Hükümetle memur sendikaları arasında yürütülen toplu görüşmelerin ikinci turu başladı.
KESK’in toplu görüşmeleri protesto etmesi üzerine kamu çalışanlarını masada Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen temsil ediyor.
Türkiye Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, görüşmelerin ikinci turu öncesinde yaptığı açıklamada, bugün mali ve sosyal haklar konularının görüşülmesinde mutabık kalındığını, bu mutabakat çerçevesinde görüşmelerin devam edeceğini söyledi. Akyıldız, birinci toplu görüşmeler öncesinde Başbakan Erdoğan’ın “ek ödeme kararnamesi”ne ilişkin yaptığı açıklamayı ise eleştirdi. Başbakan’ın toplu görüşmeler öncesinde yaptığı söz konusu açıklamayı “etik” bulmadıklarını ifade eden Akyıldız, “Başbakan açıklaması sırasında özellikle bu çalışmanın sendikalarla hiçbir bağlantısı bulunmadığını ifade etmiştir. Bu doğru değildir. Bu açıklama bizleri üzmüştür. Bu anlamda etik bulmadığımız ifade ediyoruz” dedi.
Akyıldız, toplu görüşme masasında, görüşmeler sürerken bunun kamuoyuna açıklanmasının doğru olmadığının altını çizerek hükümeti “kapalı kapılar ardında karar vermek ve uygulamakla” suçladı. Akyıldız, konuşmasına şöyle devam etti:
“Eğer sivil toplumun güçlenmesi isteniyorsa, eğer demokrasinin bütün kuralları ile işlenmesi isteniyorsa kararların ve uygulama sorumluluklarının paylaşılması gerekir. Ancak siyasi irade bu konuda kapalı kapılar ardında karar alma alışkanlığını sürdürmeye devam ediyor. Eğer bu toplantıda kamu çalışanlarını temsil eden heyet bulunsaydı şube müdürleriyle, diyanette çalışanlarla, sağlıkta birinci basamakta çalışanlarla, tarımda çalışan uzmanlarla ve emeklilerle ilgili yaşanan problemler olmayacaktı. Kamu çalışanlarını temsil eden heyet, bu çalışmaların içinde olsaydı aksaklık giderilmesi yönünde kararların alınması yönünde destek verecekti. Bunun neresinde sakınca var? Anlamak mümkün değil. Bu nedenle görüşmelerde ek ödemelerle ilgili yaşanan sıkıntıların giderilmesinde gayret sarf edilecektir.”
KAMU-SEN’İN RAKAMLARI BELLİ
Bugüne kadar taleplerini açıklamayan Türkiye Kamu-Sen, “Bugüne kadar mali programda yer alan rakamların dışında bir esneme imkanı bulunmadığı” gerekçesiyle taleplerini açıkladı. Akyıldız, Başbakan’ın mali ve sosyal hakların tamamen ayrı olarak düzenleneceğini ifade ettiğini belirterek, 2009 yılında, kamu çalışanlarının beklentilerine cevap verecek bir ücret artışını talep etme haklarının doğduğunu dile getirdi. Akyıldız, taleplerine ilişkin şunları söyledi:
“2009 yılında taban aylıkta 100 artı 100 YTL’lik bir artış istiyoruz. Üst düzey bürokratların, emekli dul ve yetimlerin, köy korucularının maaşlarını etkileyecek olan yüzde 5 artı 5‘lik zammın yapılmasını da istiyoruz. Sendikalı kamu çalışanına brüt asgari ücretin bir bölü oniki tutarında sendika ikramiyesi ödenmesini de talep ediyoruz. Sosyal yardımları, giyim, ulaşım, yiyecek yardımları da pazarlık konusu yapmayı hedefliyoruz. Bunun gerçekleştirilmesi için de eldeki enstrümanların en iyi şekilde kullanılması gerektiğini biliyoruz. Bunlardan bir tanesi vergi dilimlerinin genişletilmesi ve vergi oranların düşürülmesidir.”
EK ZAM MAĞDURİYETLERİ GİDERİLSİN
Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise ek zamla ilgili mağduriyetlerin oluştuğunu, bununla ilgili Maliye Bakanlığı’na sunulmak üzere geniş bir rapor hazırladıklarını belirtti. Ek zamlardan yararlanmayanların sorunlarını masaya yatıracaklarını kaydeden Gündoğdu, Ocak 2009’da en düşük memur maaşına en az 97 YTL ek ödeme yapılmasını talep ettiklerini söyledi. Gündoğdu, “Bizim Ocak 2009’da en düşük memur maaşının bin 301 YTL olması talebimiz vardı. Bunun 103 YTL’sini kazanmış olarak ikinci oturuma oturuyoruz. Toplam artış talebimiz 470 YTL’di. Bu ek zamlardan sonra 367 YTL’ye iniyor. Bunun 97 YTL’sini Ocak’ta ek ödeme olarak, 270 YTL’sini de inşallah bu masada almayı umuyoruz” dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Toplu Görüşmelerin İkinci Turu Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?