Sürdürülebilir ve Yenilikçi Tarım Konferansı - Son Dakika
Ekonomi

Sürdürülebilir ve Yenilikçi Tarım Konferansı

Sürdürülebilir ve Yenilikçi Tarım Konferansı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Mirmahmutoğulları: "Üretilen gıdanın üçte biri, yani 1,3 milyar tonu çöpe atılıyor. Bunun parasal değeri 1 trilyon dolar" "Dünyada 12 bin çeşit ...

04.11.2013 15:58

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, üretilen gıdanın üçte birinin yani 1,3 milyar tonunun çöpe atıldığını, bunun parasal değerinin 1 trilyon dolar olduğunu söyledi.

Mirmahmutoğulları, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) nezdindeki İş ve Sanayi Danışma Komitesi (BIAC) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlenen "Sürdürülebilir ve Yenilikçi Tarım Konferansı"nda yaptığı konuşmada, dünyadaki 900 milyon insanın aç olduğunu, 1,2 milyar civarındaki insanın da yetersiz beslendiğini kaydetti.

Yılda 10 milyon kişinin açlık ve yetersiz beslenmeden kaynaklı hastalıklardan öldüğü bilgisini veren Mirmahmutoğulları, bunun yanında 1,5 milyar dolayındaki insanın da aşırı ve dengesiz beslenmeden dolayı ızdırap çektiğini, bunun 500 milyonunun da obezite ile uğraştığını dile getirdi.

Üretilen gıdanın üçte birinin, yani 1,3 milyar tonunun çöpe atıldığını vurgulayan Mirmahmutoğulları, bunun parasal değerinin 1 trilyon dolar olduğunu ifade etti.

Mirmahmutoğulları, dünyadaki toprak alanlarının gittikçe daraldığını anlatarak, toprakların global ısınma, erezyon ve nüfus artışı nedeniyle tehdit altında olduğunun altını çizdi.

Birleşmiş Milletler Gıda Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre 7,2 milyarlık nüfusun 2050 yılında 9,3 milyara çıkacağını kaydeden Mirmahmutoğulları, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu insanları doyurmak için gıda üretimini yüzde 70 artırmak gerekiyor. Peki toprak tehdit altında iken, tüketici tercihleri değişiyorken, örneğin Uzakdoğu'da pirinç yerine buğday tüketilmeye başlandığında, Çin diyorki ben yılda 1 kilogram et tüketimimi artıracağım. 1 kilogram et 7 kilogram hububattan oluşuyor. 98 milyon ton hububat üretiminin artırılması gerekiyor. Bir taraftan su kaynakları da tehdit altında. Suyun yüzde 70-75'i tarımda kullanılıyor. Bir taraftan da enerji ile ilişkili olarak fosil kaynaklar azalıyor ve alternatif enerji üzerinde çalışılıyor. Bugün Amerika ürettiği Mısır'ın yüzde 40'ını enerjide kullanıyor. Bu, 480 milyon insanın gıda ihtiyacı demek. Hal böyleyken bir taraftan diğer ülkelerde de arazi kapatmaları görüyoruz."

"Dünyanın en büyük gen bankalarından birisini Türkiye'de kurduk"

Vedat Mirmahmutoğulları, dünyada 12 bin çeşit ekonomik değeri olan bitki olduğunu, bunlardan 4 bininin gen kaynağının Türkiye olduğunu söyledi.

Avrupa'nın karasal bazda Türkiye'nin 14 katı büyüklüğüne rağmen endemik bitki sayısının 2 bin 400 olduğu bilgisini veren Mirmahmutoğulları, endemik bitki sayısının 4 bin olduğu Türkiye'de bu zenginliği korumanın önemlini vurguladı.

Bu anlamda dünyanın en büyük gen bankalarından birisini Türkiye'de kurduklarını kaydeden Mirmahmutoğulları, aynı zamanda dünyanın en büyük kuraklık test merkezini de kurduklarını dile getirdi.

"Türkiye'nin en büyük handikapı miras kanunudur"

Mirmahmutoğulları, Türkiye'nin 2,5 milyar dolar dışarıya resmi kalkınma yatırımı yaptığını dile getirerek, Somali'ye 370 milyon dolar yardım toplandığını ifade etti.

Türkiye'nin potansiyelinin şu anki tarım seviyesinin çok üstünde olduğuna işaret eden Mirmahmutoğulları, Türkiye'nin en büyük handikapının miras kanunu olduğunu söyledi.

Mirmahmutoğulları, bu kanunla  toprakların çok bölündüğünü ve her 10 yılda 2 milyon hektar arazinin kullanılamadığını dile getirdi.

Bölünmeyi önlemek için oluşturulan Toplaştırma kanunu ile 1961'den bu yana 450 milyon hektar alanın toplaştırıldığına vurgu yapan Mirmahmutoğulları, Türkiye'nin önündeki en büyük handikap olan bölünmeye karşı var gücüyle mücadele ettiklerini belirtti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Sürdürülebilir ve Yenilikçi Tarım Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement