Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın 6 Eylül’de Erzurum’da "faizlerde vaktinden önce indirim yapılması ters teper" açıklamasından 1 hafta sonra yapılan faizdeki çeyrek puanlık indirim piyasalarda ’sürpriz’ olarak karşılandı. Merkez Bankası, en son 20 Temmuz 2006’da belirlediği faiz oranlarını, dün sürpriz bir kararla yüzde 17.50’den yüzde 17.25’e düşürdü. Beklenenden bir ay erken gelen faiz indirimini, evsahipleri ve restoranların kırılan inadı getirdi.
MERKEZ Bankası, politika faizlerinin tamamını, 16 aylık bir aradan sonra çeyrek puan indirdi. Para Politikası Kurulu (PPK) gecelik borçlanma faiz oranını, yüzde 17,50’den 17,25’e, borç verme faiz oranını da yüzde 22,50’den 22,25’e düşürdü. Piyasaların çok uzun süredir istediği indirimin, yaratılan beklentiden bir ay daha erken erken yapılması ise sürpriz etkisi yarattı. Çünkü Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, geçen hafta Erzurum’da, Ekim-Aralık dönemini içine alan yılın son üç ayını kastederek "İndirimler son çeyrekte başlar" demişti. Yılmaz "şartlar uygun olmadan vaktinden önce indirim yapılırsa ters teper"diye konuşmuştu.
EV SAHİPLERİNİN KIRILAN İNADI: Son faiz indirimini Nisan 2006’da yapan Merkez Bankası’na bu kararı aldıran temel gösterge ise hizmet fiyatlarında" 3 puanlık gerileme oldu. Başta kiralar olmak üzere; restoran, haberleşme ve sağlık hizmetlerindeki fiyat gerilemelerinin yer aldığı hizmetler grubundaki bütün kalemlerdeki düşüş eğiliminin sürmesi, PPK’nın faiz indiriminde etkili olduğu öğrenildi.
ENFLASYONDA DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ: Nitekim PPK açıklamasında da şöyle denildi: "Kurul, hizmet enflasyonunda gözlenen iyileşmenin öngörülenden daha olumlu olduğu değerlendirmesinde bulunmuştur. Enerji ve gıda fiyatlarına ilişkin risklere rağmen güçlü parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileriyle enflasyonun düşmeye devam etmesi beklenmektedir."
AĞUSTOS AYI RAPORU: Geçen hafta yayımlanan Ağustos Ayı Fiyat Gelişmeleri’nde başta kiralar ve restoranlar olmak üzere, bütün hizmet kalemlerindeki yıllık enflasyondaki düşüşün sürdüğü vurgulanmıştı. PPK, en son 28 Nisan 2006’da faizleri çeyrek puan indirmiş. Mayıs 2006’daki dalgalanmanın ardından Haziran’da biri olağanüstü toplantıda alınan karar olmak üzere iki kez faiz arttırımına gitmişti. PPK, Temmuz 2006’da da yılın üçüncü arttırımını yapmıştı.
Piyasa Merkez’in faiz indirimini nasıl karşıladı
Tim Ash (Bear Stearns Stratejisti): "Yılmaz’ın geçen hafta Erzurum’da yaptığı son konuşmadan bu yana aslında neyin değiştiğini anlayamıyorum. Buradaki esas soru, Merkez’in TÜFE’nin yüzde 7.4 ile yüzde 4 olan hedefin üzerinde olduğu ve gıda fiyatlarındaki mevcut trend ile Ramazan’ın başladığı bir dönemde neden bu indirimi yapmış olduğu. "
Özgür Altuğ (Raymond James Başekonomisti): "Bu indirmin beklenenden erken gelmesi siyasi baskılardan da kaynaklıyor olabileceği gibi Merkez Bankası’nın bağımsızlığıyla ilgili soru işaretleri de yaratabilir."
Erkin Işık (Fortis Ekonomisti): "Sürpriz oldu. Son dönemde hizmet fiyatlarındaki iyileşme ve dış talepteki yavaşlama ile büyümenin beklenenden daha fazla yavaşlaması ihtimali bu kararda etkili oldu. Biz Ekim ayında bekliyorduk. "
Esra Erişir (HSBC Ekonomisti): "Merkez Bankası’nın kredibilitesi açısından olumsuz oldu. Eylül sonunda enflasyon için yüzde 7.3 üst bant hedefi var. Merkez Bankası başkanının geçen hafta ’zamanından önce yapılacak bir faiz indirimi ters teper’ demesinin ardından böyle bir karar alınması şaşırtıcı. " dedi.
Simon Quijano-Evans (Unicredit MIB Araştırma Direktörü): "İlk başta faiz indiriminin Eylül’de olmasını bekliyorduk ancak global piyasalardaki belirsizlik nedeniyle bunu daha sonra Ekim’e ötelemiştik. Ancak Merkez Bankası enflasyon baskılarının aşağı yönlü bir trend içinde olmasından rahat görünüyor."
Toparlanma işaretleri görüldü ölçülü indirim süreci başladı
MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz Başkanılığında toplanan Para Politikası Kurulu (PPK) kararına ilişkin açıklama özel kesim yatırım ve tüketim taleplerinde toparlanma işaretleri görüldüğü için gecelik faizlerde ölçülü indirime gidildiği belirtildi. PPK kararında şöyle denildi:
Son dönemde açıklanan iktisadi faaliyete ve enflasyona ilişkin veriler Temmuz Enflasyon Raporu’nda ortaya koyulan görünümle uyumludur. Özel kesim yatırım ve tüketim talebinde toparlanma işaretleri görülürken, dış talebin büyümeye katkısı azalmakta ve toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş sürecine verdiği destek sürmektedir.
Kurul, uluslararası likidite koşullarındaki ve kredi piyasalarındaki gelişmeleri yakından izlemektedir. Toplantıda, yakın dönemde açıklanan veriler ele alınmış, küresel ekonomideki gelişmelerin hem iç hem dış talep büyümesini sınırlayıcı yönde etkileyebileceği değerlendirilmiş ve bu durumun orta vadede yüzde 4’lük enflasyon hedefine ulaşılmasına ilişkin aşağı yönlü riskleri artırdığı kaydedilmiştir.Yeni faiz oranları ise şöyle belirlendi:
Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 17,50’den 17,25’e, borç verme faiz oranı yüzde 22,50’den 22,25’e,
Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13,50’den 13,25’e, borç verme faiz oranı yüzde 25,50’den 25,25’e,
Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 21,50’den 21,25’e indirilmiştir.
Son Dakika › Ekonomi › Ters Teper Dedi 1 Hafta Sonra Faiz İndirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?