Tse'den Bir İlk - Son Dakika
Ekonomi

Tse'den Bir İlk

Tse\'den Bir İlk

İş adamı Şevket Demirel’in sahibi olduğu Orman Mahsulleri İntegre Şirketi (ORMA) Türkiye’de ilk kez salınım maddesi en minimum seviyede olan bir sunta üretti.

21.08.2014 15:43

İş adamı Şevket Demirel'in sahibi olduğu Orman Mahsulleri İntegre Şirketi (ORMA) Türkiye'de ilk kez salınım maddesi en minimum seviyede olan bir sunta üretti. Ürüne Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından Türkiye'de ilk kez E-0 belgesi verildi. Belge takdim törenine TSE Başkanı Hulusi Şentürk de katıldı.

Türkiye'de ilk kez E-0 belgesi takdim etmek üzere Isparta'ya geldiklerini belirten Şentürk, "E-1 ve E-2 belgeleri daha önce verildi. Ahşap ürünlerde sağlığa zararlı bir salınım maddesi kullanılıyor. Avrupa ve Türkiye'de standart belgesi verilmesiyle amaç bu salınımı mümkün olan en alt seviyeye çekmek. E-2 orta kademede bir salınımı E-1 ise ciddi anlamda düşürüldüğü bir seviyeyi ifade eder. E-0 ise mümkün olan en düşük seviyeye bu salınım maddesinin çekildiğini ifade etmek için düzenlenmiştir. Türkiye'de ilk defa E-0 belgesini ORMA'ya takdim ediyoruz. Hayırlı olsun. Diğer kuruluşlara örnek olmasını temenni ediyoruz. Çünkü bu ürünler evimizde iş yerimizde sürekli kullandığımız ürünler olduğu için insan sağlığını tehdit eden her unsurdan uzak olması gerekiyor. Türk ürünlerinin kalitesinin uluslararası anlamda tescilinin de sağlanması açısından bu durum önem taşıyor. Türkiye için erken sayılabilecek bir belgelendirmeyi devreye soktukları için arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Türk sanayicisinin rekabet gücünü artırmak ve toplumun sağlığını korumak için bu tür açılımlara ihtiyaç var. Yeni açılımlarla kalite yolculuğumuz devam edecektir."

KALİTESİ DAHA YÜKSEK OLANA YILDIZ BELGESİ

Standart denilen kavramın Türkiye'de yanlış anlaşıldığını kaydeden Şentürk, şunları söyledi:

"Standart bir ürün ya da hizmette üzerinde mutabakat sağlanan seviyeyi ifade eder. Bunun altı kabul edilemez üstü daha ihtiyaridir. Standarda uygunluk ararız biz Türkiye'de. Ancak bunun bir dezavantajı var. A firması standardın çok üzerinde bir kaliteyi yakalamıştır. B firması standart seviyesinde kalmıştır. İkisine aynı belgeyi verdiğimizde çok daha üst seviyedeki ürünle çok daha alt seviyedeki ürün aynı şartlarda aynı belgeyle pazar rekabetine girdiğinde iyi ürünün haksız rekabete maruz kaldığını görüyoruz. Bu da firmaların iyi ürün üretmedik araştırma ve gayretlerini ciddi anlamda engel teşkil ediyordu. Bu da Türk ürünün kalitesinin geliştirilmesinde sıkıntı doğuruyordu. Neden Türk markasına sahip olamıyoruz? Çünkü marka değerini kazanabilecek standart üstü seviyelere ulaşma imkanı yok. Devlet ihale açıyor belge şartı koşuyor. Firmalar satın almada belge şartı koşuyor. Ama A sınıfı da C sınıfı da aynı belgeye sahip."

TSE olarak TSE yıldız ve çift yıldız olarak yeni bir belgelendirme çalışması başlattıklarını belirten Şentürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "O üründe kalite olarak ne önemliyse, kriteri daha yüksek seviyeye çekildiğinde TSE yıldız. Çok daha üst seviyeye geldiyse çift yıldız belgesi vererek standart üstü kaliteli ürünlerin kalitesini belgelendiriyoruz. Bunların rekabet avantajını tesis etmiş oluyoruz. Artık kuruluşlarımız ihaleye çıkarken bu üründe çift yıldız tek yıldız isteyebilecek. Bu da Türk sanayisinde kaliteli ürün üretimi için önemli bir teşvik olacaktır. Şu an çalışmalara başlandı. Ben özellikle ihracat yapan firmalarımızın bu konuda daha hızlı hareket etmelerini istiyorum. Çünkü, diğer türlü malınızın ne kadar kaliteli olduğunu anlatmak için bin gerekçe sunmanız lazım. Saatlerce dil dökmeniz lazım. Bunu bir belgeyle ispat edebilirsiniz. Kaliteli hizmet yapanı daha düşük seviyedekilerle aynı tutarsak istenilen seviyeye ulaşamayız."

Şentürk'ün konuşmasının ardından ORMA Şirket Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan Demirel'e Türkiye'de ilk kez E-0 standart belgesi takdim edildi. - ISPARTA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Tse'den Bir İlk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement