TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türk- Amerikan ilişkilerinde temel önceliklerin yeniden tanımlanması gerektiğini söyledi.
ABD Başkanı Bush ve Başbakan Erdoğan'ın geçen yıl 5 Kasım'daki görüşmelerinin ardından ilişkilerde gözle görülür bir gelişme yakalandığını vurgulayan Arzuhan Doğan Yalçındağ, “Hepinizin de farkında olduğu gibi önemli gelişmeler meydana geldi. Türkiye PKK ile mücadelesinde Amerika’nın tam desteği ile, Kuzey Irak’taki Türk grupların terörizmle mücadelede yaptıkları işbirliği artıyor. Türkiye’nin bölgesel hükümetle ilişkileri de artıyor” diye konuştu.
TÜSİAD heyeti, Washington'da düzenlenen ‘21'inci Yüzyıl'da ABD- Türkiye İlişkilerinin Temelleri’ başlıklı konferansa katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Türk- Amerikan ilişkilerini değerlendirerek, ikili ilişkilerdeki önceliklerin yeniden tanımlanması gerektiğini vurguladı. Bu konferansı iki ülke ilişkilerinin temelleri konusunda yeniden düşünme ihtiyacı üzerine organize ettiklerini söyleyen Arzuhan Doğan Yalçındağ, soğuk savaş döneminden Türkiye ve ABD'nin ortak güvenlik endişeleri karşısında yakın işbirliği yaptıklarını hatırlattı. Irak savaşı konusundaki olumsuz gelişmelerin geçmiş yıllarda Amerikan karşıtlığını güçlendirdiğini belirten Arzuhan Doğan Yalçındağ, bunun da bir endişe sebebi olduğunu ifade etti.
Arzuhan Doğan Yalçındağ, “Bu ilişkilerin temel önceliklerinin yeniden tanımlanması gerektiğine inanıyoruz. Modellemeleri geliştirilmeli ve ortak hedefler açıkça belirlenmeli. Bu konferansın ve devamlarının bu çabanın gösterilmesine yardımcı olmasını umuyoruz” dedi.
ABD Başkanı Bush ve Başbakan Erdoğan'ın geçen yıl 5 Kasım'daki görüşmelerinin ardından ilişkilerde gözle görülür bir gelişme yakalandığını vurgulayan Arzuhan Doğan Yalçındağ, “Hepinizin de farkında olduğu gibi önemli gelişmeler meydana geldi. Türkiye PKK ile mücadelesinde Amerika’nın tam desteği ile, Kuzey Irak'taki Türk grupların terörizmle mücadelede yaptıkları işbirliği artıyor. Türkiye'nin bölgesel hükümetle ilişkileri de artıyor” diye konuştu.
Konuşmasında enerji meselesine de değinen Arzuhan Doğan Yalçındağ, gelecekte enerji güvenliğinin ilişkilerde ana unsur olacağının altını çizdi. Karadeniz ve Kafkaslar bölgesindeki stratejik planların da ilişkilerin önemli bir boyutunu oluşturduğunu söyleyen Arzuhan Doğan Yalçındağ, bu nedenle Ermeni meselesi konusunda dürüst ve duyarlı görüşmeler yapılması için bir taraf olarak değil, zemin hazırlayıcı olarak yer almak istediklerini ifade etti.
TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde geçtiğimiz yıl oylanarak kabul edilen, ancak Genel Kurul gündemine alınmayan Ermeni yasa tasarısı ile ilgili olarak, David S. Saltzman tarafından hazırlanan çalışmanın sunumun da bu nedenle konferans kapsamına alındığını kaydetti. Arzuhan Doğan Yalçındağ, “Bu adımların, bu kritik konunun tartışılmasında yeni bir temel oluşmasını sağlamasını, böylece Türk- Amerikan ilişkilerinin ileri gidebilmesini ve Ermenistan ile karşılıklı yarara dayalı bir ilişki kurulabilmesini ümit ediyoruz” dedi.
BRYZA: TÜRKİYE'NİN GELECEĞİNİ TÜRK SEÇMEN BELİRLEYECEK
Toplantıda daha sonra konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza da AKP'ye açılan kapatma davasına ilişkin bir soruya karşılık, “Dışişleri Bakanı Rice'ın da ATC'de (Amerikan-Türk Konseyi) son konuşmasında dediği gibi, Türkiye'nin siyasi geleceğini Türk seçmenler belirleyecektir. Bizim bunda gizli bir mesajımız yok. Söylediklerimizin hepsi Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül'ün de söylediği şeyler. Bu görüşler onların da görüşleri” dedi.
AKP yanlısı ya da karşıtı bir tutum sergilemediklerini söyleyen Bryza, Türk seçmeninden yana olduklarını ifade etti. AKP'nin kapatılmasının bölgedeki enerji yapılanmasına nasıl etki edeceğine dair bir başka soruya karşılık ise Bryza, Türkiye'nin gelecekteki seçilmiş liderinin de enerji konusunda mevcut ve eski hükümetlerle aynı çizgide bir politika izleyeceğini inandıklarını ifade etti. Bryza, “Türkiye'nin coğrafi konumu bazı basit gerçeklikler ortaya koyuyor. Bunlar asla değişmeyecektir” dedi.
Alman Marshall Fonu Transatlantik İlişkiler Uzmanı Dr. Ian Lesser de konuşmasında, AKP'nin kapatılmasının çok kötü olacağını, siyasi belirsizlik ortaya çıkacağı için ikili ilişkilerin de ekonominin de kötü etkileneceğini savundu.
Türk-Amerikan ilişkilerinin 21'inci Yüzyıl'daki çerçevesini yeniden tanımlamayı hedefleyen konferansların yılda bir kez yapılması planlanıyor. Konferanslarda, yeni ilişki çerçevesinin parametrelerinin ele alınmaya çalışılması, ikili ilişkilerin geleceğini şekillendirecek konuların irdelenmesi ve oluşması gereken yeni kurumsal yapıya ilişkin önerilerin geliştirilmesi hedefleniyor.
Konferansın ardından TÜSİAD'ın Washington Temsilciliği'nin 10'uncu kuruluş yıldönümü bir resepsiyonla kutlandı.
Son Dakika › Ekonomi › 'Temel Öncelikler Yeniden Tanımlanmalı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?