- Sözlü: "Metro yükünün Adana'nın sırtından kaldırılması, Cumhurbaşkanını birinci seçen Adana'ya jest olacaktır"
Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 1988 yılında yapımı için ilk adımı atılan, 15 yılı geçenn sürede dış kaynaklı hazine garantili krediyle 526 milyon dolara inşa edilen Adana Metrosu'nun (Hafif Raylı Sistem), Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na devrinin gerçekleştirilmesi isteniyor
Uzun süredir Ulaştırma Bakanlığı'na devri konuşulan Adana Metrosu'nun devri 10 yıl önce gerçekleşseydi, metroya ayrılan para ile trafik sorunu yaşayan Adana'ya 120 alt geçit yapılabileceği kaydedildi
Büyükşehir Belediyesi'inden aylık ortalama 20 milyon liranın ayrıldığı Adana Metrosu'nun borcunun yaklaşık 800 milyon liralık kısmının ödendiği halen 1 milyar 200 milyon liralık bir ödemenin beklediği, artan dolar kurunun etkisi ve faiz yükü ile yükün her gün arttığı bildirildi
Adana Büyükşehir Başkanı Hüseyin Sözlü:
"Adananın sırtında büyük bir yük oluşturan ve tamamlanmadığı içinde verimli olarak çalışmayan metro kamburunun hükümet tarafından Adana'nın lehine değerlendirileceğini ümit ediyorum"
"Adana üzerine düşeni yapmıştır. Bu ruha uygun bir bakış açısını hükümetimizden, Cumhurbaşkanımızdan bekliyoruz"
ADANA - Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 1988 yılında yapımı için ilk adımı atılan, 15 yılı geçen sürenin ardından dış kaynaklı hazine garantili krediyle 526 milyon dolara inşa edilen Adana Metrosu'nun (Hafif Raylı Sistem), Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na devrinin gerçekleştirilmesi isteniyor. Adana Metrosu'nun borcunun yaklaşık 800 milyon liralık kısmının ödendiği, geriye halen 1 milyar 200 milyon liralık bir ödemenin kaldığı bildirildi.
Dış kaynaklı hazine garantili krediyle 526 milyon dolara inşa edilen 13.5 kilometrelik metroya ilave olarak planlanan 10.3 kilometre uzunluğundaki Balcalı ve yapımı süren yeni stadyuma kadar uzanacak ikinci etap hat projesinin maliyeti de, 274 milyon 300 bin dolar olarak belirlendi.
Adana Büyükşehir Belediyesi'nin maddi olanakları ve İller Bankası payının yüzde 40'lık bölümünün, metronun kredi borcu ve faizine kesilmesi nedeniyle, ikinci etap çalışmaları ve yeni yatırımların önünün kesilmesine sebep oldu. Adana Metrosu'nun, hizmete giren Adana Şehir Hastanesi, yeni Adliye Binası, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne de gitmiyor olması, Adanalı vatandaşları zor durumda bıraktığı ifade edildi. Bu sebeple Adana'nın yeni yatırımlarının önünün açılması için, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Adanalı vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi'nin bütçesini oldukça zorlayan metro yükünün, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından devralınmasının beklenildiği kaydedildi.
Adana dışındaki metro projelerini hükümet üstlendi
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Adana'nın sırtında büyük bir yük oluşturan ve tamamlanmadığı için de verimli olarak çalışmayan metro yükünün hükümet tarafından görüleceğini ve Adana'nın lehine değerlendireceğini kaydetti. Türkiye'deki mevcut metro ve raylı sistemlerin hepsinin hükümet projesi olarak yürütüldüğünü belirten Sözlü, "Bu projeden tek istisna Adana Metrosu ve ileride yapılması düşünülen Mersin'deki raylı sistemdir. Bu ikisinin hükümet projesi olarak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından devralınması gerektiğini, bunun da Cumhur İttifakı'nın ruhuna yakışacağını düşünüyorum" diye konuştu.
Adana'da devam eden yatırımların kredisi için bir başvurularının olduğunu, kredinin onaylanmasını beklediklerini kaydeden Sözlü, "Kredisinin onaylanması, metro yükünün de Adana'nın sırtından kaldırılması, Milliyetçi Hareket Partili bir belediye başkanına destek olmasından ziyade Cumhur İttifakı'nı ve Cumhurbaşkanını, birinci olarak seçen Adana'ya bir jest olarak da değerlendirilmelidir" ifadelerini kullandı.
Adana'nın 24 Haziran Seçimleri'nde gerekeni yaptığını belirten Sözlü, "Dünden bu zamana kadar hükümetin Adana'da yapmış olduğu yatırımların önünü açması konusunda Büyükşehir Belediyesi üzerine düşenleri hep yapmıştır. Bundan sonra biz bu ruha uygun bir bakış açısını hükümetimizden, Cumhurbaşkanımızdan bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Vatandaşlar hastane, üniversiteye gidebilmek için ikinci etabını bekliyor
Metroyu sık kullandığını belirten Cevdet Yıldırım isimli vatandaş, Adana Metrosu'nun Ulaştırma Bakanlığı'na bağlanmasında fayda gördüğünü ifade ederek, "Üniversite tarafına gitse daha güzel olur. İzmir, Ankara, İstanbul gibi şehirler Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı, Adana'yı da inşallah bağlarlar. 2 tane üniversitemiz var mesela ikisine de gitmiyor şu anda. Oralara ve hastaneye gitmesinde fayda var. Çünkü hastalar oluyor, öğrenciler oluyor. Aşağı yukarı 100 bin kişi geliyor oraya" diye konuştu.
Eda Anık isimli vatandaş ise Adana Metrosu'nun yeni güzergahlara ihtiyacı olduğunu belirterek, "Bakanlığa bağlansa daha iyi olur. Yani bu metronun aslında mutlaka hastaneye bağlanması lazım. Balcalı Hastanesi'nin orada Şehir Hastanesi de var. Buradan oraya gitmesi lazım. Yani açılırsa süper olur. Umarım olur" ifadelerini kullandı.
Aylık ortalama 20 milyon liranın ayrıldığı Adana Metrosu'nun borcunun yaklaşık 800 milyon liralık kısmının ödendiği, 1 milyar 200 milyon liralık bir ödemenin daha yapılması gerektiği bildirildi. Uzun süredir Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na devri konuşulan Adana Metrosu'nun devri 10 yıl önce gerçekleşseydi, metro için ayrılan para ile trafik sorunu yaşayan Adana'ya 120 alt geçit yapılabileceği kaydedildi.
Son Dakika › Ekonomi › Sözlü: 'Metro Yükünün Adana'nın Sırtından Kaldırılması, Cumhurbaşkanını Birinci Seçen Adana'ya Jest... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?