Karadeniz Teknik Üniversitesi makine, metalurji, malzeme ve elektrik-elektronik mühendisliği bölümleri öğrencilerinin yaptığı "Sirius" adlı otomobil görücüye çıktı. 20 öğrencinin bir buçuk yılda geliştirdikleri elektrikli batarya ile çalışan otomobil harcadığı enerji ile dikkat çekti.
"130 KM HIZLA 300 KM YOL GİDEBİLİYOR"
Etkinlikte söz alan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Metalurji Malzeme Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Aslan, üretilen otomobilin uzun mesafeyi çok az yakıtla gittiğini belirterek, "TUBİTAK alternatif enerji araç yarışlarında elektrikli araç kategorisi hazırlanmış. Elektik bataryalı bir araçtır. Aracımızın kabuk ve mekanik aksamları ekibimiz tarafından yapılmıştır. Özellikle yeni teknolojileri üzerinde barındırması sebebiyle öğrenci arkadaşlarımızın yeni teknolojiyi uyguladığı bir araç modelidir. Bu araç hafif olması uzun mesafeleri en az enerjiyle kat etmesi amacıyla geliştirilmiştir. 2014 yılında bir yıl süre içerisinde öğrenci arkadaşlarımızın özverili çalışmasıyla geliştirilmiş bir çalışmadır. Tamamen öğrenci arkadaşlarımızın üniversite laboratuvarlarında sponsor desteği alarak profesyonel destek sağlayarak geliştirmiş olduğu bir araç modelidir. Sirius'un maksimum çıkabileceği hız 130 kilometre, gidebildiği maksimum yol ise 300 kilometredir" dedi.
"ELEKTRİKLİ ARAÇLAR GÜNLÜK YAŞANTIMIZIN PARÇASI OLACAK"
Makine Mühendisliği Bölümü Otomotiv Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Bilgin'de, danışmanlığını yürüttüğü ekibin çalışmasını yakından takip ettiğini belirterek "Uzak olmayan bir gelecekte artık elektrikli araçların sıradan günlük yaşantımızın bir parçası olacağını düşünüyorum"dedi.
"VERİMLİ, TASARRUFLU BİR ARAÇ"
Metalurji Malzeme Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden Onur Genç de otomobilin Trabzon'dan Samsun'a 2 TL 15 kuruşluk yakıtla gittiğini belirterek "Aracımız batarya elektrikli bir araçtır. Yaklaşık 2 kilowatt batarya gücüne sahip. Trabzon'dan Samsun'a yaklaşık 2 TL 15 Kuruş gibi bir masrafla gidebileceğiniz bir araç. Verimli ve tasarruflu bir araç. Bu araçla Türkiye ayağında birincilik aldık. Hedefimiz gelecekte bu araçları üreterek piyasa çıkmasıdır. Bunun için çalışıyoruz. Yani yerli ürün için uğraşıyoruz. İleride bu tarz projeler hayata geçeceğini ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.
"20 KİŞİLİK EKİP 1,5 YILDA ÜRETTİ"
Genç, "Bu aracımızın hazırlanması 20 kişilik ekiple yaklaşık 1 buçuk yıl sürdü. Aracın çoğu bölümlerini okulumuzda kendimiz yaptık. Bir çoğunu da sponsor firmaların desteğiyle sağladık. Hedefimiz Topluluk olarak; motor, motor sürücüsü, batarya yönetim sistemi, yerleşik şarj birimi gibi elektronik parçalar ile karbon-fiber jant ve mekanik parçaların tasarımını ve üretiminin tamamını Türkiye'de yerli olarak yapmak.2017 yılında İzmit Körfez Yarış Pisti'nde düzenlenen Efficiency Challenge Electric Vehicle yarışlarının Electromobile ve Hydromobile kategorilerinde 1.lik elde etmek.2017 yılında Londra'da düzenlenecek olan yarışların şehir konseptli batarya-elektrik kategorisinde (Battery-elecktric Urban Concept) derece elde etmektir. Bu hedefler doğrultusunda çalışmalarımıza ara vermeden devam etmekteyiz" diye konuştu.
Son Dakika › Ekonomi › Trabzon'dan Samsun'a 2 TL'lik Enerji ile Gidebilecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?