Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türk bankacılık sisteminin geri dönmeyen kredilerle ilgili oranlarının, ekonomik krize işaret etmediğini belirterek, "Oranlar yüzde 3, yüzde 4, yüzde 5 seviyelerinde. Bireysel kredilerde biraz daha yüksek, ticari kredilerde ise yönetilebilir seviyede." dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'larda değişiklik yapan kanun tasarısının görüşmeleri sürüyor.
Ağbal, tasarının, işletmelere kredi garanti kurumları tarafından verilebilecek Hazine destekli kefalet tutarının 20 milyar liradan 250 milyar liraya çıkarılmasına ilişkin maddesi üzerinde soruları yanıtladı.
Ekonomide, iddia edildiği gibi çok karamsar tablonun olmadığını ifade eden Ağbal, son dönemde kredi hacmindeki genişleme oranlarında aşağı yönlü bir gelişme olduğunu kaydetti. Ağbal, ekonominin geneline ilişkin yavaşlama yönünde bir trend olduğunu dile getirerek, hükümet olarak ekonomide canlanmayı hızlandırmak, son aylarda kredi hacmindeki bir miktar artış yönlü trendi yukarı çekmek amacıyla düzenleme yaptıklarını söyledi.
Türk bankacılık sisteminin geri dönmeyen kredilerle ilgili oranlarının, ekonomik krize işaret etmediğini vurgulayan Ağbal, oranların yüzde 3, yüzde 4, yüzde 5 seviyelerinde olduğunu belirtti. Ağbal, bunun bireysel kredilerde biraz daha yüksek, ticari kredilerde ise yönetilebilir seviyede olduğunu bildirdi.
Ağbal, "Mükemmeliyetçi, Polyanacı tavır içinde değiliz. Ekonomik Koordinasyon Kurulu olarak, ekonomideki gelişmelerle ilgili ön alıcı, piyasaların taleplerine uygun paket açıkladık. Bunun içinde birçok unsur var. Bunlardan biri de Kredi Garanti Fonunun limitlerinin artırılması. Biz bu kadar limiti sağladık ama bu limiti realize edebilecek miyiz? Bu, bankacılık sisteminin kaynak bulma kabiliyetine, piyasadaki fonlama maliyetlerine, reel sektördeki beklentilerin olumluya gitmesine bağlı." diye konuştu.
-25 yılda 25 bin KOBİ'ye kefalet
Kredi Garanti Fonu Genel Müdürü İsmet Gergerli, tasarının, işletmelere kredi garanti kurumları tarafından verilebilecek Hazine destekli kefalet tutarının 20 milyar liradan 250 milyar liraya çıkarılmasına ilişkin maddesi üzerinde bilgi verdi.
İlk işlemlerin 2009 yılında başladığını anımsatan Gergerli, 2009'daki Bakanlar Kurulu kararı ve yasayla başlayan süreçten kasım sonu itibarıyla 12 bin KOBİ'ye 8 milyar lira kredi hacmi oluşturduklarını kaydetti.
Gergerli, kefalet risklerinin 3,9 milyar lira olduğunu, Hazineye 6 yıllık performans sonunda bugüne kadar rücu edilen risklerinin 72 milyon lira olduğunu ifade etti. Gergerli, "Hazinemizin taahhüdü 2 milyara kadar ve bunun çarpanı 10'du. Biz onu yoğun şekilde kullanmaya başladık. Bugün itibarıyla toplam riskimiz 4 milyar mertebesinde." dedi.
Bugüne kadar manuel yürüyen bir sistem kurgusu olduğuna işaret eden Gergerli, portföy garanti sistemi ve bankaların değerlendirme sistemini esas alan yeni bir yapı kurulduğunu kaydetti. Gergerli, daha çok firmaya ulaşabileceklerini ancak Hazineye daha çok risk yaratmayacaklarını dile getirdi.
Gergerli, Kredi Garanti Fonunun, 25 yıllık bir şirket olduğuna işaret ederek, yaklaşık 25 bin KOBİ'ye kefalet verdiğini belirtti. Gergerli, "Geçen hafta yeni yaptığımız düzenlemeyle birlikte geçen haftadan bugüne 7 iş gününde 9 bin 200 KOBİ'ye kefalet verdik. Çok kısa sürede 80 bin KOBİ'ye 2 ay içinde ulaşabileceğimizi öngörüyoruz. Bunun karşılığında 5 milyarlık ek kredi hedefimiz var. Bu sadece mikro işletmeler için yapılan işlem." diye konuştu.
Geçen hafta başladıkları projeyle 5 milyarlık paket hazırladıklarını anlatan Gergerli, bu pakete iki bankanın sıcak baktığını söyledi. Gergerli, "Bütün bankalara 'girmek ister misiniz' diye sorduk. Bizim bir şartımız vardı; 'müşterilerinize çok uygun faizli teklif sunun' dedik. 9,90 faiz oranıyla kendi müşterilerine kredi kullandırma taahhüdüyle garanti vermeye başladık. Bizi sadece teminat vasfı gibi düşünmeyin. Krediye erişimde sorun yaşayan firmaların daha ucuz krediye erişmesine sağlamaya çalışıyoruz." dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Torba Tasarı' Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?