Türkiye Vodafone Vakfı, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Soma Belediyesi'nin işbirliğiyle hayata geçirilen "Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi" ile Somalı kadınların el becerilerini kullanacakları çeşitli üretimler yapmalarına ve gelir elde etmelerine dayalı bir iş modeli kuruldu.
Türkiye Vodafone Vakfı, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Soma Belediyesi'nin işbirliğiyle hayata geçirilen "Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi" ile Somalı kadınların el becerilerini kullanacakları çeşitli üretimler yapmalarına ve gelir elde etmelerine dayalı bir iş modeli kuruldu. Proje ile Somalı kadınların iletişim teknolojilerinin sunduğu imkanlarla tanıştırılarak, sosyal ve ekonomik hayata katılımlarının sağlanması hedefleniyor. İlk yılda 250 kadına ulaşılması planlanan projeyle, Somalı kadınların el becerilerini kullanacakları çeşitli üretimler yapmalarına ve gelir elde etmelerine dayalı bir iş modeli kuruldu. "Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi", Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Gülden Türktan'ın katıldığı bir törenle hizmete açıldı.
Soma Belediyesi tarafından özel olarak tahsis edilen bir binada hizmete açılan 'Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi'nde, kadınlara teknoloji, girişimcilik, psikolojik danışmanlık ve el becerileri konularında eğitimler verilecek. Bu hafta başında başlayan eğitimlerden ilk etapta 154 kadın faydalanacak. Eğitimlerin hemen ardından üretim aşamasına geçilecek. Siparişe göre yapılacak üretimlerin yanı sıra özel koleksiyonlar da oluşturulacak. Tüm ürünler, Önce Kadın Sanal Mağaza'da (oncekadin.sahibinden.com) ve Vodafone mağazalarında açılacak özel bir alanda satışa sunulacak. 'Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi'nde eşzamanlı olarak 200 kişiye eğitim verilebilecek. Toplamda 50 kişi kapasiteli 2 atölye ve 1 seminer odası bulunuyor. 25 kişilik bilgisayar odasının yanı sıra merkezde eğitim alan kadınlar için bir yaşam alanı, çocukları için de bir oyun alanı yer alıyor.
Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi'ne ilk sipariş merkez daha kuruluş aşamasındayken Vodafone Türkiye tarafından verildi. Vodafone Türkiye'nin paydaşlarına yeni yıl hediyesi olarak sunulmak üzere verilen bu sipariş için 100 Somalı kadın bardak altlığı üretti. Bardak altlarında, "gönül gözünü", "akıl gözünü" ve "dünya gözünü" temsil eden çintemani motifi kullanıldı.
Açılışta konuşan Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, "Büyük bir kentiz; 105 bin nüfusumuz var. Erkeklerimize iş buluyoruz, ama maalesef, kadınlarımızı ekonomiye adapte edemiyoruz, onların üretim gücünden faydalanamıyoruz. Kadınlarımızın da artık edilgen değil etken olup bu aktif güçlerini ortaya koyması lazım. Bunun için hepimize önemli görevler düşüyor. Somalı kadınlarımızı öncelikle bir meslek sahibi yapmamız lazım. Bir ürün ortaya koyulması ve bu ürünün ekonomik olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Dünyada aşırı rekabetçi bir ortam var. Bir ürün üretseniz de, kendinizi tanıtamadığınız zaman, elinizde kalıyor ve işletmeler hayatiyetini sürdüremiyor. Burada Vodafone'un gücü bizim için çok önemli. Bütün dünyaya hitap eden bir kuruluş, Türkiye'nin önünü açan önemli bir şirketimiz. Soma halkı adına kendilerine ve bu projemize aracılık ederek desteklerini esirgemeyen KAGİDER'e teşekkür ediyorum. Yerel yönetim olarak, bütün imkanlarımızı ortaya koyduk. Şu anda 100'ün üzerinde kursiyerimiz müracaatını yaptı ve eğitime başladı. Bundan sonrası için biz yine yerel yönetim olarak imkanlarımızı seferber etmeye devam edeceğiz. Her geçen gün büyümek şartıyla daha çok kursiyere hitap edecek şekilde burada gereken tedbir ne ise bunları almayı taahhüt ediyoruz" dedi.
Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Süel de yaptığı konuşmada "Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında geliştirdiğimiz projelerle, dijital dönüşümde toplumsal değişimin ve gelişimin öncüsü olmak için çalışıyoruz. Bu çerçevede, geçen yıl hayata geçirdiğimiz ve bugüne kadar 84 bin kadının yararlandığı Vodafone Önce Kadın programı kapsamında kadınlarımızın ekonomiye katılımlarını ve girişimcilik fırsatlarından faydalanmalarını destekliyoruz. Bugün kadınlarımızın ekonomideki gücünü artırmaya yönelik önemli bir adım daha atarak 'Soma'da Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi'ni faaliyete geçiriyoruz. Geçtiğimiz Mayıs ayında elim maden kazasıyla sarsılan Soma, toplumumuzun her kesimini olduğu gibi, bizleri de harekete geçirdi. Soma'da gerçekleştirdiğimiz saha araştırmasında da Somalı kadınlarımızın çalışmak ve üretmek konusunda son derece istekli olduklarını gördük. Böylece, Soma Belediyesi ve KAGİDER ile birlikte Önce Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi'ni açmaya karar verdik. İlk yılda 250 kadına ulaşmayı öngördüğümüz bu projeyle, Somalı kadınlarımızın bir üretim programı içinde belli bir kalitede iş üretebilir hale gelmelerini ve gelir elde etmelerini amaçlıyoruz. Vodafone olarak, Türkiye'de kadının güçlenmesi vizyonuyla kadınlarımıza istihdam yaratmaya yönelik faaliyetlerimizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.
Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) Başkanı Gülden Türktan ise şunları söyledi: "Soma'da meydana gelen elim maden kazası sonrasında, KAGİDER üyeleri olarak, bölgeyi Mayıs ve Haziran aylarında iki kez ziyaret ettik. Bu ziyaretlerde yaklaşık 110 hane ile bire bir görüşme fırsatı yakaladık. Soma'daki ziyaret ve gözlemlerimiz sonucu, hem kadınlar hem de erkekler için alternatif iş olanakları olmadığı ve yöre halkının öncelikle bunun yaratılabilmesini arzuladığı çıkarımını yaptık. Sadece yakınını kaybeden kadınların değil, yöredeki tüm kadınların çalışmak ve aile bütçesine katkı yapmak istediklerini gördük. Türkiye'de kadın istihdamının ve girişimciliğinin artırılması için projeler üreten bir sivil toplum kuruluşu olarak, Soma'da kadınların ihtiyacına yönelik bir proje oluşturma kararı verdik. Bu kararımız doğrultusunda, değerli işbirlikleriyle bu güzel projeyi hayata geçirmemizde bizlere destek olan Soma Belediyesi'ne ve Türkiye Vodafone Vakfı'na, ayrıca proje oluşum süresince bizlerden desteğini eksik etmeyen Soma Kaymakamlığı'na çok teşekkür ederiz. Ekonomide kadının güçlenmesini dileyen bir sivil toplum kuruluşu ve kamu ve özel sektör paydaşlarına değer veren bir dernek olarak, Somalı kadınlara faydalı olmak bizlere gurur ve mutluluk veriyor. Daha çok kadın evine daha fazla gelir götürdükçe, ülkemiz daha fazla kalkınacaktır". - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › Somalı Kadınlara Eğitim ve Üretim Desteği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?