Ankara Beypazarı halkı 8 yıldır bilinçle ilçelerinin tarihi dokusunu koruyarak turizmde önemli bir başarıya imza attı. Beypazarı İlçesi, 2007 yılında 250 bin turistten 20 milyon YTL kazandı. Belediye Başkanı MHP’li Mansur Yavaş, tarihi Türk evleriyle öne çıkan ve yöresel kültürün ürünleri ile ün yapan Beypazarı için kalıcı turistik altyapı oluşturacaklarını söyledi.
ANKARA’nın Beypazarı İlçesi, 2007 yılında 250 bin turistten 20 milyon YTL kazandı. Belediye Başkanı MHP’li Mansur Yavaş, tarihi Türk evleriyle öne çıkan ve yöresel kültürün ürünleri ile ün yapan Beypazarı için kalıcı turistik altyapı oluşturacaklarını vurguladı. Bu kapsamda mevcut yerleşim yerini tarihi doku olması itibarıyla tamamen turizmin hizmetine sunmayı planladıklarını belirten Başkan Yavaş, "İlçenin aşağı kesiminde kalan bölgeye yeni bir Beypazarı yerleşim merkezi kurmak istiyoruz. Böylece halkımızın yaşayacağı yeni bir alan oluşacak ve mevcut tarihi alanlar tamamen turizmin hizmetinde olacak. Ben görevde kaldığım sürece bunun altyapısını oluşturacağım, benden sonra gelecek arkadaşlar bu projeyi devam ettirir" dedi.
5 YILDIZLI OTEL: Yavaş 2008 yılı için yaptıkları planlama çerçevesinde 35 yeni projeyi hayata geçirmeyi planladıklarını söyledi. Daha çok turizmin altyapısını güçlendirmek ve ilçeyi bu bakımdan daha cazip hale getirmeyi amaçladıklarını söyleyen Yavaş, "Görev sürem bitene kadar bunları tamamlamaya çalışacağım" dedi. Şu anda ilçede turizme yönelik 450 yatak kapasitesinin olduğunu söyleyen Yavaş, çeşitli kuruluşların 5 yıldızlı otel yapmak için girişimde bulunduklarını belirterek, "İlçemizin en önemli eksiği buydu. Beş yıldızlı otel için çeşitli kuruluşlarla görüşmelerimiz sürüyor. Önümüzdeki dönem bu konuya ağırlık vereceğiz" dedi.
DOKUYU KORUMALIYIZ: Göreve geldiği 1999 yılında ilk olarak Beypazarı’nı medya ile tanıtma atağına geçtiklerini belirten Başkan Mansur Yavaş, ilçenin turistik gelişiminin artık ülke gündeminde önemli yer edindiğine dikkat çekti. İlçede dizi çekimleri yapıldığını söyleyen Yavaş, 2006 yılında ulusal televizyon kanallarında 150 toplam saatlik haber ve canlı yayın, ulusal gazetelerde ise bin 400 tane haber çıktığını vurguladı. Yavaş, "İlçemizin tanıtımında en büyük rolü medya aldı. Bunun için teşekkür ediyorum" dedi.
TDK’YA 6 BİN KELİME: Başkan Yavaş, Beypazarı’nın yöresel kimliğinin korunması ve bunun turizme hizmet etmesi açısından Osmanlı ile Cumhuriyet dönemine ilişkin bilinmeyenleri fotoğraf ve belgeleriyle gün ışığına çıkardıklarını söyledi. Bu çerçevede Türkçe’nin yöresel kullanılış şeklini içeren 6 bin kelime ortaya çıkardıklarını ve bu kelimeleri Türk Dil Kurumu’na verdiklerini bildiren Belediye Başkanı Yavaş, yöresel dilin kullanımına ilişkin ise şu örneği verdi. "Mesela elimizle kağıt buruşturmaya yöremizde ’káğıt yumculama’ denilir" dedi.
Türkiye’nin turizmde marka ilçeleri
CUMALIKIZIK: Bursa İl Özel İdaresi, Yıldırım Belediyesi ve Mimarlar Odası Bursa Şubesi işbirliği ile Bursa’da 700 yıllık geçmişe sahip olan Cumalıkızık’ı koruma ve otantik yapısının geleceğe aktarma projesi olan ’3 Bin Yılda Yaşayan Bir Osmanlı Köyü Cumalıkızık’ı geçen Nisan ayında uygulamaya başladı.
SAFRANBOLU: Osmanlı’dan kalan tarihi mimarisini günümüze kadar yaşatan Karabük’ün Safranbolu İlçesi, tarihi binalar restore edilerek turizme kazandırıldı. 1975 yılında zamanın Safranbolu Belediye Başkanı Kızıltan Ulukavak tarafından, Osmanlı döneminden kalma tarihi binaların korunmasına yönelik başlatılan çalışmalar kapsamında, tarihi ev ve konaklar orijinaline uygun restore edilmeye başlandı.
ALAÇATI: İzmir’in Çeşme ilçesi geçmişte yapılan hatalı uygulamalarla tarihi yapılarını koruyamazken Alaçatı Beldesi’nde ise tersi durum yaşandı. Geçmişte turizm furyasında atıl kalan Alaçatı’da son 10 yılda tarihi yapılan aslına uygun restore edildi.
ŞİRİNCE: Benzer bir durum da Selçuk’un Şirince köyünde yaşandı. Mübadelenin ardından Rumların boşalttığı köy yakın zamana kadar üzümcülük ve zeytincilikle güçlükle geçinirken, eski evlerin restore edilip turizme kazandırılmasıyla büyük bir hamla yaptı.
BİRGİ: İzmir’in Tire İlçesi’ne bağlı Birgi Beldesi de ikinci bir Şirince olma yolunda ilerliyor. Aydınoğlu Beyliği’nin başkenti olan Birgi’deki başta Çakıroğlu Konağı olmak üzere tarihi yapılar bir bir restore edilmeye başladı.
ADATEPE: Çanakkale’nin Küçükkuyu İlçesi’ne bağlı Adatepe Köyü de tarihi yapıları aslına uygun olarak düzenleyip turizme kazandırdı.
MİDYAT: Mardin’in Midyat İlçesi’nin kültür yapısının korunması için koruma planı yapıldı. Kültür Müdürü Alaattin Aydın, alınacak önlemlerin her fırsatta gözden geçirilerek belediyeye iletildiği söyledi.
Son Dakika › Ekonomi › Tarihi Mimarisini Koruyan Beypazarı'na Turist Yağdı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?