Bölge ihracatı açısından büyük önem taşıyan 'Timakademi2023' semineri, yoğun bir katılımla Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nin (GAİB) ev sahipliğinde Gaziantep'te gerçekleştirildi.
GAİB'te gerçekleştirilen 'Timakademi2023' seminerine Gaziantep Valisi Erdal Ata, AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, GAİB Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, TİM Genel Sekreteri Mustafa Mente, Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Şahan, Burhan Özkan, Global Connection Yönetim Kurulu Başkanı, Ekonomi Bakanlığı Marmara Bölgesi Müdür Yardımcısı Dr. Yasemin Görüm, UPS Türkiye Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Teoman Ünal, HSBC Türkiye Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Virma Sökmen, Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel, Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Kerem Alkin, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık ve iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı. Programın başlangıcında Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden felaketi ile ilgili bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Daha sonra Timakademi ile ilgili hazırlanan kısa bir film gösterimi izlendi.
İhracat stratejisinde Gaziantep ve markalaşma konusunun ele alındığı seminerin açılış konuşmasını yapan GAİB Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, konuşmasına Soma'da meydana gelen faciadan dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı. Çıkmaz, "Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri olarak bu sene ve bundan sonraki yıllarda hedefimiz ihracatçılarımıza eğitim gerekse de bilgilendirme ile ilgili ihracatın yolunu açmayı dünyadaki birçok ülkedeki fuarlara katılarak ihracatımızın artırılmasında ihracatçılarımızın önünü açmak üzere bu seneki hedeflerimize bu toplantılarla başlıyoruz. İhracatta 2023 hedefine ulaşmamız için Türkiye Cumhuriyeti'nin istikrara ihtiyacı var. İstikrarın olmadığı bölgelerde, ülkelerde ekonomik gelişme olmuyor. Biz 2023 yılında istikrarın sürmesi kaydıyla inşallah 30 milyar dolarlık hedefimize ulaşacağız. Bundan bizim hiçbir şüphemiz yok. Ancak bundan sonra inomasyona önem vermemiz lazım. Markalaşmaya önem vermemiz lazım. Katma değeri yüksek ürünler üreterek 2023 hedeflerine ulaşmamız mümkün olacaktır diye düşünüyorum" dedi.
HSBC Türkiye Kurumsal ve Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Virma Sökmen ise, Gaziantep'in bölgedeki önemine değindi. Sökmen, şunları söyledi:
"Bölgenin talebini karşılamak adına Gaziantep'in yapacağı ve yapabileceği çok şey var. Şu anda bildiğim kadarıyla ihracat rakamı yüzde 4'ün üzerinde Türkiye genelinden aldığı pay olarak ve 6. Sırada yer almakta. Biz HSBC olarak Gaziantep'in dünya ile entegrasyonuna inanıyoruz ve bu konuda da şirketlerin yapmış olduğu doğru adımları görmekteyiz. Fakat daha da yapılması gerekenler var."
Finansal Kurumlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Şahan da, factoring sektörü ile ilgili katılımcılara bilgi verdi. Şahan, "Bildiğiniz gibi ülkemizin 2023 hedefleri oldukça iddialı. Bunlardan bir tanesi 500 milyarlık ihracat hedefi. Sektör 7 yılı aşkın bir süredir Türkiye'de hizmet göstermekte ama 2006 yılından bu yana da BDDK'nın gözetiminde faaliyetini sürdürmekte. Sektör için en önemli gelişme 2012'nin Aralık ayında TBMM tarafından çıkartılan 6361 sayılı factoring sektörü ile ilgili kanun olmuştur" diye konuştu.
"KÜRESELLEŞEN EKONOMİDE TÜRKİYE'NİN 2023 HEDEFLERİNE ULAŞMASI İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR FIRSAT VAR"
Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, küreselleşen dünyada 2023 hedeflerine ulaşmak için doğru hedeflerin belirlendiği takdirde yapılabileceğini belirterek, "Bugün burada olduğum için çok mutluyum. Sık sık ziyaret ettiğim bir yer Gaziantep. Hem insanıyla hem kültürüyle, yemekleri ve geçmişiyle ülkemiz için son derece önemli bir merkez. İhracatıyla da son yıllarda öne çıkıyor. Dünyamız son yıllarda birbiri ile yakınlaşan bir dünya haline geliyor ki bunda da bizim içinde bulunduğumuz mobil teknolojilerin ve geniş bandın katkısı çok büyük. Bu da aslında ekonomiyi küreselleştiriyor. Artık rekabet bulunduğumuz şehirde değil, ülkede değil bütün dünyada. Bu küreselleşen ekonomide de Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için çok büyük bir fırsat var. Bu yakınlaşma bana 2023 hedeflerinin aslında ne kadar yapılabilir olduğunu ve doğru fırsatlar gerçekleştirilirse bunu nasıl gerçekleştirebileceğimiz inancını artıyor" ifadelerini kullandı.
