Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Bizim zenginlik kaynağımız yeraltında değil, yerüstünde... Petrolümüz, doğalgazımız yok ama müthiş bir müteşebbis ruhumuz var" dedi.
Gençleri girişimciliğe teşvik etmek amacıyla dünyada 123 ülkede kutlanan Global Girişimcilik Haftası içinde yer alan etkinliklerden, g3 Forumu'nun açılışında konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Bizim zenginlik kaynağımız yeraltında değil, yerüstünde. Petrolümüz, doğalgazımız yok ama müthiş bir müteşebbis ruhumuz var. Türkiye ekonomisinin üzerinde yükseldiği temel direk cesur girişimcileridir. Girişimcilerimiz ülkemizin esas zenginliğidir. Bunun en iyi göstergesi bundan 30 yıl önce yeterli sermaye birikiminden yoksun, teknolojiden uzak olan ülkemizin, sadece çeyrek yüzyılda ekonomik alanda kat ettiği mesafedir." diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin geldiği noktaya işaret ederek, "Bugün Yunanistan ile Suudi Arabistan'ı üst üste koyun ikisi ancak bir Türkiye yapabiliyor. 30 yıl önce ikisi de bizden önceydi. 30 Yılda değişen ise Hüsnü Bey
(Özyeğin) gibi bu salonda oturan birçok girişimcimizin başarılarıdır."
Uluslararası girişimcilik endeksinde oranımız yüzde 4,6. Dünya sıralamasında 29. sıradayız. ABD yüzde 12 Güney Kore yüzde 15, Meksika yüzde 19. İyi bir iş bulabilme hedefine değil artık dünya iyi bir iş kurma hedefini gösteriyor."
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, devrin her geçen gün yeni icatların gerekli olduğu bir devir olduğunu belirterek, bu icatların gerçekleşmesi için öncelikle hayale ihtiyaç olduğunu söyledi.
Hayal gücünün bilgiden daha önemli olduğuna değinen Hisarcıklıoğu, bilginin bugünkü durumu, hayalin ise gelecekteki durumu ifade ettiğini vurguladı.
Hisarcıklıoğlu, "Hayal etmekten sakın korkmayın" çağrısında bulunarak, aynı zamanda girişimcilik için hayalleri hedefe çevirmek gerektiğini işaret etti.
Hedeflerin büyük olması gerektiğini dile getiren TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu şunları anlattı:
"Ağacın üstüne tırmanmak için yıldızlara tırmanmayı hedeflemek gerekiyor. Rahmetli Turgut Özal'ın koyduğu hedefe değinmek istiyorum. Turgut Özal yıllar önce 10 milyon turist hedefliyordu. Bu hedef o dönem karikatür malzemesi olup, alay konusu edilmişti. 30 yıl önce Türkiye'ye yılda 100 bin turist geliyordu. Şu an yılda 32 milyon turisti ağırlıyoruz. Biz bu sabah dünya turizmcilerini İstanbul'a topladık. Dünya turizm destinasyonunda Türkiye'nin esamesi okunmazken, şu an girişimcilerin önünün açılması dolayısıyla destinasyonda dünya altıncısıyız. Bu çerçevede hayalleri gerçeğe dönüştürmek için hedef koymak gerekli."
-"Eski köye yeni adet getirin"-
Eski köye yeni adeti kim getirirse onun başarılı olacağının altını çizen Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti:
"Kim eski köye yeni adet getirirse başarılı oluyor. Nokia firması eskiden kereste tüccarıydı. Pazarı görüp cep telefonu üreticiliğine başladı. Satılan üç telefondan biri Nokia idi. Ama nerede takıldı, eski köye yeni adet getirme fikrine takıldığı an düşmeye başladı. Akıllı telefona ayak uyduramadığı için düştü."
Hisarcıklıoğlu, Mevlana'nın sözünü "Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler yapmak lazım" diye çevirdiğinden bahsederek, rekabet, blgisayar internet dolayısıyla her tarafın pazar olduğunu söyledi.
Bugün düşünülenin yarın başkası tarafından yapılabileceği uyarısında bulunan Hisarcıklıoğlu, girişimcilikte yenilikçilik kelimesi çok önemli olduğuna vurgu yaptı.
Yapılan iş ne olursa olsun markalaştırmak gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, "Çok kazanmanın yolu markalaşmadan geçiyor. 15 sene önce yurtdışında yoğurdu sorduğunda bilen yoktu. Adam şimdi markalaştırdı bize satar hale geldi. Benim babaannemin bana seneler önce yaptığı yoğurdu, adam meyveli yoğurt diye satıyor. Mal bizim ama markalaştıramadık, onlar markalaştırdı" ifadelerini kullandı.
Başarılı olmak için "Herşeyi ben yapacağım, ben sahip olacağım" anlayışını bırakmak gerektiğine dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Eğer iki kişi iyi ortaksa üçüncü ortak benim" sözüne atıfta bulundu.
Foruma katılanlara, "Hak ve adalet üzerine düzgün ortaklık kurulduğu takdirde ne kaybederseniz gelin benden isteyin. Size açık çek..." çağrısında bulunan Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:
"Buradan ailelere sesleniyorum. Geleceği kurtarmak için yeni nesli kurtarmak için çocukları birbiriyle ortaklık kuracak kültürde bir araya getirmek gerekli. Kurumsallaşmak aslında budur. Başarı için aynı zamanda çok çalışmak gerekli. Çalışmadan başarmak mümkün değil. Yokuşta akmayan ter, inişte gözyaşı olur. Gezip eğlenerek başarı imkansız... ve sakın başarısız olunca bile kaybetmekten korkmayın, batmasını bilmeyen kişi şirketi batırmamayı öğrenemez. Girişimcinin en önemli noktalarından biri budur. Kaybetmeden, kaybetmemek öğrenilemez. Eğer önünüzdeki hayatınızda bir hata zinciri görüyorsanız bu hatayı insanlarda değil, sistemde arayın. Akıllı insanlar sistem odaklıdır, akılsız insanlar insanlarla uğraşır."
Rifat Hisarcıklıoğlu, ülkenin geleceğinden umutlu olduğunu belirterek,
"Forumun ana teması geleceğin güçlü girişimcileri. Aynen böyle olacak. Ülke olarak önümüzdeki 11 yıla bir hedef koyduk. Dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına gireceğiz. Bugün bizde kişi başına düşen gelir 10 bin dolar şu anda, eğer 10 büyük ekonomi içinde olsaydık bugün 25 bin dolar olacaktı. Yani 2,5 misli zengin olmak demek. İşte bunun yolu girişimcilikten geçiyor. Gündemdeki kısır çekişmelere odaklanıp enerjinizi boş yere harcamayın, geleceğe odaklanın." diye konuştu.
Muhabir: Eda Topcu-Musab Turan
Yayıncı: Ali Bayaslan - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?