Bursa'daki ziraat odaları başkanlarından zeytin ve zeytin yağında ithalata karşı çıkan Marmarabirlik'e destek geldi. Oda başkanları, üreticiler adına lobi faaliyetlerini yürütmek üzere sektör temsilcilerinden oluşan bir dernek kurulmasına karar verdi.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği'nin (EZZİB) Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ithalat talebine karşı çıkan Marmarabirlik'e Bursa'daki ziraat odaları başkanlarından da destek geldi. Bursa'da zeytin üretimi yapılan kooperatif bölgelerinin ziraat odası başkanları, Marmarabirlik'te bir araya gelerek, zeytin ve zeytin yağı ithalatının üreticiye vereceği zarara dikkat çekti. Osmangazi, Nilüfer, İznik, Orhangazi, Gemlik ve Mudanya Ziraat Odaları Başkanları, sektör temsilcilerinin, üreticiler adına lobi faaliyetlerini yürütmek üzere bir dernek çatısı altında toplanmasına karar verdi.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, Başköy Tesisleri'nde gerçekleşen toplantıda, ziraat odaları başkanlarına EZZİB'in bakanlığa sunduğu ithalat talebine dair bilgi verdi. Marmarabirlik olarak süreci yakından takip ettiklerini ifade eden Asa, "Üreticileri temsil eden sivil toplum örgütlerini, ithalat konusunda hem fikir olmaya davet ediyorum. Bütün siyasi parti temsilcilerimizin de konuyu sahiplenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda üreticinin her zaman yanında olan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin'e de ayrıca teşekkür etmek isterim.
"İTHALAT YERİNE TEŞVİK VERİLSİN"
Çözüm önerisi olarak, sofralık zeytin ve zeytinyağı sektöründe ithalatı açmak yerine, üretime müstahsil makbuzu karşılığında teşvik verilmesi, hem üreticimiz hem de sektör için çok yönlü fayda sağlayacaktır" diye konuştu.
Asa, şöyle devam etti:
"Marmarabirlik'in alımlarını gerçekleştirdiği faaliyet bölgesinde daha güçlü bir lobi çalışması yürütmek ve üreticinin haklarını savunmak maksadıyla ziraat odaları ve derneğe üyelik şartlarını taşıyan sektör temsilcileri ile birlikte ortak bir platform oluşturulmasına karar verdik. Önümüzdeki süreçte bu oluşuma yönelik çalışmalara devam edeceğiz."
İznik Ziraat Odası Başkanı Vahit Mutlu da üreticilerin meselelerinin çözümü için sektör temsilcilerinin elini taşın altına koyması gerektiğini vurguladı. Mutlu, "Zeytin işiyle uğraşan sektör temsilcileri bir araya gelmeli ve yasal mevzuatı olan bir zeytin-zeytin yağı üretici derneği oluşturulmalı. Birlikten kuvvet doğar. Meselelerimizi ancak el ele vererek çözebiliriz" dedi.
Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik ise kurumlar arasındaki ortak çalışmaların her zaman üreticinin lehine olacağına işaret ederek, "Marmarabirlik'in üst kuruluşu olarak ortak menfaatler için lobi çalışmalarını yürütecek bir oluşum kurulup, bu oluşumun da Marmarabirlik'in yükünü hafifletmesi gerekiyor" diye konuştu.
Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Hasan Cevizlidere de ziraat odalarının Marmarabirlik ile beraber yürüttüğü rekolte tespit çalışmalarına Tarım İl Müdürlüğü'nün de dahil edilmesi gerektiğini belirterek, böylece Güney Marmara Bölgesi'ndeki rekolte tahmininde daha net ve doğru sonuçlara ulaşılacağını kaydetti.
Marmarabirlik'in birçok noktada ürün alımı yaptığını vurgulayan Mudanya Ziraat Odası Başkanı Raif Döner, kilogram başına yüksek alım maliyetlerinin düşürülebilmesi için üretim miktarları dikkate alınarak, kooperatif bölgelerinde merkez alım yerleri oluşturulması gerektiğini söyledi.
Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey de "Toplantılarda gördük ki Marmarabirlik gerek satış, gerekse ihracat rakamları itibariyle gayet iyiye gitmektedir. İnanıyoruz ki Marmarabirlik'in yakaladığı bu başarılar yakın zamanda üreticiye de yansıyacaktır" dedi. - BURSA
Son Dakika › Ekonomi › Sofralık Zeytin İçin Güç Birliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?