Sivas İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ile Sivas Arıcılar Birliği ile birlikte yürütülen organik arıcılık ve organik bal üretimi projesi ile bölgede kontrollü bal üretiminin amaçladığı proje kapsamında, İl Özel İdaresi tarafından merkeze bağlı Karabalçık, Hafik Tozanlı bölgesinden Akkaya, Alibeyli, Çaltılı, Ekingölü, Gülpınar, Oymadere, Olukbaşı ve Otmanalan ile Tecer Dağı yöresinden ise Demiryazı, Hacımirza ve Karaşar köylerinden toplam 12 köyden 20 üreticiye organik arıcılık için kovan ve sertifikasyon desteği verildi.
HİÇ BİR İLAÇ VE KİMYASAL YOK
Projenin amacı ile ilgili bilgi veren Sivas İl Özel İdaresi Tarımsal Hizmetler Müdürü Fahri Keskin, Tozanlı Vadisi'nde engebeli arazi nedeniyle tarım ve hayvancılık yapılamadığını belirterek, "Bu yöre bitki popülasyonu açısından çok elverişli. Tarım yapılmadığından ilaç kullanımı, kimyasal girdi kullanımı da hiç yok. Böylece bu bölgemiz organik arıcılık için de elverişli bir yer olmaktadır. Bölge halkı için tek faaliyet alanı ve ekonomik getirisi olan sektör arıcılıktır. Organik arıcılığın bilinçli olarak yapılmasının ve yaygınlaştırılması halinde bölge halkına önemli ekonomik getirisi olacaktır. Buradaki üretimin organik ürün sertifikalı ve bilinçli yapılması için çalışmalar yapılması gerekmekte olduğu gerçeğinden yola çıkılarak Sivas Arı Yetiştiricileri Birliği'nin talepleri doğrultusunda projemiz hazırlanarak uygulamaya konulmuştur. Bu amaçla ilk etapta 20 üretici üretime başladı. Sertifikasyon bedeli de kurumumuz tarafından karşılanmak suretiyle sertifikalı organik bal üretimi başlatılmıştır." dedi.
HER ŞEY DENETİM ALTINDA
"Organik arıcılığa biz bu proje ile başladık. Bize büyük destekler veren İl Özel İdaresine teşekkür ediyorum. Bizlere kovan dağıtımı yapıldı. Organik mum alımında yardımcı olundu. Sertifikasyon kuruluşunun bedelini ödedi. Bugünlere onların sayesinde geldik. Tozanlı yöresindeki organik arıcılığı yaşadığım sürece sürdürmeye devam edeceğim. Katkı yapmadan, mum vermeden, ilaç vermeden doğal bir şekilde üretimin yapıldığını gördük ve devam ediyoruz. Sertifikasyon kuruluşunun bize bazı sorular soruyor. Arılara ne yedirdiğimizi, ne yaptığımızı denetliyorlar. Arılar kışın aç kaldığı zaman, bir önceki yıldan kalan ballarımızı veriyoruz. Sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının izin verdiği organik mumları ve organik ilaçları kullanıyoruz. Doğal yöntemler uyguluyoruz. Bunların dışında herhangi bir katkı maddesi kullanmıyoruz. 2 yıldır organik arıcılık yapmaktayız."
"ÜRETİMDEN TÜKETİME KADAR GÖZLEM VAR"
Tuscert Ulusal Sertifikasyon Hizmetleri Temsilcisi Ercan Banus da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 5262 sayılı Organik Tarım Yönetmeliği kanunu ile vermiş olduğu yetkiyle birlikte Türkiye genelinde organik tarım üzerinde sertifikasyon hizmetleri verdikleri kaydetti Ercan Banus, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 5262 sayılı Organik Tarım Yönetmeliği kanunu ile vermiş olduğu yetkiyle birlikte Türkiye genelinde organik tarım üzerinde sertifikasyon hizmetleri veriyoruz. Organik arıcılık yapan işletimlerin 2016 yılı kontrolleri yapılıyor. Organik arıcılıkta yönetmelik çerçevesinde herhangi bir aksilik olmaması için tamamen güvenilir bir şekilde, üretimden tüketime kadar organik bal üretiminin kontrolü yapılmaktadır. Bunun dışında herhangi bir üretime, organik üretim denilemez. Doğal üretimden farkı kontrol ve sertifikasyon kuruluşları tarafından üretimden tüketime kadar gözlem için tüketiciye sunulmasıdır" ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Ekonomi › Sivas'ta Üretimi Artan Organik Bala İlgi Çok Yoğun - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)