Turgut Özal, "Dövize Çevrilebilir Mevduat" uygulamasıyla ilgili ne demişti? - Son Dakika
Ekonomi

Turgut Özal, "Dövize Çevrilebilir Mevduat" uygulamasıyla ilgili ne demişti?

Turgut Özal, "Dövize Çevrilebilir Mevduat" uygulamasıyla ilgili ne demişti?

1989 yılında, dönemin başbakanı Turgut Özal'ın, iktidarın bugün uygulamaya koyduğu "Dövize Çevrilebilir Mevduat" uygulamasını sert bir şekilde eleştirdiği ve "bilgisizliğin vesikası" olarak değerlendirdiği ortaya çıktı.

21.12.2021 16:31  Güncelleme: 16:44

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı yeni mevduat sistemi ana gündem haline gelmişken, 1989 yılında dönemin başbakanı Özal'ın 'Dövize Çevrilebilir Mevduat' hakkında söyledikleri ortaya çıktı. Özal, 'bilgisizliğin vesikası' olarak tanımladığı sistemin ağır bilançosunu "84-89 arasında bu ödemeleri yapmasaydık aile başına herkese 1 milyon TL para ödeyebilirdik" şeklinde açıklayıp "İnşallah sonraki iktidarlar ders alır" temennisinde bulunmuş.

Turgut Özal, 'Dövize Çevrilebilir Mevduat' uygulamasıyla ilgili ne demişti?

8. cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın 'Dövize Çevrilebilir Mevduat'la (DÇM) ile ilgili yorumları gündeme geldi. Özal, 'bilgisizliğin vesikası' olarak tanımladığı sistemin, vatandaşın sırtına inanılmaz bir yük bindirdiğini ifade ediyor ve sistemi yürüten dönem hükümeti için de "Kendilerini akıllı, uyanık sananlar böyle bir yol buldular" diyor.

"İNŞALLAH BU HATADAN DERS ALINIR"

Dönemin başbakanı Turgut Özal, Milliyet Gazetesi'nin 17 Eylül 1989 tarihli haberinde uygulamayı ve ağır bilançosunu şöyle anlatıyor:

Turgut Özal, 'Dövize Çevrilebilir Mevduat' uygulamasıyla ilgili ne demişti?

"İnşallah gençlerimiz bundan ders alır. Bir daha böyle hesapsız kitapsız hatalar yaparak, gelecek nesilleri zor taşınan yük altına sokmaz. 84-89 arasında bu ödemeleri yapmasaydık aile başına herkese 1 milyon TL para ödeyebilirdik. 9 bin ilave okul, 900 orta boy fabrika, 500 hastane ve 4 bin km otoyol daha yapardık. 100 bin insan iş sahibi olabilirdi. İşte geçmişin hatalarının bir topluma ne kadara mal olduğunun basit bir bilançosu budur.1970li yıllarda o zaman kendilerini akıllı, uyanık sananlar böyle bir yol buldular. Tam 221 bankaya borçlandık ve Türkiye bunları ödeyemedi."

"BÜTÜN YÜKÜ VATANDAŞA YIKTILAR, BU BORCU SİZ ÖDEDİNİZ"

Özal, söz konusu haberde ayrıca 84-89 arası yaşanan enflasyon-emisyonun ortalama yüzde 50'sinin DÇM ödemeleri yüzünden yaratıldığını söylüyor. Özal, DÇM'lerin yükünün yıllarca halka yüklendiğini vurgulayarak "Benim memurum, işçim, esnafım diyenler, DÇM'nin yükünü vatandaşın sırtına yıktılar, orta direğin sırtına yıktılar. Bu borcu siz ödediniz" ifadelerinde bulunuyor.

Son Dakika Ekonomi Turgut Özal, 'Dövize Çevrilebilir Mevduat' uygulamasıyla ilgili ne demişti? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • Halil inci:
    Evet Özal ı takdir ederiz ancak bu söz o zamanın Türkiye şartlarına göre söylenmişti. İmf den borç alınan dönemler ile şuanki dönemi kıyaslamak saçmalık. Eski Türkiye yok artık 0 4 Yanıtla
  • Halil inci:
    IMF den borç alınan dönemler o dönemler şuanki şartlar ve durum ile uzaktan yakından alakası yok 0 3 Yanıtla
  • Ruzgar Baran:
    Bu daha iyi günümüz desenize 2 0 Yanıtla
  • Caner Kayalı:
    Evet Allah rahmet eylesin Sayın Özal iyi bir ekonomistti Allah biliyor.Ancak Aynı Rahmetli şu anki Türkiye yani mevcut Ülkemizi görebilse idi yapılanı takdir eder tebrik dahi ederdi.O günkü bitmiş ülke yani memuruna maaş ödeyemeyen,hastaneleri çöplüğe dönmüş,bütün kurumları iflas etmiş ülke için DÇM intihardı.Ama günümüz Türkiyesinde günlük gidenin yanında bu sisteme düşünülen gider devede kulak kalır.Hem faizden,hemde kurdan vuranlar bu sisteme gidecek paranın kat be kat fazlasını götürüyorlar. 1 0 Yanıtla
  • Muhammet Karakurt:
    bizimkiler tarihi yeniden yaşatmayı sever umrundamı orta direk esnaf vatandaş onların rahatları yerinde nasıl olsa borçları ödeyen bir millet var 0 0 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement