Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye'nin standardizasyon alanında dünya devleriyle aynı kulvarda olması gerektiğini belirtti.
Şentürk, 14 Ekim Dünya Standartlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, standartların insanlık tarihi kadar eski olduğunu ifade etti.
Standartların, günlük yaşamın her alanında, belirli bir düzen tesis etmek amacıyla oluşturulan kurallar olduğunu kaydeden Şentürk, insanların anlaşabilmek için kullandıkları dil ve yazının da aslında birer standart olduğunu kaydetti.
Şentürk, standartların yazılı olarak yürürlüğe konulduğu ilk uygulamanın 1502'ye kadar dayandığını bildirerek, "Standardın bugünkü anlamında algılandığını gösteren yazılı en eski belge olarak dünya tarihine geçen 'Kanunname-i İhtisab-ı Bursa', Osmanlı Padişahı Sultan II. Bayezit Han tarafından ferman olarak yayınlanmıştır. Bu belgede kalite, boyut, ambalaj gibi konularda standartlar belirlenmiş, narh ve ceza hükümlerine de yer verilmiştir" bilgisini verdi.
Standardizasyon faaliyetlerinin önemine ve faydalarına dikkati çekmek üzere, her yıl 14 Ekim'de Dünya Standartlar Günü'nün kutlandığına dikkati çeken Şentürk, bu yılki ortak mesajın temasının "Standartlar, herkese eşit fırsatlar sunar" olduğunu belirtti.
Şentürk, standartlara uygun üretimin maliyetleri düşürdüğü, verimliliği ve rekabeti artırdığı için, tüketicinin daha uygun fiyatla ürün veya hizmete erişebildiğini kaydetti.
Türkiye'nin küresel pazarda güçlü olabilmesi için uluslararası ve bölgesel standardizasyon kuruluşlarında etkin olarak yer alması gerektiğine işaret eden Şentürk, "Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeyi hedefleyen Türkiye'nin standardizasyon alanında dünya devleriyle aynı kulvarda olması gerektiği açıktır. TSE, bu bilinçle standardizasyon çalışmalarına devam etmektedir" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Tse Başkanı Şentürk Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?