Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu(TAMPF), organize perakende sektörünün tüm aktörlerini Samsun'da "Anadolu Sohbetleri" toplantısında bir araya getirdi.
"Anadolu Sohbetleri Samsun" toplantısı Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden birisi olan Organize Perakendenin federasyon çatısı altında bir araya gelmiş tüm paydaşları; AVM Yatırımcıları, AVM Yöneticileri ve organize perakende sektörünün tüm dernek, marka ve yöneticilerini buluşturdu.
Bulvar AVM Toplantı Salonu'nda gerçekleşen "Anadolu Sohbetleri" toplantısında, sektörün yarattığı istihdam, markaların gelişimi, ekonomiye katkı, üretim artışına etki, yabancı yatırımcıların sektöre olan pozitif ilgisi, yeni yatırım imkanları, yan sektörlerin gelişimine katkı gibi birçok konu masaya yatırıldı. Sektörün çatı oluşumu TAMPF'ın ve bünyesindeki Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD), Gıda Perakendecileri Derneği (GPD), Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) ve Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) dernek başkanları ve yönetim kurulu üyelerinin konuşmacı olduğu organizasyonda, ekonomist Deniz Gökçe de hem sektörü, hem ekonomiyi değerlendirdi.
Toplantıda söz alan AYD Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü, "Şuanda Türkiye'de 340'ın üzerinde alışveriş merkezi var. Bu alışveriş merkezlerinin önemli bir bölümü İstanbul'da. Samsun'da da 5 tane alışveriş merkezi olduğunu öğrendik. İstanbul'da bin 989 yılında bir alışveriş merkezi ile başlayan macera, sonuçta bütün Anadolu'yu kaplamış vaziyette. Artık ilçelerde dahi alışveriş merkezleri kuruluyor. Alışveriş merkezleri zor bir iştir. Çünkü toplumda bazen yanlış anlaşılmalar da olabiliyor. Alışveriş merkezi dendiği zaman dört tarafı çevrili, üstü baya bir katı olan yerler insanların aklına geliyor. Bence şuanda içinde bulunduğumuz yer çok güzel bir örnek. Burası eskimiş ve işlevini yitirmiş bir binayı, ekonomiye ve halka kazandırmak için çok önemli bir adımdır. Olaya bu yönüyle bakmak lazım. Alışveriş merkezlerinden o hatayı yapanlar da oldu. Bazıları kapalı alışveriş merkezleri yaptılar ama nihayetinde Türk yatırımcısı ne yapması gerektiğini çok hızlı bir şekilde öğreniyor. Artık alışveriş merkezlerinin 3 kattan daha fazla olmaması gerektiğini, içeriye gün ışığının gelmesi gerektiğini, hava alınabilecek ortamların olması gerektiğini öğrendi. Bugün dönüp baktığımızda Londra'da yapılan toplantıda finale kalan 5 alışveriş merkezinden 4'ü Türk alışveriş merkeziydi. Böyle olduğunu görünce doğrul yolda olduğumuzu düşünüyorum." dedi.
"ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNDEKİ GELİŞİM TÜRKİYE'NİN PERAKENDE SEKTÖRÜNÜN DİNAMOSU OLMUŞTUR"
Alışveriş merkezlerinin gelişim süreci hakkında açıklamalarda bulunan KMD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Özpamukçu, "Kategori mağazacılığı derneği demek; gıda ve hazır giyim dışındaki eğlence, hobi, ev geliştirme, elektronik gibi bütün bu diğer kategori mağazalarını içeren bir dernek. Alışveriş merkezlerindeki gelişim Türkiye'nin perakende sektörünün dinamosu olmuştur. Bu alışveriş merkezlerinin gelişmesiyle beraber perakendeciler ürünleri pazarlayabilecekleri satış noktalarını çoğalttılar. Böylece daha büyük perakendeciler oluştu. Bu konuda markalar oluştu. bazı markalar yurt dışında da boy göstermeye başladı. Türkiye'de ki perakendeci buradaki gelişimini belli bir noktaya getirdikten sonra artık yut dışında markalaşmaya başladı. Yurt dışında şuanda 3 bini aşkım perakendeci mağazası var. O bakımdan bu işin sadece Türkiye'de ki gelişimi değil, yurt hizmet ve ürün ihracatı noktasında çok önemli katkıları oldu. AVM gelişiminin bunu tetiklemesi süreci hızlandırdı" diye konuştu.
Toplantı, konuşmaların ardından ekonomist ve köşe yazarı Deniz Gökçe'nin "Türkiye Ekonomisi Nereye Gidiyor?" sunumu ile devam etti.
"Anadolu Sohbetleri Samsun" toplantısı açık oturumun ardından soru-cevap kısmı ile sonlandı. - SAMSUN
Son Dakika › Ekonomi › Tampf, 'Anadolu Sohbetleri' Toplantısı Samsun'da Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?