Hükümet, Meclis’i kapatacağı gün, önemli bir temel düzenleme yaptı. Sigortacılık sistemini silbaştan yenileyen yasaya göre, artık sigorta poliçelerinde "kapsam dışı" olanlar da belirtilmek zorunda olacak.
Poliçeler anlaşılır yazılacak ve Türkçe olacak. Yasayı savunan AKP’li Atilla Başoğlu, "Kapsam dışı düzenlemesi çok önemli. Çünkü şirketlerden zararı talep ettiğinizde, kapsam dışıydı diye biliyor. Açıkca yazılırsa, vatandaş ne hizmeti satın aldığını bilebilir. Gaziantep Milletvekili Ahmet Yılmazkaya, "kar yüzünden çöken" fabrikasının parasını alamadı. Kar, dogal afet kapsamında değil dediler" dedi. Başoğlu, poliçelerde yazan "all risk" (tüm riskler) gibi ifadelerin vatandaşı yanılttığını da söyledi. TBMM Genel Kurulu’nda dün "temel kanun" olarak yaklaşık 10 dakikada kabul edilen yasadaki bazı ilginç düzenlemeler şöyle:
Sigorta acenteleriyle hiçbir hukuki bağı bulunmayanlar, sigorta hakkında bilgi veremeyecek, poliçe hazırlayamayacak. Böylece bazı öğrenci, ev kadını veya emekliler, ek iş olarak vatandaşa sigorta hakkında bilgi veremeyecek veya sigorta poliçesi hazırlayamayacak.
Sigorta poliçelerinin vatandaşlar tarafından daha iyi anlaşılması için Türkçe kelimeler kullanılacak. Poliçedeki metinde, Türk Dil Kurumunda karşılığı olan kelimeler kullanılacak.
Sigorta şirketleri ve reasürans şirketleri, sigortacılık işlemleri ve bunlarla doğrudan bağlantısı bulunan işler dışında başka iş yapamayacak.
Sigorta şirketleri, hayat ve hayat dışı sigorta gruplarından sadece birinde faaliyet gösterebilecek. Bu gruplarda yer alan sigorta branşları, Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı tarafından belirlenecek.
Şirketin faaliyete geçebilmesi için gerekli olan sermaye miktarı, günün koşullarına göre Hazine Müsteşarlığınca belirlenecek; bu sermaye hiçbir zaman 5 milyon YTL’den az olamayacak.
Sigorta ettiren veya sigorta sözleşmesinden menfaat sağlayan kişiler ile riski üstlenen taraf arasında sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkların çözümü amacıyla Sigortacılık Birliği nezdinde Sigorta Tahkim Komisyonu oluşturulacak. Sigortacılık yapan kuruluşlardan, sigorta tahkim sistemine üye olmak isteyenler, durumu yazılı olarak Komisyona bildirecekler.
Yasaya aykırı hareket eden brokerler 300 günden az olmamak üzere, sigorta brokerliği dışında sigorta acenteliği, brokerlik ve eksperlik yapanlar ise 400 günden az olmamak üzere adli para cezasına çarptırılacak.
Ruhsatı olmadan brokerlik ve sigorta eksperliği yapanlar, Müsteşarlıktan uygunluk belgesi olmadan sigorta acenteliği yapanlar ile aktüerler, siciline kaydolmadan aktüerlik yapanlar, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezasıyla cezalandırılacak.
Son Dakika › Ekonomi › Sigorta Poliçelerine 'Kapsam Dışını Belirtme' Şartı Geliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?