Dünya müzik devi Bertelsmann Music Group’un (BMG) dikkatini çekerek Türkiye’ye yatırım yapmaya yönelten edisyon yani söz yazarı-besteci hakları şirketi Taxim Edisyon, yeni ortağıyla Türk müzik sektörünü uluslararası pazara açacak. Türkiye’de müzik edisyon alanında kurulan ilk şirketlerden biri olan Taxim Edisyon, Tarkan, Serdar Ortaç, Özcan Deniz gibi sanatçıların edisyon haklarına sahip. BMG, bir ay önce Taxim Edisyon’un yüzde 50’sine ortak oldu.
YURTDIŞINA AÇACAĞIZ: BMG Taxim Edisyon Genel Müdürü Mine Aksoy, kendilerine yüzde 50 ortak olan BMG’nin şirketleri önce denemek, görmek istediğini daha sonra diğer hisselerini de satın aldığını aktararak, edisyon gibi yeni bir konuda dünya devi çokuluslu sermayenin Türkiye’de yatırım yapmış olmasının Türkiye’nin uluslararası pazara girişi anlamına geldiğini söyledi. "BMG sayesinde Türk söz yazarı ve bestecilerinin yurtdışına acılması başlayacak" diyen Aksoy, yabancı sanatçıların albümlerine Türk bestelerinin verilmesi ve İngilizce söz yazılarak yer almaları gibi projeler başlattıklarını bildirdi. Aksoy, bu alanda Kylie Minogue’a eser verme noktasına kadar geldiklerine dikkat çekti.
500 MİLYON DOLARLIK PASTA: Türkiye’de, söz yazarı ve besteci alanında Mesam ve Müzik Eserleri Sahipleri Grubu (MSG) Meslek Birlikleri, yapımcılar alanında ise Müyap, yorumcular alanında da Muyorbir bulunuyor. Aksoy, bütün bu meslek birliklerinin yarattığı telif hakkı pastasının 500 milyon dolar olduğunu kaydetti. Aksoy, MSG üyesi olduklarını yasaya göre hakların bir meslek birliği üzerinden tahsil edilebildiğini vurgulayarak, yurtdışında ise BMG üzerinden her ülkedeki meslek birliğinden doğrudan haklarını tahsil ettiklerini dile getirdi. Türkiye’de, yılda MSG üzerinden tahsil edilen telif haklarının 10-20 milyon dolar civarında olduğunu belirten Aksoy, rakamın düşüklüğünü meslek birlikleri arasında uzlaşma sağlanamamasına bağladı.
TÜRKİYE MERKEZ OLACAK: Mine Aksoy, telif hakları ticaretinin Türkiye’deyeni bir konu olduğunun altını çizerek, BMG’nin Türkiye’ye yatırım yapmasının gelecekteki potansiyeli gösterdiğini dile getirdi. Yeni şirkette bölge başkanlığını üstlenen Aksoy, bu şekilde Türkiye’yi Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri, Balkanlar ve Kuzey Afrika’da bir merkez haline getirileceğini vurguladı.
Kuzu Kuzu Rusça’ya çevrildi 30 bin dolar gelir getirdi
TÜRKİYE’de en çok telif hakkı kazanan isimler arasında Mustafa Sandal, Özcan Deniz, İskender Paydaş, Mete Özgencil gibi isimler yer alıyor. BMG Taxim Edisyon Genel Müdürü Mine Aksoy, "İki yıl önce Tarkan’ın Kuzu Kuzu ve Dudu şarkıları Rusya’da cep telefonu melodisi olarak kullanıldı. 2 ayda 30 bin dolar civarında gelir sağlandı. İlginç bir örnek olarak ’Sen Gelmez Oldun’un bestecisi Azeri Ali Ekber Tagiyev de, Türkiye’de çok kazanan besteciler arasında yer aldı" diye konuştu.
En büyük sorun korsan
MİNE Aksoy, korsanın satışları ciddi etkilediğini vurgulayarak, şu değerlendirmeyi yaptı: "Buna dijital alanı da eklemek lazım. O konuda kesin rakam veremem çünkü zaten uçsuz bucaksız kullanım alanında endüstri olarak birtakım kurallar, prensipler ve uygulamalar getirmeye çalışıyoruz. Dünyada dijital alan hızla normal CD satışından daha önemli bir mecra haline geliyor. Tüketici CD yerine internetten kendi zevkine göre şarkı indirebiliyor, bunu cep telefonunda, evinde, arabasında rahatça dinliyor."
Hanife BAŞ
Son Dakika › Ekonomi › 'Telif Pastası' 500 Milyon Dolar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?