ALİ RIZA KARASU - Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenerek kamuoyuna ilan edilen çiğ süt referans fiyatından üreticiler memnun değil. Ağustostan beri çiğ sütün litresini 1 liradan alan sanayici, haziran ayı sonuna kadar sütün litresi için 1 lira 5 kuruş ödeyecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da süte litre başına 7 kuruş prim desteği veriyor.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Adnan Yıldız, 1 lira 5 kuruş olarak belirlenen referans fiyatın üreticiyi mutlu etmediğini söyledi. Ağustos 2013 tarihinden bu yana referans fiyatın 1 lira olduğunu hatırlatan Yıldız, "Süt şu anda 24 kuruş maliyetin altında satılıyor. Anaç hayvanların kesilmesinden endişe ediyoruz" dedi.
Üreticiyi zor günlerin beklediğini ifade eden Adnan Yıldız, dövizdeki artış sebebiyle yem fiyatlarına son 10 günde gelen zamların litre başına 5 kuruşluk artışı erittiğini söyledi. Ulusal Süt Konseyi'nin 6 aylık süt referans fiyatını belirlemek için ocak ayında iki kez toplandığını belirten Yıldız, şunları söyledi:
"Her iki toplantıya gitmeden önce 6 büyük yem fabrikasından fiyatları aldım. Dövizdeki artış sebebiyle ilk toplantı ile ikinci toplantı arasında yem fiyatları yüzde 7-8 oranında arttı. Geçtiğimiz ağustos ayından bu yana 1 lira olan çiğ süt referans fiyatı ise 5 kuruş arttı. Birinci kalite ve ikinci kalite yemin ortalama kilo fiyatı 85 kuruşa satılıyor. Üretici 1 litre süt sattığı zaman 1,5 kilogram yem alabilmesi için sütün litresi 1 lira 36 kuruş olması gerekiyor. Bakanlığın kilogram başına verdiği 7 kuruşluk desteğe rağmen çiğ süt, şu anda 24 kuruş maliyetinin altında satılıyor."
Anaç hayvanlar kesilmeye başlandı
Zarar eden üreticinin, yasak olmasına rağmen anaç hayvanları kesmeye başladığını kaydeden Yıldız, benzer bir durumun 2008-2009 yıllarında yaşandığını, 1 milyondan fazla dişi hayvanın o dönem kesildiğini hatırlatarak, "Devlet anaç hayvan kesim yasağı koydu ama üretici 'kör oldu, topal oldu' diyerek hayvanı kestiriyor. Yasağı aşmak için hayvanın ayağına baltayı vurup 'topal oldu' diyerek kestiriyor. Sanayici aynı gemide olduğumuzu düşünmüyor. Günlük kazancın peşinde oluyor. 'Bugün ucuza alır, peynirimi yapar rafa koyarım' düşüncesiyle hareket ediyor" diye konuştu.
Sanayici fiyatı uygun buluyor
Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı ise fiyatların "uygun" olduğunu belirtti. Kaliteli süt üretilmesi halinde litre fiyatının 1 lira 25 kuruşa kadar çıkabildiğini kaydeden Çallı, "Litre başına 1 lira 5 kuruşluk referans fiyat büyük üreticilere göre iyi, küçüklere göre kötü. İşini iyi yapan, yemini zamanında alanlar için iyi bir fiyat, ama karı az" dedi.
Belirlenen referans fiyattan çiftçinin zarar etmediğini dile getiren Çallı, şöyle dedi:
"Üretici yıllardır 'zarar ediyoruz' diyor. Kimse yıllarca zarar eden bir işi yapmaz. Yemin kilogram fiyatı şu anda 90 kuruş. Sütü 1 lira 5 kuruştan satıyorlar. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verdiği 7 kuruşluk desteklemeyle birlikte litresi 1 lira 12 kuruşa çıkıyor. Kaliteli süt üretirse sanayicinin verdiği artı fiyatla litresi 1 lira 25 kuruşa kadar çıkıyor." - İzmir
Son Dakika › Ekonomi › Süte Yapılan Zamdan Üretici Memnun - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?