Türk su ürünleri sektörü son yıllarda ciddi ihracat artışı sağladığı Amerika Birleşik Devletleri pazarında konumunu daha da güçlendirmek için 2014 yılında 3 koldan atağa geçti. Amerika Birleşik Devletleri'nin San Francisco şehrinde, 19-21 Ocak 2014 tarihlerinde düzenlenen, Winter FANCY FOOD'a ilk kez katılan Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Türk balıklarını pişirerek 2 bin kişinin beğenisine sundu.
Geçtiğimiz yıllarda su ürünleri sektöründe dünyanın ikinci büyük fuarı kabul edilen Boston Su Ürünleri Fuarı'na katılan Su Ürünleri Tanıtım Grubu, 2014 yılında ABD'de iki fuara daha katılıyor. ABD'nin, 2013 verilerine göre en fazla su ürünleri ihracatı yapılan 13. ülke olduğunu belirten Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, tüketim potansiyeli dikkate alındığında, Amerika Birleşik Devletleri'nin Türk su ürünleri sektörü açısından hedef pazar konumunda olduğunu kaydetti.
-YAKLAŞIK 2 BİN KİŞİYE LEVREK VE ÇİPURA TADIMI YAPILDI-
Boston Su Ürünleri Fuarı'ndan sonra San Francisco'da başta Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere, dünyanın pek çok ülkesinden gelen ziyaretçilere, Türk su ürünleri ve sektörünü tanıttıklarını söyleyen Kızıltan, "ABD, hızla gelişen bir Pazar. 12 Milyon dolara yakın ihracatımız var. Başta levrek, çipura, orkinos gibi taze, işlenmiş ve dondurulmuş ürünlerin ABD ve Kanada pazarı için önemli bir yeri var. Kültür balığının kontrollü üretimden dolayı daha sağlıklı oluşu nedeniyle, Forbes Dergisi tarafından ABD'nin en etkileyici 6. İsmi seçilen dünyaca ünlü Türk Kalp Doktoru Mehmet Öz'ün Amerikalılara levrek balığını tavsiye etmesi kültür balığına ilgiyi arttırıyor" diye konuştu.
Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG) standında, fuar süresince ziyaretçilere hem taze olarak levrek, kaya levreği ve çipura sergilendi, hem de yaklaşık 2 bin kişiye levrek ve çipura tadımı yapıldı. Taze ve dondurulmuş ürünlere ABD pazarında büyük ilgi var. Özelikle ABD'nin doğu ve batı sahilindeki sağlıklı beslenme alışkanlığı trendindeki artışla birlikte balığa olan yöneliş ve tüketiminde artış var. STG, ilk etapta taze balık satışlarını arttırmayı hedefliyor.
-"HER YENİ DIŞ PAZAR, 2023 İHRACAT HEDEFİMİZE ULAŞMA İNANCIMIZI GÜÇLENDİRİYOR"-
Toplu Tüketim ve süpermarketlere yönelik donuk ürünler kategorisinde de 2013 yılında önemli mesafeler kat ettiklerini dile getiren Kızıltan şöyle devam etti:
"Fuar süresince STG standında toplanan alım talepleri de ülkemizdeki firmalar tarafından iyi değerlendirilse Amerika'ya olan ihracatımız daha da seviyelere ulaşır. Denizlerdeki balık popülasyonunun azalmasından dolayı Su ürünleri yetiştiriciliği geleceğin yıldız sektörü olarak görülüyor, hatta Türk üreticiler ile ortaklık kurmak isteniyor. Türkiye'nin su ürünleri sektörü pek çok pazarda güçlendi ve ihracatını rekor seviyede arttırdı. Fuar boyunca Türk su ürünleri sektörünü başarıyla tanıtıldı, her yeni dış pazar, 2023 ihracat hedefimize ulaşma inancımızı güçlendiriyor. Bu gibi fuarların ve tanıtımların, 2023 yılındaki su ürünleri sektörü olarak ihracat hedefimiz olan 1,5 milyar dolara ulaşmamıza katkı sağlayacağını düşünüyoruz."
Son Dakika › Ekonomi › Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Türk Balıklarını Pişirerek 2 Bin Kişinin Beğenisine Sundu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?