Öğüt'ün ardından konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, 2023'e kalan son 9 yılda ihracatı ortalama her yıl yüzde 13 artırmak gerektiğini vurgulayarak, "Hepinizin bildiği gibi 2023'te 500 milyar dolar bir ihracat hedefimiz var. Biz o yüzden bir yol haritası ortaya koyduk. İhracata dayalı bir ivme modeli olması ve buna bağlı olunması gerektiğini ve bu yol haritası bir devlet projesi haline geldi. Resmi Gazete'de yayınlandı. Geçtiğimiz 12 yılda ihracatımızı ortalama yüzde 14 artırdık. Bundan sonraki 9 yılda da ihracatımızı her yıl ortalama yüzde 13 artırmamız gerekiyor. O yüzden de daha fazla büyüyebilmek ve ihraç edebilmek için katma değeri artırma zorunluluğunu ve bu katma değeri artırabilmek için de mutlaka inomasyon, Ar-Ge ve marka konusunda da çok önemli çalışmalar yapmamız gerektiğini hep gündeme getiriyoruz. Bu konuda 26 farklı sektörümüzde makro stratejiler oluşturduk ve 2023'e hazırlanıyoruz. Biz bir sivil toplum kuruluşu olarak bu çalışmayı yaptık ama asıl ihracatı gerçekleştirecek olanlar firmalarımız. Onun için şu anda buradayız" dedi.
AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ihracatın artırılması için inomasyona ve reklama önem verilmesi gerektiğini aktarırken, Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel ise şunları söyledi:
"Türkiye ihracatı son yıllarda gerçekten dünyada bir başarı hikayesidir. Son 10-12 yılda sağlanan başarı ülkemizin bu süreci çok iyi kullandığını gösteriyor. Hiçbir kalıcı başarının tesadüf olmadığına inanıyorum. Bu çalışmalarla, yaklaşımla konunun tüm detaylarıyla değerlendirmekten yapılan çalışmaların sonundaki planın programın doğru uygulanması ile elde edilmiş bir başarı olduğuna inanıyorum. Bundan sonrası içinde elimizde çok iyi bir strateji tüm sektörlerin aktörlerin katkılarıyla bilimsel disiplinle oluşturulmuş bir strateji var. Türkiye ihracat stratejisi 2023 bu strateji bir kamu belgesine dönüştü. Bu kamu belgesi Yüksek Planlama Kurulu tarafından da kabul edildi. Böyle bir stratejinin uygulanmasında Timakademi'nin çok önemli bir pozisyonu olduğunu görüyorum. Bir tarafta ABD diğer tarafta Avrupa'nın ekonomik durgunluğu ne zaman sona erecek bilmiyoruz. Ülkemizdeki yatırımların Avrupa kaynaklı olması bizim bu süreci dikkatle izlemimize sebep oluyor. Avrupa toparlanırsa bizim Avrupa'ya ihracatımızda artacaktır. Bu yıl 166 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşacağımıza inanıyoruz."
Gaziantep Valisi Erdal Ata da konuşmasında, Gaziantep'te 4 OSB'de 840 fabrikanın olduğunu, bu fabrikalarda 120 bin çalışan bulunduğunu ve Gaziantep'in 185 ülkeye 6 milyar 500 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğini anlattı.
Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ise seminerde 'Markalaşmada Bir Başarı Hikayesi' konulu sunum yaptı. Sabancı'dan sonra konuşan Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Kerem Alkin 'Gelişen Dış Konjonktürde Dış Ticaretimiz Ne Olacak?' konulu bir sunum gerçekleştirdi. Seminer TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin değerlendirmelerinin ardından sona erdi. - GAZİANTEP
Son Dakika › Ekonomi › Timakademi2023' Semineri Gaib'in Ev Sahipliğinde Gerçekleşti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?