Sultanhisar Çileği'ne Coğrafi İşaret Başvurusu - Son Dakika
Ekonomi

Sultanhisar Çileği'ne Coğrafi İşaret Başvurusu

Sultanhisar Çileği\'ne Coğrafi İşaret Başvurusu

Türkiye’de çilek üretiminde Mersin’den sonra Antallya ile ikinci sırada yer alan Aydın’da en fazla çilek üretimi yapılan yer olan Sultanhisar, çileğini markalaştırmak ve coğrafi işaret için çalışma başlattı.

16.04.2018 10:14

Türkiye'de çilek üretiminde Mersin'den sonra Antallya ile ikinci sırada yer alan Aydın'da en fazla çilek üretimi yapılan yer olan Sultanhisar, çileğini markalaştırmak ve coğrafi işaret için çalışma başlattı.

Sultanhisar Kaymakamı Turgay hakan Bilgin'in girişimleriyle başlatılan çalışmalar kapsamında tanıtım atağının yanısıra çilekle ilgili sorunların çözümleri de masaya yatırıldı.

'Gezmek için size Sultanhisar yeter' sloganı ile 'İlçemizi Tanıyoruz, Tanıtıyoruz' projesi hayata geçiren Sultanhisar Kaymakamlığı, Kaymakam Turgay Hakan Bilgin'in girişimleri ile ilçenin kültürel, sosyal, tarihi ve tarımsal değerlerinin tanıtımı için atağa kalktı. Markalaşmanın önemine dikkat çeken Kaymakam Bilgin, çilek sezonunun başlaması ile birlikte öncelikli olarak tanıtım ve markalaşmaya önem verdiklerini belirtti.

İlçede herşeyin olduğunu ancak tanıtımda bugüne kadar yetersiz kalındığını ifade eden Kaymakam Bilgin, "Aydın'da çilek üretiminde birinci, kestane üretiminde ikinci sırada yer almaktayız. Ancak tanıtım konusunda eksik kaldığımızı da belirtmek istiyorum. 300 bin tonu aşan çilek üretimi ile Türkiye dünyada en fazla çileğin üretildiği üçüncü ülke haline geldi. Dünya çileğinin yaklaşık yüzde 7'si ülkemizde yetişiyor. Avrupa'da ise İspanya ile en fazla çilek üreten ülke konumundayız. Dünyada Amerika 1 milyon 312 bin ton ile birinci sırada yer alıyor. Türkiye'de 142 bin ton çilek üretimi ile Mersin ilk sırada yer alıyor. Biz ise Aydın olarak yılda 60 bin ton civarında çilek üretiyoruz. Sultanhisar ise çileğin en fazla üretildiği ilçe konumundadır. Yılda yaklaşık 20 bin ton çilek de ihraç edilmektedir. Çilek, Milli ekonomimize katkının yanısıra 2 bin ailemize de ekmek kapısıdır. İlçemiz ekonomisi açısından çok değerli olan bu çileğin bilinirliğini artırmak, Sultanhisar çileği olarak markasını korumak, benzerlerinden ayırmak için coğrafi işaret tescil belgesi alarak kanuni koruma sağlamak amacıyla çalışma başlattık" dedi.

"Dekardaki verimi 8 kat arttırdık"

Kaymakam Bilgin'e serasında bilgilendirmede bulunan Çilek üreticisi Nihat Özyiğit, ilçedeki çilek üretiminin 1960'lı yıllarda başladığını kendisinin de 1973 yılında ilk hasadını gerçekleştirdiğini ifade ederek, "O yıllarda dekarda bir ton bile alınamayan çilekte bugün iyi çilek uygulaması yapan yetiştiriciler dekarda 5 tona ulaşırken ben kendi yöntemlerimle 2013 yılından bu yana dekarda 8 bin 600 kilo ile üretim yapmaktayım. Kök başına bin 460 gram üretim düşmektedir. Tabi bu üretim her çilek türü için geçerli değil. Bizim amacımız çilek üretimini bütün bir yıla yaymak ve vatandaşın istediği lezzet ve aromada çilek sunmak. Bunun yanı sıra uzun yıllar dedikodu şeklindeki 'çilekte hormon kullanılıyor' sözlerine kesin ve net olarak şunu belirtmek istiyorum; Çilekte döllenme sorunu yoktur. Bu nedenle de zaten hormona da ihtiyacı yoktur. Bizler büyüklerimizin başlattığı çilek üretimini en sağlıklı şekilde devam ettiriyoruz. Bölgemizde 16 bin dekar alanda yaklaşık 60 bin ton çilek üretilmektedir" dedi.

Sultanhisar'da çilek üretimi panelde değerlendirildi

Kaymakam Bilgin'in, yarım asırdır çilek üreten Nihat Özyiğit'e ait çilek serasında inceleme yapmasının ardından Sultanhisar İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından organize edilen ve ilçedeki çilek üretiminin değerlendirildiği 'Sultanhisar'da çilek üretimi, mevcut durum, sorunlar ve çözüm önerileri' konulu panel gerçekleştirildi. ADÜ Ziraat Fakültesi'nden Prof.Dr.Seher Benlioğlu, Prof.Dr.Ayhan Yıldız, Prof.Dr. İbrahim Çakmak, Dr.Öğretim Üyesi Saime Seferoğlu, Dr.Öğretim Üyesi Nalan Akaroğlu ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü dr.Taner Bozbek'in konuşmacı olarak katıldığı panelde üreticilerin sorunları da dinlendi. İlçe protokolü ile birlikte İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Fuat Fikret Aktaş'ın da katıldığı panelde sertifikalı fideciliğin geliştirilmesi ve çilek üreticileri birliği kurulması kararlaştırıldı. Ayrıca Sultanhisar Çileğine coğrafi işaret ve tescilin alınması için çalışmaların da başlatıldığı da belirtildi. - AYDIN

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Sultanhisar Çileği'ne Coğrafi İşaret Başvurusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement