Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, son 10 yıldır devreye aldıkları yenilebilir enerji kaynakları sayesinde doğal gaz ithalatında yıllık 12 milyar liralık tasarruf yapıldığını, söz konusu enerji kaynaklarıyla gelecek 49 yıl içinde 600 milyar liralık doğal gaz ithalatının engelleneceğini söyledi.
Yıldız, Bakanlık binasında düzenlenen Türkiye Biyokütle Enerjisi Potansiyel Atlası (BEPA) tanıtım toplantısında, ABD, Çin gibi gelişmiş ülkelerin biyokütle enerjisine yoğun ilgi gösterdiğini belirtti.
Ülkenin tüm kaynaklarının etkin bir şekilde değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, bu kapsamda son 10 yıldır devreye aldıkları yenilenebilir enerji kaynakları sayesinde doğal gaz ithalatında yıllık 12 milyar liralık tasarruf yapıldığını, söz konusu enerji kaynaklarıyla önümüzdeki 49 yıl içinde 600 milyar liralık doğal gaz ithalatının engellediğini belirtti.
Elektrik üretiminde doğal gazın payının azaldığına dikkati çeken Yıldız, "Bu yıl kuralık olma ihtimali var. Böyle bir durum olduğunda, ümit ediyoruz ki mart-nisan yağmurlarıyla bu açığımızı kapatmış oluruz. Yapamazsak doğal gaz kullanımındaki miktar biraz daha artmış olacak" değerlendirmesinde bulundu.
-Ankara'nın enerjisi biyokütleden-
Yıldız, biyokütle kaynaklı üretilen elektriğin Karabük'ün yıllık tüketimine denk geldiğini ifade ederek, "Şu anda Türkiye'de biyokütle ile alakalı 237 megawatt kurulu güç bulunuyor. 157 milyon tonluk hayvansal atık, 142 milyon ton da bitkisel atık , 30 milyon ton civarında da çöplerimiz var. Çöpten elektrik elde etmek, bizim çevreye olan borcumuzun da bir kısmını ödediğimiz anlamına geliyor. Bütün çöpleri enerjiye döndürdüğümüzde, çevreye karşı çok büyük kazanım elde etmiş olacağız. Hedefimiz Ankara Adana ve Eskişehir'in bütün elektriğini bu tip enerji kaynaklarından elde etmek" diye konuştu.
Ankara'daki çöplerden toplamda 30 megawattlık bir enerji üretimi yapıldığını kaydeden Yıldız, "Diğer illerimizde de birer ikişer devreye giriyor. Bununla alakalı, 2023 yılına kadar bin 500 megawatt civarında bir gücü devreye almamız, ülke için enerji tasarrufu, çevreyle ilgili büyük bir temizlik olacağını düşünüyorum. Bunların her biri bizim için miktardan daha ziyade, yerli kaynak olması hasebiyle iyi olacak" ifadesini kullandı.
- "Atlas ile enerji potansiyeli ortaya çıkacak"-
Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Yusuf Yazar da BEPA hakkında bilgi verirken, atlas ile hem ülke genelinde hem de il ve ilçe bazında biyokütle enerjisi potansiyelinin görülebildiğini ifade etti.
Yazar, 2 atlas çalışmalarının daha olduğunu belirterek, "Bunları da yılsonu itibariyle hizmete sunabileceğimizi düşünüyoruz. Bu çalışmalarımız tamamlanınca bütün yenilenebilir enerji dallarında potansiyel atlaslarımız hazır olacak" diye konuştu.
Son Dakika › Ekonomi › Taner Yıldız - Biyokütle Enerjisi - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?