TBMM Başkanlığı, Tuzla tersanelerindeki olayları araştırmak amacıyla kurulan komisyonun Ukrayna ve Güney Kore’ye gitme talebine vize vermedi.
Tuzla’da ölümler sürerken Komisyonun yurt dışına gitmek istemesi, başta komisyonun CHP’li üyeleri olmak üzere pek çok kesimde tepkiyle karşılanmıştı. TBMM Başkanlığı’nın geziye izin vermediği, Anadolu Ajansı’nda dün iki farklı haberle duyuruldu.
İncitmemek için
Ajans, bazı basın organlarında yer alan haberler nedeniyle komisyonun yurt dışı gezisine izin verilmediğini ilk haberinde, "Meclis Başkanlığı’nın konuya ilişkin açıklaması" olarak servise koydu. Ancak daha sonra bu haber iptal edildi ve ikinci haberde, "Alınan bilgiye göre, söz konusu komisyonun tersanelerde incelenmelerde bulunmak üzere gerçekleştirmek istediği yurt dışı inceleme ziyareti için izin talebi olumlu görülmedi" denildi. Bu durum kulislerde TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın komisyonu incitmemek için böyle bir yöntem seçtiği şeklinde yorumlandı.
Sac işlerini Ukrayna yapıyor
Tuzla Komisyonu Başkanı Mehmet Domaç, Ukrayna ve Güney Kore’ye gitme taleplerini, Türkiye’deki gemicilik sektörünün tüm sac işlerinin Ukrayna’dan karşılanması, tersanelerin bir kısmının Karadeniz’e kayması ve iki ülkenin tersanecilikte etkili olmasına bağlamıştı. Gezi talebi bazı gazetelerde, Tuzla’daki ölümlere dikkat çekilerek "ayıplı gezi" başlığıyla verilmişti.
’Tuzla grevinde görüntülendi işten çıkartıldı’ tartışması
TUZLA tersanesinde kaynak ustası olarak çalışan Niyazi Tepeli, pazartesi günü yapılan greve katıldığı gerekçesiyle işten çıkarıldığını ileri sürüldü. CHP Tuzla İlçe Başkanı Hasan Uzunyayla’ya ait Umut Gemi A.Ş., Limter-İş’in düzenlediği grevle ilgili gösteriler sırasında ön sıralarında yer alan Niyazi Tepeli’nin iş akdini feshetti. İşçi dergisi Baret’de de yazan Niyazi Tepeli, Umut Gemi’de bir ay önce işe başladığını belirterek, "Grevden bir gün sonra işe gittim. Akşam işten çıkarıldığım söylendi. Hasan Uzunyayla bana durumdan haberinin olmadığını söyledi. Bunun üzerine kardeşini aradım. Bana ’Sen daha önce bir yıl burada çalışmış sonra çıkartılmışsın. Seni işe yanlışlıkla almışız’ dedi" diye konuştu. CHP Tuzla İlçe Başkanı Hasan Uzunyayla ise "Firmamızda 250 insan çalışıyor. Bu arkadaşın işten çıkarılmasının eyleme katılmasıyla alakası yok. Daha bir ay dolmadı. Deneme süresinde uygunsuz hareketlerinden dolayı çıkarılmıştır. Bir tek bu kişi mi eyleme katıldı. O gün çok sayıda işçi eyleme katıldı. Eyleme katılan bu kadar kişi varken onların arasında sadece bu arkadaş mı vardı da, işten çıkarıldı" dedi.
Nur İstanbul Tersanesi 1 aylığına kapandı
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul Bölge Müdürlüğü, Tuzla’daki Nur İstanbul Tersanesi iş kazası riskinin yüksek olması yüzünden 1 ay süreyle kapattı. Bölge Müdürlüğü müfettişleri, Nur İstanbul Tersanesi’nde yaptıkları inceleme sonucu, "iş yeri ve çalışanlarının hayatı için ciddi ve önlenemez tehlikelere yol açacak olan başta parlama ve patlama tehlikesi olmak üzere malzeme düşmesi, yüksekten düşme ve elektrik akımına maruz kalmaya yönelik tehlikeler giderilinceye kadar kapatılması" yönünde görüş bildirdi. İşverenin karşı oyuna rağmen, 4’e 1 oyla tersanenin 1 ay süreyle faaliyetinin durdurulması kararı alındı.
Son Dakika › Ekonomi › Toptan, Tuzla Komisyonu'na Ukrayna Turu Vizesi Vermedi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?