Belçika Veliaht Prensi Philippe, Türkiye'nin son on yıllık dönemdeki ekonomik büyümesinin son derece etkileyici olduğunu belirterek, "Büyüme kimi zaman çift haneli rakamlara kadar ulaşıyor. İş gücünüzün niteliği ve dinamizm gerçekten bizi çok etkiliyor" dedi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun (DEİK) düzenlediği Türk-Belçika İş Forumu'nda konuşan Prens Philippe, Türkiye ekonomisinin dinamizm ve deneyiminin diğer ülkelere ilham kaynağı oluşturduğunu kaydetti.
Prens Philippe, toplam 200 şirketten 300'den fazla Belçikalı iş dünyası temsilcisiyle Türkiye'yi ziyaret ettiklerini anımsatarak, Belçikalı şirketlerin Türkiye'den daha fazla iş ortağı bulma arzusunda olduğuna dikkati çekti.
Kendisine eşlik eden heyetin şimdiye kadar Belçika'dan Türkiye'ye gelen en geniş katılımlı heyet olduğuna vurgu yapan Philippe, "Bu yaptığımız ziyaret hem gerekliydi, hem de tam da zamanında gerçekleştirildi. Mayıs 2004 tarihinde yaptığımız son ziyaretten beri, Türkiye'deki Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) neredeyse iki misline çıkmış durumda. Son on yıllık dönemde ekonomideki büyüme son derece etkileyici. Büyüme kimi zaman çift haneli rakamlara kadar ulaşıyor. İş gücünüzün niteliği ve dinamizm gerçekten bizi çok etkiliyor" ifadelerini kullandı.
Philippe bölgedeki karışıklıklar ve ekonomik yavaşlamaya rağmen, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki döneme dair hedeflerinin son derece iddialı olduğunu belirtti. Prens Philippe, Türkiye'nin 2023 hedeflerini de "etkileyici" olarak nitelendirdi.
Türkiye- Belçika ilişkilerinin 150 yıllık bir geçmişi olduğuna değinen Philippe, şunları kaydetti:
"Belçika'da son derece önemli, kayda değer ölçüde Türk kökenli vatandaşlar yaşamaktadır. Son 50 yıldır karşılıklı anlayış, barış ve huzur içerisinde Belçika'da yaşamlarını sürdürmekteler. Türk işçilerinin Belçika'ya gelişlerinin 50. yılı da yakın bir gelecekte kutlanacak. Yıllar içerisinde ekonomik refahımıza katkıda bulunan Türk işçilerine müteşekkiriz. Bu bir ekonomik anlaşmaydı ama zaman içerisinde bunun çok ötesine taşınmış oldu. Halklarımız daha da yakınlaştı birbirine. Birçok Türk göçmen artık Belçika vatandaşlığına sahip. Hatta daha da ötesinde son derece başarılı iş adamları, politikacılar da aralarında bulunmaktadır."
Belçika'nın son yıllarda Türkiye'de yaptığı yatırımların dikkati çekici boyutta olduğunu ve sağlam ilişkileri de beraberinde getirdiğini ifade eden Philippe, iki ülke arasındaki ticaretin de giderek artmakta olduğuna işaret etti. Bu gelişmelerin temelini karşılıklı güvenin oluşturduğunu kaydeden Philippe, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Daha da fazla işbirliğinin geliştirilmesine yönelik potansiyel söz konusu. Yalnızca şirketler arasında değil, üniversiteler arasında da işbirliği fırsatları bulunmakta. Sektörlere bakacak olursak, bilgi ve iletişim teknolojilerinin, lojistik, inşaat, altyapı çalışmaları, yenilenebilir enerji ve bankacılık teknolojilerinin yer aldığını görüyoruz. Türk iş adamlarının Belçika'da yatırımlar yaptığını görüyoruz. Daha fazla Türk iş adamının yatırımını bekliyoruz."
- "Suriye konusunda Türkiye daha fazla desteklenmeli"-
Belçika Başbakan Yardımcısı, Dış İşleri, Dış Ticaret ve Avrupa İlişkileri Bakanı Didier Reynders ise Suriye konusunda Türkiye'nin daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirterek, " Suriye'de bu kadar zorlu günler yaşanırken Türkiye'nin Suriye'den gelen sığınmacılara çok üst düzeyde kaliteli hizmet sağlaması çok önemli. Gerçekten de sınırda yaşanan trajik olaylardan sonra sadece üzüntümüzü ifade etmek yeterli değil, aynı zamanda bir NATO üyesi olarak, Trans Atlantik ittifakın bir parçası olarak desteğimizi de sunmalıyız. Görevimiz bu" yorumunda bulundu.
Reynders, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne adaylık sürecine ilişkin olarak da,
"Avrupa tabi ki sizin için hazır. Belçika sizi büyük bir heyecanla bekliyor" ifadesini kullandı.
Türk vatandaşları için Belçika'nın uyguladığı vize rejimine de değinen Reynders,"Türk iş adamlarının çok uzun süreliğine aynı vize ile (Belçika'ya) girebilmesi mümkün. Bildiğiniz üzere, Belçika'ya vize kolaylığı başlattık" değerlendirmesini yaptı.
DEİK Türk-Belçika İş Konseyi Başkanı Pınar Eczacıbaşı'nın da katıldığı iş forumunun ardından, Türkiye-Belçika Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) tesisine ilişkin protokol Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Belçika Başbakan Yardımcısı, Dış İşleri, Dış Ticaret ve Avrupa İşleri Bakanı Didier Reynders tarafından imzalandı.
Muhabir: Gökhan Kurtaran
Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › Türk-Belçika İş Forumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?