Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Doç. Dr. Turan Erol, sermaye Piyasası kanunu taslağıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade ederek, "Baştan tamamını değiştirelim diye düşündük. Şimdi tamamını değil de kısmen öncelikli olan konuları değiştirelim diye düşünüyoruz" dedi.
Yüzde 5’in altı
Şirket satın almaların çok önemli olduğunu, taslağın şirket hisselerinin belli bir oranın altına düşmesi durumunda satın alma hakkı verdiğini ifade eden Erol, Bazı şirketler bunu yapıyor ama farklı yollardan, zorlanarak yapıyor. Şimdi kapalı kapılar ardında, pazarlık yaparak bu işler oluyor. Şirketin sahiplerine, ana ortaklarına geri kalan hisseleri de alma hakkı vereceğiz. Halka açıklık oranı belli bir oranın altına düşen şirketlere borsadan çıkma izni vereceğiz. Bu şirketlerin faaliyetlerini şeffaf ve esnek hale getiriyor. Oranı yüzde 5 olarak düşünüyoruz" diye konuştu.
Şirket alacak
Böylece İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) şu anda bu oranın altında işlem gören Denizbank, Finansbank, T. Kalkınma Bankası, Lafarge Aslan Çimento, Carrefoursa, Sönmez Pamuklu, T. Demirdöküm, Alternatifbank ve İzocam’da borsa kotundan çıkma hakkı yakalamış olacak. Turan Erol, yatırımcıyı mağdur etmemek için yatırımcıya da satma hakkı vereceklerini belirterek, "Yatırımcı satmak isterse, şirketi almak zorunda kalacak" dedi.
KOBİ Borsası yıl sonunda
Mortgage işleyişini sağlamak üzere bir takım yeni çalışmalar içinde olduklarını, Dünya Bankası Kuruluşu IFC’nin de bu konuda ortak olmayı istediğini belirterek, "İpotek Finansman Kurumunu hayata geçirmeye çalışıyoruz" diye konuştu. Altyapı finansmanı üzerinde de çalışmaları bulunduğunu hatırlatan Erol, Altyapı Yatırım Ortaklığı yapacaklarını ve halka arz edeceklerini kaydetti. Erol, KOBİ Borsasının İMKB bünyesinde ayrı pazar olarak kurulması konusunda mutabakat olduğunu ve bunun karara bağlanması gerektiğini belirterek, "Gayretimiz yıl sonuna kadar faaliyete başlaması yönünde" dedi.
Borsadan çıkmak istiyorlardı
DENİZBANK’ın Belçika-Fransız kökenli Dexia’ya satışı sonrası borsada çağrı yoluyla satın alınan hisselerle birlikte bankadaki payı 99.74’e çıkmıştı. Çağrının ardından Denizbank’ın borsa kotundan çıkmak istediği gündeme gelmişti. Ayrı şekilde Finansbank’ında yüzde 89.4’üne sahip olan National Bank of Greece SA’nın (NBG), bu yönde isteği olduğu biliniyordu. Öte yandan henüz satış işlemi yeni gerçekleştirilen Migros’ta da aynı niyetin olduğu dile getiriliyor.
Son Dakika › Ekonomi › SPK: Denizbank ve Finansbank İsterse Borsadan Çıkabilecek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?