Set Çimento'yu 600 Milyon Euro'ya Sibiryalı Aldı Italcementi Gitti - Son Dakika
Ekonomi

Set Çimento'yu 600 Milyon Euro'ya Sibiryalı Aldı Italcementi Gitti

Set Çimento\'yu 600 Milyon Euro\'ya Sibiryalı Aldı Italcementi Gitti

Rusya'nın Sibirskiy Cement Adlı Şirketi, İtalya'nın Çimento Devi Italcementi'ye Ait Set Group'u 600 Milyon Euro'ya Satın Aldı.

03.04.2008 02:25

Rusya’nın Sibirskiy Cement adlı şirketi, İtalya’nın çimento devi Italcementi’ye ait Set Group’u 600 milyon Euro’ya satın aldı.

Sibirskiy Cement, Italcementi’ye 400 milyon Euro’yu peşin öderken, 200 milyon Euro’luk hisse verdi. Türkiye’den tümüyle çıkan Italcementi, Sibirskiy Cement’le Rusya’ya girmiş oldu.

İTALYA’nın en büyük çimento üreticisi olan Italcementi, Türkiye’deki çimento fabrikalarını Rusya’nın Sibirskiy Cement (SIBCEM) şirketine 600 milyon Euro’ya sattı. Italcementi, Türkiye’deki varlıklarını 400 milyon Euro nakit ve 200 milyon Euro değerinde Sibirskiy hissesi karşılığında sattığını açıkladı. Böylece Sibirskiy Cement’in yüzde 5.4 hissedarı olarak Rusya pazarına adım attı.

CİROSU 260 MİLYON EURO: Türkiye’de 2007 cirosu 260 milyon Euro’yu bulan Italcementi, satıştan sağlayacağı nakiti ise Rusya ve Çin’de inşaat malzemeleri üretim pazarına girmek için kullanacak. Türkiye’de çimento sektöründen çıkan Italcementi, halen Fransa, Mısır ve Bulgaristan’da faaliyet gösteriyor. Italcementi Group’tan yapılan açıklama, "Bu alışveriş daha önce faaliyet göstermediğimiz Rusya pazarına girmemizi sağladı. Ayrıca anlaşma gereği Set Gruop’un da Türkiye’den ayrılması gerekmeyecek" denildi.

TÜRKİYE’DEKİ YATIRIMLAR HIZLANACAK: Set Group Holding Genel Müdürü ve Murahhas Azası Adnan İğnebekçili, "Rus Sibirsky 7-8 yıllık bir mazisi olmasına rağmen her yıl yüzde 100 büyüyor. Türkiye’deki yatırımlar da ivme kazanacak ve hızlanacak" dedi. İğnebekçili, şunları söyledi: "Sibirskiy’nin Kazakistan ve Rusya’da yeni yatırımları var. Ruslar Türkiye’deki yönetim sistemi, ekip ve bilgi birikiminden istifade etmek istiyor. Mevcut organizasyonu bize entegre edecekler. Türkiye’deki ekibin Rusya ve Türkiye dışındaki ülkelerde de aktif rol almasını düşünüyorlar. Ruslar’ın satın alma şartlarından biri de mevcut ekibin muhafaza edilmesi oldu."

ÖZELLEŞTİRMEDEN ALMIŞTI: Italcementi, Türkiye’de özelleştirmenin ilk örneği olan ve 1989’da satın aldığı çimento fabrikalarını, geçtimiz şubat ayı sonunda satışa çıkarmıştı. Satış kararı, Italcementi Group’un Türkiye’deki faaliyetlerini yürüten Set Group Holding’in bağlı olduğu Ciments Français tarafından açıklanmıştı.

İLK ELEME FİYAT ÜZERİNDEN OLDU: Italcementi, Türkiye genelindeki 4 çimento fabrikası, 17 Hazır beton tesisi, bir çimento öğütme tesisi ve bir liman için toplam 600 milyon Euro alt sınırla görüşmeler yapmıştı. İlk görüşmede 580-600 milyon Euro’luk fiyatın altında kalan talipleri elemişti. Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Andrei Murayov’un yaptığı Sibirskiy Cement’in ödeyeceği 600 milyon Euro’luk fiyatın, Italcementi’nin beklenti sınırlarında bir fiyat olduğu belirtiliyor.

İTALYANLAR DA RUSYA’YA GİRDİ: Böylece, İtalya’da halen bir numara olan Itelcementi, Türkiye pazarından çıktı. Italcementi’nin satışıyla Rus sermayesi uzun yıllar sonra ilk kez Türkiye’de bir endüstri yatırımı için gelirken, İtalyanlar da bu satış sayesinde Rusya pazarına adım atmış oldu.

