Toplu sözleşme için masaya oturan ancak şu ana kadar uzlaşamayan THY ile Hava-İş Sendikası’nın teklifleri arasında uçurum var. THY 1 yıl için yüzde 10 zam veriyor, Hava-İş 1’inci 6 ay için yüzde 23.9 istiyor. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy ise "Eğer grev olursa Türk turizmi çöker ve Türkiye ayda 1 milyar dolar zarar eder, lütfen uzlaşın" diyor.
TÜRKİYE’nin en önemli sektörlerinden biri haline gelen turizm, THY’deki grev olasılığı nedeniyle kabus görüyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, "Eğer greve gidilirse Türk turizmi tam anlamıyla çöker ve Türkiye ayda 1 milyar dolar zarar eder" dedi. Turizmciler olarak yıllardır iğneyle kuyu kazdıklarını ve çok büyük gelişme kaydettiklerini belirten Başaran Ulusoy, "Grev olmamalı, olmasın diye feryat ediyoruz. Çünkü olursa bu güne kadar kazandıklarımızı bir haftada kaybederiz. Bir daha da 10 sene uğraşsak aynı seviyeye gelemeyiz. Çünkü THY’de grev olursa yurt dışı uçuşların büyük bölümü duracak ve bunun alternatifi de yok. Ne Almanya ve Rusya’nın hava yolları ne de bizim özel hava yolları THY’ye alternatif olabilir. Bu iki büyük pazarı kaybederiz. Ayrıca hızla gelişen uzak pazarlarımızı da kaybederiz. Turizm sektörü için THY çok temel bir konudur" diye konuştu.
BİR AN ÖNCE ANLAŞSINLAR:
Başaran Ulusoy, TÜRSAB Başkanı olarak kendisinin de hem işçi sendikası hem de işveren tarafıyla konuştuğunu ve uzlaşmaya davet ettiğini belirterek, "Tabii ki işçi hakkını alsın, şirketin de çıkarları korunsun ama ne olur bir an önce anlaşsınlar. Tarafları sağduyuya çağırıyoruz. ’Masaya oturun ve çözün’ diyoruz. Şu anda taraflar gerilmiş durumdalar" dedi. Ulusoy, turizm sektörünü zarara uğratmaya kimsenin hakkı olmadığını söyledi ve THY’de grev ihtimalinin Türkiye’nin en önemli meselesi olduğunu savundu.
GREV KARARINI ASARIZ:
Hava-İş Genel Başkanı Atılay Ayçin ise, şu anda ’resmi arabulucunun uyuşmazlık raporunu’ beklediklerini rapor geldikten sonra 6 gün bekleyip sonra da grev kararını asacaklarını söyledi. Ayçin, "Yasa gereği grev kararı 60 gün askıda kalacak. Bu süre içinde yine iki taraf olarak görüşmelerimiz sürecek. Anlaşma sağlanamazsa da doğal olarak greve gideceğiz" dedi. Toplu sözleşme görüşmelerinin ilk oturumunu 16 Mart’ta yaptıklarını söyleyen Atılay Ayçin, "Biz sıkıntılarımızı anlatıyoruz, grev kararını asmamak için de elimizden geleni yaptık. Ancak şu anda uzlaşma görünmüyor" diye konuştu.
YÜZDE 23.9 İSTİYORUZ:
Atılay Ayçin, THY yönetimiyle THY A.O ve THY Teknik’teki 11 bin 300 personel için masada olduklarını belirterek şunları söyledi: "Hem ücret ve ücrete bağlı konular hem de idari konularda anlaşamıyoruz. Karşı taraf adım atmazsa anlaşmak da mümkün değil. Biz 1’inci altı ay için 23.9 ücret zammı istiyoruz. Onların önerdiği ise 2007’nin tüme için 1 yıl için yüzde 10 artış. Ayrıca, arkadaşlarımızın uçuş görev ve dinlenme süreleri de önemli. İşverenin kendi ihtiyacına göre değiştirdiği bu sürelerle ilgili uygulamaların da sözleşme kapsamında olmasını istiyoruz. Taşrada bazı iller var ki oralarda uçak saatine göre esnek çalışma da öneriyorlar. Biz ise bunun olamayacağını söylüyoruz. Yerde çalışan arkadaşlarımız için de işverenin bir çok yanlış uygulaması var ve bunların da düzeltilmesini istiyoruz. Ne yazık ki tekliflerde hiçbir yakınlaşma yok ve o nedenle de uzlaşma görünmüyor."
THY: Uzlaşma yolunda gayretlerimiz sürecek
THY Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada yönetimin; 21’inci dönem toplu sözleşme görüşmelerini, hem çalışanların hem de kurumun yararını en uygun noktada buluşturacak bir çözüme ulaştırmak için elinden gelen gayreti gösterdiği, göstermeye de devam edeceği bildirildi. Açıklamada; Hava-İş Sendikası’nın bir önceki dönemde imzalanan toplam 108 maddeden oluşan sözleşmenin 53 maddesinde değişiklik yapılmasını ayrıca 4 yeni madde eklenmesini teklif etttiği, 72 asıl madde üzerinde uzlaşma sağlandığı 40 asıl maddenin ise görüşme masasında olduğu kaydedildi. THY’nin açıklamasında özetle şu görüşlere yer verildi: "Gelinen süreçte, bir önceki dönemde imzalanan toplu iş sözleşmesinde yer alan tüm haklar tamamen korunduğu gibi, ilave olarak çok sayıda yeni hak ve imkan da sağlanmaktadır. Sendika yönetiminin masaya getirdiği bazı taleplerin, Ortaklığımızın geleceğini kötü yönde etkileyecek nitelikte olması nedeniyle tarafımızca kabul edilmesi mümkün olmamıştır. 4 Temmuz 2007 tarihinde sunulan teklifte, ücretlere 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren yüzde 10, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren ise 2007 yılında gerçekleşecek enflasyon oranında yıllık ücret artışı verilmiştir. Teklifte sosyal yardımlarda da çok ciddi artışlar sağlanmıştır. Sendika yönetimi, ne yazık ki uzlaşmaz bir yaklaşım sergilemekte ve ilk verdiği teklifte ısrar etmektedir. Sendikanın ücret artış talebi, değişik önerileri ile birlikte yüzde 50’yi aşmaktadır."
Türkiye turizm gelirinde dünya dokuzuncusu
DÜNYA Turizm Örgütü verilerine göre, 2007 yılının ilk 5 ayında tüm dünyada toplam 252 milyon kişi seyahat ederken, Türkiye’ye ilk 6 ayda toplam 9 milyon 184 bin 321 turist geldi. Türkiye’nin turist sayısında büyük bir düşüş yaşadığı 2006 yılında bile en çok seyahat edilen ülkeler arasında 11’inci, gelir sıralamasında ise 9’uncu olduğu ortaya çıktı. 2006 yılında turist sayısında yaşanan düşüş sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığı 2007 yılından oldukça umutlu. Rekor denilen 2005 yılı verilerinin bile 2007’de aşılacağını düşünen Bakanlık, dünyanın hemen her ülkesinde Türkiye’nin tanıtımlarını yapmaya devam ediyor.
Son Dakika › Ekonomi › THY'de Grev Olursa, Türkiye Ayda 1 Milyar Dolar Kaybeder - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?