Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tüm yetki belgeleri iptal edilen aracı kurumların yatırımcılarının sermaye piyasası faaliyetlerinden doğan alacaklarının, belirli esaslar çerçevesinde kısmen ödenmesini teminen kurulan Özel Fon'un işleyişine ilişkin usul ve esasları yeniden düzenledi.
Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, idare ve temsili Yatırımcı Tazmin Merkezi tarafından yürütülecek Fon, 18 Aralık 1999 tarihinden önce, Kurul tarafından tüm yetki belgeleri iptal edilen aracı kurumların yatırımcılarının sermaye piyasası faaliyetlerinden doğan alacaklarının kısmen ödenmesi amacıyla kullanılacak, bunun dışında başka hiç bir amaçla kullanılamayacak.
Belirtilen tarihten önce, Kurul tarafından tüm yetki belgeleri iptal edilen aracı kurumların yatırımcılarının, sermaye piyasası faaliyetlerinden doğan alacakları Fon kapsamında yer alacak. Alacaklılara ödeme yapılabilmesi için ilgili aracı kurumlar hakkında 18 Aralık 1999 tarihinden önce veya sonra iflas davası açılmış ve iflas tasfiyesinde bu aracı kurum yatırımcılarının alacaklarının borç ödemeden aciz belgesine bağlanmış olması zorunlu olacak.
Fondan ödeme yapılacak alacaklıların sermaye piyasası alacaklısı olup olmadığının ve yatırımcılar tarafından iflas idaresine ibraz edilen belgelerin tespitine yönelik işlemler de iflas idaresi tarafından yerine getirilecek, ayrıca, Kanunun yürürlüğe girdiği tarih olan 30 Aralık 2012 tarihinden önce başvuruda bulunmuş olanların hakları saklı kalmak kaydıyla bu tarihten itibaren iki yıl içinde iflas masasına alacağını yazdırmak için başvuruda bulunmaylara ödeme yapılmayacak.
Hesaplamayı Takasank yapacak
Düzenlemeye göre, ödemelerin hesaplanmasına yönelik işlemler iflas idareleri tarafından yerine getirilecek, ancak iflas idareleri söz konusu hesaplamaların yapılabilmesi için Takasbank'tan yararlanabilecek.
Fondan yatırımcılara yapılacak ödeme tutarı, yine Takasbank tarafından söz konusu listede yer alan yetki belgesi iptal tarihindeki alacak tutarları üzerinden hesaplanacak ve her bir alacaklıya yapılacak ödeme tutarı belirlenecek. Yatırımcılara yapılacak ödemelerde bu tutar esas alınacak ve başka ödeme yapılmayacak.
Takasbank tarafından bu madde uyarınca yapılacak hesaplama işlemleri, listelerin Takasbank'a ulaşmasından itibaren 30 gün içerisinde tamamlanarak, her bir alacaklı için Fondan yapılacak ödeme tutarlarını gösteren bir liste ilgili iflas idaresine gönderilecek.
Yatırımcı Tazmin Merkezi tarafından söz konusu listeler üzerinden yapılacak incelemeler sonucunda, Fon kapsamında alacaklı olduğu tespit edilen yatırımcılar için Fon'dan yapılacak toplam ödeme tutarı Yatırımcı Tazmin Merkezi tarafından ilgili iflas idaresince bildirilen özel hesaplara yatırılacak. İflas idareleri bu hesaplara yatırılan tutarları, ödemeleri aksatmayacak şekilde günlük olarak nemalandıracak. Yatırımcıların, bu madde uyarınca yapılacak ödemeleri aşan alacakları için genel hükümlerden doğan hakları saklı olacak.
20 bin lirayı aşmayacak
Düzenlemeyle 31 Aralık 2013 tarihine kadar bir alacak sahibine yapılacak ödeme tutarı, 20 bin 190 lirayı aşamayacak.
Bu tutar, 1 Ocak 2014 tarihinden sonra her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak belirlenen yeniden değerleme katsayısı oranında arttırılacak. Yapılacak hesaplamalar sırasında, dolar bazında asıl alacaktan mahsup edilen ara ödemeler tutarı, yetki belgesinin iptal tarihi itibarıyla TCMB döviz alış kuru üzerinden Türk lirasına çevrilecek ve tespit edilen azami ödeme tutarından indirilerek, hak sahiplerine yapılacak azami ödeme tutarı belirlenecek. Bir yatırımcının ilgili aracı kurum nezdinde münferiden veya müştereken sahip olduğu birden fazla hesabının bulunması durumunda, bu yatırımcıya yapılacak ödeme tutarı, azami ödeme tutarını aşamayacak. Müşterek hesap sahiplerine yapılacak ödemelerde, bu hesaplar üzerinde hak sahibi olan her bir yatırımcıya hak sahipliği oranında; bu oranın tespit edilememesi durumunda ise her bir yatırımcıya eşit oranda ödeme yapılacak.
Hazine'den ek kaynak
Müflis aracı kurumdan alacaklı görünen ortakları, yönetim kurulu ve denetleme kurulu üyeleri, personeli ile bunların eşlerine ve üçüncü derece dahil kan ve kayın hısımlarına ve sermaye piyasası kurumlarına bu Yönetmelik kapsamında ödeme yapılmayacak. Gerçeğe aykırı beyan verildiğinin tespit edilmesi durumunda gerekli yasal işlemler ilgili iflas idaresi tarafından yürütülecek.
Fonun, yapılacak ödemeleri karşılamaya yetmemesi halinde, Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenecek ek kaynak, Hazine tarafından karşılanacak.
Yatırımcı Tazmin Merkezi, ödemelerin hükümlere uygun yapılmasını teminen, kesinleşmiş sıra cetveline, iflas dosyasındaki belgelere, iflas idaresi ve iflas idaresinden talep edebileceği belgelere dayanarak karşılıklı inceleme yapma ve ilgili mevzuat hükümlerine aykırı ödeme taleplerini reddetme hakkını haiz olacak. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › SPK'dan Özel Fon Yönetmeliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?