Suriyeli sığınmacılara dağıtılacağı belirtilerek ithal edilen 17 konteyner tekstil ürününün iç piyasada satıldığı ortaya çıktı. Gümrük Muhafaza ekiplerinin ortaya çıkardığı kaçakçılık olayına ilişkin 15 kişi hakkında 3 yıldan 7.5 yıla varan sürelerde hapis istemi ile dava açılırken, sıfır vergi ile ithal edilen eşyalar arasında İtalya'dan gelen binlerce takım elbise de bulunuyor. Küçükçekmece Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşması geçtiğimiz perşembe günü yapıldı. İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekiplerinin yürüttüğü soruşturma sonrası ortaya çıkarılan kaçakçılık dosyası dikkat çekici ayrıntılar içeriyor.
DERNEK BAŞKANI DA VAR
Açılan davada kaçakçılık yapmakla suçundan yargılanan sanık sayısı 15. Tatkar Gümrük Müşavirliği yetkilisi Hümmet T., Türksan Gümrükleme'den Ömer U., Galen Tekstil'den Alen O., Mondi Export Tekstil'den Mehmet T., Mersin'de bulunan Suriye Türkmenleri Derneği'nin Genel Koordinatörü Ali Ç. ile, malların Türkiye'ye vergisiz getirilmesini sağlayan Şafak S. yargılanan isimler arasında yer aldı.Davaya konu kaçakçılığın temelinde, vergi muafiyeti bulunan bir derneğe ait yetki belgesinin kullanılması yer alıyor. Bakanlar Kurulu kararı ile 10 yıl önce kamu yararı statüsüne alınan Ankara'daki Mahalli İdareler Derneği, kaçakçılık faaliyetlerinde kullanıldı. Dernek yönetimi ile temasa geçen Şafak S., gerekli belgeleri temin etti. Aldığı yetki belgesini de gümrük müşavirlik firmalarına vererek, 17 konteyner malın vergi ödenmeden Türkiye'ye getirilmesini sağladı. Ancak, soruşturma sürecinde dernek yönetiminin, yapılan ithalat işlemlerinden haberlerinin olmadığı anlaşıldı. Dernek yönetimi, Şafak S.'ya verilen tüm yetkileri iptal etti.
İÇ PİYASADA SATTILAR
Savcı Taylan Özgür Ulu'nun iddianamesine göre, Suriyeli sığınmacılara dağıtılmak üzere getirilen ürünler iç piyasada satıldı. İddianamede, "Şüphelilerin ifadeleri çelişkili. Geçmişte de benzer işler yapmışlar. Hibe eşya adı altında getirilen eşyaların hiçbiri yardım malzemesi olarak dağıtılmadı. Bu mallar iç piyasada satıldı" denildi. İddianameye göre, söz konusu malların iç piyasada dağıtılmasını sağlayan isim ise Alen O. oldu. Alen O.'nun bir çalışanı A.K. de, depolarına gelen malların iç piyasaya verildiği yönünde ifade verdi.
MEMURLAR SANA GELEBİLİR
Soruşturma sürecinde ilginç bir olay da yaşanmış. Gümrük Muhafaza ekipleri, şoför A.B.'yi yanlarına alarak, tekstil ürünlerini hangi adreslere teslim ettiği yönünde bilgi vermesini istemiş. Ekipler A.B. ile birlikte araçla gittikleri sırada A.B. cep telefonundan arandı. Arayan kişi, Ö. Antrepo'da çalışan Köksal K. idi. Sanıklar arasında yer alan Köksal K., A.A.'ya "Mahalli İdareler Derneği'nin eşyaları ile ilgili gümrükten memurlar sana gelebilir. 'Nereye götürüp teslim ettin' diye sorarlarsa Mersin'de Ali Ç. isimli şahsa teslim ettim dersin" dedi.
8 BİN 231 ADET TAKIM ELBİSE
Piyasa değeri milyonlarca lira olan, kamunun da yüklü bir vergi kaybına uğratıldığı kaçakçılık kapsamında vergi ödenmeden getirilen ürün adedi 285 bin 528 adet olarak kayıtlara geçti. Mahalli İdareler Derneği adına 10 ayrı ithalat işlemi yapıldı. Bu işlemlerden 9'u sorunsuz yapıldı. Son ithalat işlemi ise gümrük görevlilerinin incelemesine takıldı. Sığınmacılara dağıtılacağı beyan edilerek getirilen ürünler arasında, mont, kazak, terlik, yağmurluk, tulum, bluz ve İtalya'dan getirtilen 8 bin 231 adet takım elbise de yer aldı.
NE GÜMRÜK VERGİSİ NE DE KDV ÖDENDİ
Dava dosyasına göre ithalat işlemlerinin önemli bir bölümü Çin'den yapıldı. Bangladeş ve İtalya da ithalatın yapıldığı ülkeler arasında. Çin'den yapılan tekstil ürünlerinde yüzde 8 KDV alınıyor. KDV'nin yanı sıra yüzde 35-40 oranında gümrük vergisi de alınıyor. Davaya konu ithalat işlemlerinde ise, vergi muafiyeti olan derneğin adı kullanıldığı için "sıfır" vergi ile ithalat işlemi yapıldı.
Son Dakika › Ekonomi › Suriyelilere Yardım Diye İthal Edilen Tekstil Ürünleri Piyasaya Satılmış - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?