Asya Varlık Kiralama AŞ 1 milyar 250 milyon lira tutarında kira sertifikası ihracı için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) başvurdu.
SPK'nın haftalık bültenine göre, Asya Varlık Kiralama AŞ 1 milyar 250 milyon lira nominal tutarlı kira sertifikası ihracı, Türkiye İhracat Kredi Bankası AŞ 2 milyar 45,2 milyon lira nominal tutarlı ve Hedef Araç Kiralama ve Servis AŞ de 150 milyon lira nominal tutarlı borçlanma aracı ihracı için Kurul'a başvurdu.
Ayrıca Pimaş Plastik İnşaat Malzemeleri AŞ 18 milyon lira tuatarlı ve Transtürk Holding AŞ de 5 milyon lira tutarında bedelli sermaye artırımı için SPK'ya başvuruda bulundu.
Kurul, Yatırım ortaklıklarının halka arzlarında ek süre tanınmasına ilişkin kararın menkul kıymet yatırım ortaklıkları ve gayrimenkul yatırım ortaklıkları için uygulanmamasına karar verirken, Milpa Ticari ve Sınai Ürünler Pazarlama Sanayi ve Ticaret AŞ'nin 50 milyon 958 bin 558 lira nominal tutarlı bedelli sermaye artırımı başvurusunu da onayladı.
Usaş'ın işlem sırası durduruldu
Kurul, Işıklar Holding AŞ'den Carlton Family Office ve Silver Leaf Partners LLC ile yapmış olduğu anlaşmalar, anlaşmaların içeriği, anlaşmalar çerçevesinde virmanlanan Usaş Uçak Servisi A.Ş. paylarının adedi, anlaşmanın karşı tarafının bu payları satma hakkı bulunduğu, anlaşma kapsamında Borsa'da satışı yapılan payların adedi ve sözleşmeyle ilgili kamuya duyurulması gereken
diğer hususlar hakkında özel durum açıklaması yapılmasının talep edilmesine ve bu özel durum açıklaması yapılana kadar Usaş Uçak Servisi AŞ paylarının işlem sırasının durdurulması hususunda Borsa İstanbul AŞ'ye bildirimde bulunulmasına karar verdi.
SPK'dan Rıza Kutlu Işık hakkında piyasa dolandırıcılığı suç duyurusu
Kurul, Usaş Uçak Servisi AŞ'nin 19 Ağustos 2013 tarihlerinde Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan özel durum açıklamalarının 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107/2 maddesinde tanımlanan suçun unsurlarını oluşturduğunu belirterek, Rıza Kutlu Işık hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
Sermaye Piyasası Kanunu'nun 107/2 maddesi için SPK tarafından daha önce yapılan tanımlama şöyleydi:
"Sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerini ve yatırımcıların kararlarını etkileyebilecek bilgiye dayanan bazı fiiller cezai müeyyideye bağlanmıştır. Anılan düzenleme, 'sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan' kişilerin 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacağını hükme bağlamıştır."
Mensa'da ayrılma hakkı kararı
Kurul, Mensa Sınai Ticari ve Mali Yatırımlar AŞ'nin ortaklara kullandırılacak ayrılma hakkı fiyatının Şirket'in 04 Eylül 2013 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan olağanüstü genel kurul toplantı gündeminde 0,26 lira olarak tespit edilmiş olması hususuna ve Şirket'in anılan Kurul kararında bahsi geçen iştirak edinimine ilişkin işlemlerin önemli nitelikte işlem tanımı ve ayrılma hakkı uygulaması kapsamına giremeyeceğine karar verdi.
Bu nedenle anılan Kurul kararının ilgili bölümlerinin iptal edilmesi talebine ilişkin olarak, söz konusu iştirak edinimi işlemlerinin önemli nitelikteki işlem olarak değerlendirilmesi gerektiği ve bu işlemlerin ayrılma hakkını doğuracağı, bu nedenle Şirket'in bahsi geçen taleplerinin Kurulun kararının ilgili bölümlerinin iptal edilmesini gerektirmediğine hükmetti. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › SPK Haftalık Bülteni - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?