Ünlü sinema oyuncusu Angelina Jolie’nin de rol aldığı Beowulf, Ölümsüz Savaşçı filmiyle Türk sinema sektöründe "3 boyutlu" yarış başlattı. Son dönemlerde sinemaya yaptıkları yatırımlarla dikkat çeken AFM ve Mars Entertaintment, Türkiye’ye getirdikleri iki ayrı sinema teknolojisiyle "Beowulf filmini bende seyret" yarışına girdi.
DÜNYA sinema sektöründeki yenilikleri artık Türkiye’de de yakından izleniyor, devreye alınıyor. Son dönemlerde 3 boyutlu sinema sistemlerine yatırım yapan sektörün iki büyük temsilcisi AFM ve Mars Entertaintment, dünyaca ünlü sinema oyuncusu Angelina Jolie’nin de rol aldığı Beowulf, Ölümsüz Savaşçı filmiyle Türk sinema sektöründe "3 boyutlu" rekabeti kızıştırdı. AFM sinemaları bu filmi IMAX teknolojisiyle izleyicilere sunarken, Mars Entertaintment ise NASA’nın kullandığı Real D teknolojisiyle filmi beyaz perdeye yansıtıyor. Görüntü ve ses başta olmak üzere iki ayrı sistem üzerindeki farklılıklar ise tüketicileri tercihte zorluyor.
APARTMAN GİBİ PERDE: AFM Kanada’dan getirdiği ve 8 katlı bir apartman büyüklüğündeki perdesiyle fark yaratırken, Mars Entertaintment ise ithal özel gümüş perde ve gözlüklerle izleyici çekmeye çalışıyor. Bu yeni teknolojilerle film izlemek isteyenler ise normal bilet fiyatlarına yüzde 10 ile 25 arasında bir fark ödüyor. AFM’nin IMAX teknolojisine yaptığı yatırım bugün 5 milyon 500 bin doları bulurken Mars Entertaintment da Real D teknolojisine 3 milyon 500 bin dolarlık yatırım yapmış durumda.
SANİYEDE 144 KARE YANSIYOR: Mars Entertaintment Group Kurucu Ortağı Muzaffer Yıldırım, NASA’da kullanılan 3D teknolojisinin sinemaya uyarlanmış hali Real D’yi Türkiye’ye getirdiklerini belirterek Real D’yi Cinebonus Kanyon ve Nautilus sinemalarında kullanabilmek için 3.5 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını söyledi. Yıldırım, sistemi Türkiye’ye getirebilmek için 2 yıl uğraştıklarını anlatarak Real D’nin 3 boyutlu sistemi hakkında şu bilgileri verdi: "Real D, alternatif 3D sinema sistemlerinden farklı olarak, en üst kalitede 2D ve 3D içerik gösterebilen sadece bir adet dijital projektör kullanıyor. Sağ ve sol görüntüler, çok yüksek bir hızda, saniyede 144 kare olarak, sırasıyla perdeye yansıtılıyor. Her karede sağ ve sol göz için görüntü olarak değişirken, bu iki görüntünün birleşmesi, Real D sinema sisteminin ışığın yönünü değiştirerek sinema gözlükleriyle buluşturması ile sağlanıyor."
IMAX IŞIĞI UZAYDAN GÖRÜLÜYOR: AFM Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Akdemir de, IMAX teknolojisine 5 milyon 500 bin dolar yatırım yaptıklarını vurguladı. Akdemir IMAX 3D teknolojisini ise şöyle anlattı: "AFM IMAX 3D salonlarında, yaklaşık 8 katlı bir apartman yüksekliğinde ebatlara sahip bir perde kullanılıyor. IMAX’e özel bir formül ile gümüş alaşımlı olarak Kanada’da üretilen IMAX perdesi hafif kavisli ve görüş alanını dışına taşıyor. 14 bin watt gücüne sahip ses sistemi ile sesin salonda rahatça dolaşabilmesi için perdenin üzerinde binlerce küçük delik bulunuyor. IMAX projektörünün ışığı o kadar kuvvetli ki, gökyüzüne çevrildiği zaman ışığı uzaydan dahi görmek mümkün."
Baş ağrısı ve göz yorulması yaşanmıyor
MUZAFFER Yıldırım, Real D sistemiyle izlenen 3 boyutlu filmlerde baş ağrısı ve gözlerde yorulma gibi yan etkilerin ortadan kalktığını belirterek "Real D gözlükleriyle ekrandaki sağ ve sol görüntülerin beyinde birleşmesi ve derinlik illüzyonunun oluşması gerçekleşir. Tarihi kırmızı-yeşil anaglif gözlüklerin aksine bunlar, güneş gözlüklerini andıran hafif, rahat, polarize filtreli gözlüklerdir" dedi.
Rekabet Kurulu AFM’nin Ruslara satışına vize verdi
REKABET Kurulu, Türkiye’nin önde gelen sinema işletmecilerinden AFM Uluslararas Film Prodüksiyon’un yüzde 51.9 hissesinin ve kontrolünün Rus Alfa Group şirketlerinden Velios’a devredilmesine izin verdi. Şirketler geçen ay 28.5 milyon dolar peşin bedel karşılığında satış anlaşması imzalamışlardı.
Tren izleyici kucağında mola veriyor, salonda kar uçuşuyor
İZLEYİCİLERİN kendini filmin içinde hissettiğini söyleyen Adnan Akdemir, "Filmin 3 boyutlu IMAX versiyonu, gerek salon içerisinde uçuşan kar taneleri, gerekse izleyicinin kucağında mola veren trenin keskin sesiyle önemli bir deneyim sunuyor" dedi. Akdemir, IMAX teknolojisinin çalışma şeklini ise şöyle anlattı: "İşlem, filmin her bir karesini, mümkün olduğu en yüksek çözünürlükte tarama ve filmi, dijital görüntüye dönüştürme ile başlıyor. Ardından, renkler teknik olarak IMAX perdesine uygun hale getirilirken, görüntülerin kendi orijinal halinden daha net olması için özel bir bilgisayar programı kullanılıyor. Tamamen son haline getirilen film, bu işlemi de geçtikten sonra en geniş film formatına dönüştürülüyor."
Son Dakika › Ekonomi › Sinemada 3 Boyutlu Yarış - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?