türk-İş’te bölünme" olarak yorumlanmıştı. DİSK Başkanı Süleyman Çelebi de bu yorumlara karşı çıkmıştı.
Hep birlikte düşünüp ona göre karar veririz
İSTANBUL Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, sendikaların 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamaya yönelik kararına ilişkin "Daha vilayette o konuda bir araya gelmedik. Sayın valimizle bir araya geleceğiz. Bakanlık, bu konuda ne görüş bildirecek bilmiyoruz. Hep birlikte düşüneceğiz, ona göre bir karar verilir" dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Türk-iş de 30 Yıl Sonra 1 Mayıs'ta 'Taksim' Dedi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?