Toyota'nın mesleki eğitime verdiği destek 25. yılına ulaştı.
Şirket açıklamasına göre, Toyota'nın otomotiv sektöründe satış sonrası hizmetler için yetişmiş teknik eleman ihtiyacını karşılamayı amaçlayan Toyota Teknik Eğitim Programı (T-TEP) 25 yılı geride bıraktı.
Türkiye'de okul sanayi iş birliğinin ilk örneği olan T-TEP, mesleki ve teknik eğitim veren okullarda okul sanayi iş birliği çerçevesinde markalara öncülük eden program olarak biliniyor.
Toyota'nın tüm dünyada uyguladığı bir proje olan T-TEP, 1992'den bu yana İstanbul Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde, 2007'den bu yana da Adana Şehit İdari Ateşe Bora Süelkan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde uygulanıyor. T-TEP'ten bugüne kadar mezun olan öğrenci sayısı 424'e ulaştı.
Programın 25. yılı nedeniyle düzenlenen törende T-TEP'e verdiği destekten dolayı Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt'a İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından bir şükran plaketi verildi.
Bozkurt'a plaketi Meslek ve Teknik Eğitimden Sorumlu İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan Gür, Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Yakup Alp ve T-TEP Öğretmeni Adem Yiğit takdim etti.
"Bu tür sektörel iş birlikleriyle mesleki eğitimin sorunu çözülecektir"
Törende bir konuşma yapan Bozkurt, Avrupa'nın en genç nüfusuna sahip ülkesi Türkiye'nin istihdamına katkıda bulunmayı görev saydıklarını dile getirdi. Bozkurt, şunları kaydetti:
"Teknik altyapısı ve donanımı yeterli iş gücünü sektöre kazandırmayı çok önemli bir görev olarak görüyoruz. Bu tür sektörel iş birlikleriyle mesleki eğitimin sorunu çözülecektir. Toyota olarak 50 yıl sonrasını gören bir markayız. Bu açıdan bakıldığında okul ve sektör iş birliği çok önemli.
Otomotiv sektöründe bu programdan mezun olan öğrencilerimizin yer alması mesleki eğitimin önemine inanan Toyota için büyük bir önem taşıyor. Sektörümüzde 10 yıl öncesine göre yetişmiş insan gücü açısından çok büyük farklılıklar var. Sektör ayrımı gözetmeden Türkiye'nin en çok ihtiyaç duyduğu ara eleman gücü açısından bu okullara ve bu okullarda açılacak programlar için her sektöre büyük iş düşüyor. Bu projenin temel amacı; okul sanayi iş birliğiyle sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli teknik personelin yetiştirilmesidir. Böylelikle gerek istihdam gerekse de yetişmiş insan gücüne büyük katkılar yapılacaktır."
T-TEP
Toyota kültürünü ve eğitimini almış teknisyenler yetiştirmek ve mezunların Toyota bayilerinde istihdamlarını sağlamak amacıyla devreye alınan T-TEP'te; formen, teknisyen ve yardımcı teknisyenler için uygulanan özel eğitim, programın yüzde 50'sini kapsıyor.
Programda; temel otomotiv bilgileri başta olmak üzere, periyodik bakım, motor, aktarma organları, şasi, elektrik donanımı ve elektronik kontrol sistemleri konularında eğitim veriliyor. Öğrenciler 3 yıllık eğitim süresince toplam 630 saatlik mesleki dersler de alıyor.
Toyota Motor Corporation'ın tüm dünyada uyguladığı bu özel programda; uluslararası düzeyde eğitim gören T-TEP mezunları, tam donanımlı teknik eleman olarak mezun oluyor. Her yıl, meslek lisesinin 1. sınıfını başarıyla tamamlayanlar arasından sınavla İstanbul Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden 18, Adana Şehit İdari Ataşe Bora Süelkan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden de 12 öğrenci programa kabul ediliyor.
Son Dakika › Ekonomi › Toyota Teknik Eğitim Programı 25 Yılı Geride Bıraktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?