Türk talipler fazla ısrarcı olmadı, Sibiryalı öne çıktı

ITALCEMENTI’nin Türkiye’deki varlıklarını satış süreciyle Sibirskiy Cement’in dışında bir başka Rus şirketinin daha ciddi olarak ilgilendiği belirtiliyor. Rus şirketi Basel Cement’in patronu Deri Pasca, Rusya’nın en büyük oligarklarından (Rusya’da 1990’lardan sonra özelleştirmelerle zengin olan işadamları) biri olarak biliniyor. Limak ve Batı Çimento’nun da bir konsorsiyum oluşturarak satışa teklif sunduğu ifade ediliyor. Konsorsiyum, Set Group’u alması durumunda fabrikaları paylaşacaktı. Balıkesir ve Afyon fabrikaları Batı Çimento’nun, Ankara Çimento, Ambarlı ve diğerleri Limak’ın olacaktı. Ancak konsorsiyumun ömrü uzun olmadı. Son bir haftadır sadece Rus Siberian Cement ısrarını koruyunca, İtalyanlar Ruslar’la el sıkıştı. İtalyanlar’ın Türkiye’deki varlıklarının satışıyla çimento yatırımları bulunan Sabancı Grubu hiç ilgilenmezken, Oyak Grubu inceleyerek teklif verdi, ancak ısrarlı olmadı.

Türk çimento sektöründe 6 ülke rekabet ediyor

SIBIRSKIY Cement’in Italcementi’nin fabrikalarını satın almasıyla, Türkiye’de çimento sektöründeki rekabet eden ülkeler arasına Rusya da katıldı.

Halen Türkiye’de çimentoda Fransızlar Lafarge (Aslan Çimento) ve Vicat Grubu (Ankara Bastaş ve Konya Çimento), Belçikalı HeildelbergCement (Sabancı Grubu ile ortak), Portekizli Cimpor (Yibitaş), İtalyan Cementir (Çimentaş), İrlandalı CRH (Denizli Çimento) faaliyet gösteriyor.

Türk çimentosu Soçi’ye 120 Euro ucuza gidiyormuş

RUS Kommersant Gazetesi’nin haberine göre, Sibirskiy, Sibirya’dan Rusya’nın Karadeniz’deki kenti Soçi’ye çimento göndermek yerine Türkiye’den çimento göndermesinin daha hesaplı olması nedeniyle Set Group’u aldı. Gazete, Türk çimentosunun Soçi’ye 120-130 Euro’ya, Sibirya çimentosunun ise 250 Euro’ya mal olduğu belirtti.

Çağrıda muafiyet isteyecekler

CIMENTS Francais, Türkiye’deki şirketlerinden Set Group Holding, Set Beton Madencilik, Afyon Çimento Sanayi’ndeki doğrudan hissedarlığını temsil eden ve söz konusu şirketlerde kontrol hakkı veren hisselerinin satışı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Sibirskiy Cement’in hisse alımını takiben, zorunlu çağrı gerekliliğinden muaf tutulmak için SPK’ya başvurubileceği" belirtildi.

Özelleştirmenin ilk örneğiydi

İTALYAN Italcementi, Türkiye’de özelleştirmenin ilk örneği olan ve 1989 yılında satın aldığı çimento fabrikalarını, geçtimiz şubat ayı sonunda 580-600 milyon Euro’luk taban fiyattan satışa çıkarmıştı. Çitosan’a ait 5 çimento fabrikasını 1989’da Ciments Français almıştı. Italcementi, daha sonra Ciments Français’in çoğunluğunu ele geçirmişti. Türkiye’nin üçüncü büyük çimento grubu olan Italcementi, geçen yıl Türkiye’de 460 milyon YTL ciro yaptı. 2007’de Türkiye’de 3.5 milyon tondan fazla çimento, 2.3 milyon metreküp hazır beton sattı.

Sibirskiy Rusya’nın ikinci

büyük çimento üreticisi

RUSYA’da yüzde 9’luk pazar payı ile ikinci büyük çimento üreticisi olan Sibirskiy Cement’in Sibirya Bölgesi’ndeki pazar payı yüzde 65’e ulaşıyor. Pazar değeri 5.9 milyar doları bulan Sibirskiy Cement’in 4 çimento fabrikası, 4 hazır beton tesisi, 4 taş ocağı, ve 3 lojistik şirketi bulunuyor. Şirketi çalışan sayısı ise 5 bin 500 civarında.

Afyon Çimento yüzde 9 düştü

İTALYAN çimento üreticisi Italcementi’nin, Türkiye’deki çimento fabrikalarını Rusya’nın Sibirskiy Cement (SIBCEM) şirketine satışının açıklanmasının ardından, grubun halka açık şirketi Afyon Çimento’nun İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem gören hisseleri taban fiyata geriledi ve yüzde 10.3 oranında değer kaybetti. Şirketin yüzde 76.51’ine biçilen fiyatın 56.2 milyon Euro olduğunun açıklanmasının ardından satışların gelmesi dikkat çekti. Hisseler ilk seansta yüzde 10.3 ile taban fiyat olan 1.045 YTL’ye geriledi. Afyon Çimento hisseleri, ikinci seansta gelen alımlarla bir miktar toparlanmanın ardından 1.060 YTL’den kapanış gerçekleşti. Günlük değer kaybı ise yüzde 9.01 oldu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Set Çimento'yu 600 Milyon Euro'ya Sibiryalı Aldı Italcementi Gitti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement