Teknogirişimcinin Gözü Dışarıda - Son Dakika
Ekonomi

Teknogirişimcinin Gözü Dışarıda

Teknogirişimcinin Gözü Dışarıda

Sentio Sports Analytics'in Kurucusu Alemdar: "Projeyi yaparken İstanbul'daki kulüplerin pek çoğundan destek aldık. Şimdi Avrupa ve yurt dışına odaklandık. Yurt dışına satışını da gerçekleşti...

04.12.2013 15:06

Teknogirişim Sermaye Desteği'nden faydalanarak  dünyanın ilk sanal antrenörünü ve futbol analiz yazılımını icat eden Sentio Sports Analytics'in Kurucusu Raşit Alemdar, geliştirdikleri sistemi İstanbul'daki spor kulüplerinin de yardımıyla hazırladıklarını belirterek, "Şimdi Avrupa ve yurt dışına odaklandık. Yurt dışına satışını da gerçekleştirdik. İtalya'da bir Serie A kulübüne satışını yaptık" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün 3. Teknogirişim Zirvesi'nde başarılı bularak takdir ettiği Alemdar, geliştirdikleri projeye, odaklandıkları pazarlara ve gerçekleştirdikleri çalışmalarına ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Geliştirdikleri Sentio Sistemi'nin sporcu performansı ve maç analizi yaptığını aktaran Alemdar, "Sentio, maç analizini otomatik olarak gerçek zamanlı toplayan bir sistem. En basiti sporcuların kaç kilometre koştuğu, ne kadar hata yaptığı gibi verileri topluyor. Tüm datalar çıkıyor. 3. bölgeden 2. bölgeye ne kadar koşu yaptığı gibi pek çok bilgi çıkıyor" bilgisini verdi.

Teknogirişim Sermaye Desteği alarak projelerini geliştirmeye devam ettiklerini aktaran Alemdar, "Çakışmalarımızın sonunda şu anda bitti. Bitti derken şu anda satılır bir ürünüm var. Yurt dışına satışını da gerçekleştirdik. İtalya'da bir Serie A kulübüne satışını yaptık" diye konuştu.

Türkiye'deki kulüplerle de temas halinde olduklarını dile getiren Alemdar, "Türk kulüpleriyle de görüşüyoruz sürekli görüşmeler halindeyiz. Ama henüz somut bir adım atılamadı, uygun şartları bekliyoruz. Biz Türkiye'deki kulüpler sayesinde yaptık bu işi. İstanbul'daki kulüplerin pek çoğundan destek aldık. Şimdi Avrupa ve yurt dışına odaklandık. Bizim için Türkiye geliştirme pazarıydı zaten. Burası rahat çalışabileceğimiz bir ortamdı. Hedefimiz zaten en başından itibaren dünya futboluydu" ifadelerini kullandı.

"SAT Komandoları Denizaltı İntikal Aracı"

Bakan Ergün'ün 3. Teknogirişim Zirvesi'nin açılışında, "Fikriyle öne çıkan girişimci bir genç, haber olmayı, otobüs taşlayan gençten daha fazla hak ediyor" sözlerinin ardından  girişimci stantları yoğun ilgi görürken farklı alanlardaki prototipler büyük beğeni topladı.

Zirvede sergilenen projelerden birinin sahibi olan Denizaltı Teknolojileri ve Uygulamalı Mühendislik (DATUM) şirketinin kurucusu Münir Cansın Özden sergiledikleri denizaltı prototiplerine ve projelerine ilişkin bilgiler verdi.

3 farklı Teknogirişim Sermaye Desteği alarak birbirini tamamlayan 3 farklı proje için yoğun tempoda çalıştıklarını belirten Özden, şunları kaydetti:

"Projelerimizden bir tanesi pervane akustiğiyle ilgili. Savaş gemilerinde pervane akustiği çok önemli bir konu. Bu konuyla ilgili çalışıyoruz. Sonra denizaltılarda yakıt pilinin kullanımıyla ilgili bir tane desteğimiz var. Bir tane de genel amaçlı, bütün teknelerde kullanılabilecek bir sevk sistemiyle ilgili çalışma yapıyoruz.

Bu çalışmalarımızla asıl büyük projemize, 8 tane SAT komandosunu suyun altında intikal ettirebilecek bir denizaltı araç projesi üzerinde çalışıyoruz. Bu projemiz için çalışmalar bittiği zaman birçok farklı alanda kullanımı olacak. SAT komandolarını su altından intikal ettirmek mümkün olacak. Mesela bizim uçaklarımız düşüyor, Amerika'dan araç geliyor bunları suyun altında bulmaya çıkarmaya. Aracımızı bitirdiğimizde bu sorunu gidermiş olacağız."

Özden projenin tamamlanması için daha fazla desteğe ihtiyaç olduğunu belirterek, projenin 2 yıl içinde tamamlanabileceğini kaydetti.

"Bitkilerin bağışıklık sistemini güçlendiren çözüm"

Yenilikçi bir mikroalg üretimi sistemiyle Bakanlıktan sermaye desteği alan Çağlar Doğal Ürünler Genel Müdürü Emre Çağlar da, tek hücreli bitki olan mikroalglerin gıda, tarım ve benzeri birçok alanda kullanıldığını belirtti.

Çağlar, "Bu ürün toprakta kimyasalların ve tarım ilaçlarının toprağa, bitkilere ve meyvelere verdiği zararı en aza indiriyor. Aslında bir ilaçtan ziyade içinde canlı mikroalglerin olduğu bir süspansiyondan söz ediyoruz. Bunu topraktan uyguladığımız zaman bitkilerin bağışıklık sistemi güçleniyor. Kılcal kökleri daha hızlı geliştiği için verimlerde artış görülüyor. Bu süspansiyon tarımda hemen hemen her bitkide kullanılabiliyor" bilgisini verdi.

Kedigözü Müzik Aletleri şirketinin kurucusu Atılım İzgü ise müzik aletlerinin seri üretimine geçilmesiyle ilgili projeleri kapsamında prototiplerini tamamladıklarını, iç piyasaya ürün sunmaya da başladıklarını söyledi.

"Cüzdanda onlarca kart taşımaya son"

Akıllı telefonlardaki belirli özellikleri kullanarak personel kartı, akbil, kontör kartları ve banka kartları gibi kartların işlevini telefonlar üzerinden uygulamayı planlayan Gökçağ Yazılım Firması yetkililerinden Gökçen Yılmaz ise elektronik mobil biletlendirme sistemiyle ilgilendiklerini söyledi.

Yılmaz, "Cep telefonunuz sizin akbiliniz ya da geçiş kartınız gibi hareket etmeye başlıyor. Siz ödemeyi kapı geçişlerinin hepsine telefonunuz sayesinde yapıyorsunuz. Bunun için fazladan bir ekran açmanıza, herhangi bir barkod numarası girmenize gerek yok. Telefonunuzu 'reader' a yaklaştığınızda hem kapı açılıyor hem de ödeme telefondan gerçekleştirilmiş oluyor" değerlendirmesinde bulundu.

Projenin henüz çalışır durumdaki bir prototipe sahip olmadığını dile getiren Yılmaz, "Tam bir prototipimiz yok ama testlere devam ediyoruz" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Teknogirişimcinin Gözü Dışarıda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement