Serçenin Manevra Kabiliyetini Atmacanın Tehdidi Geliştirir - Son Dakika
Ekonomi

Serçenin Manevra Kabiliyetini Atmacanın Tehdidi Geliştirir

Serçenin Manevra Kabiliyetini Atmacanın Tehdidi Geliştirir

Orta Anadolu Makina ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, Krizli Günlerde Her An 'Katmadeğeri Yüksek Yeni Ne Üretirim' Diye Düşünmek Gerektiğini Söyledi ve "Serçenin Manevra Kabiliyetini, Atmacanın Tehdidi Geliştirir. Şu Anda Bu Kriz Tehdidi Bize Müthiş Bir Manevra Kabiliyeti Kazandırabilir" Dedi.

20.02.2009 02:23

Orta Anadolu Makina ve Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, krizli günlerde her an ’katmadeğeri yüksek yeni ne üretirim’ diye düşünmek gerektiğini söyledi ve "Serçenin manevra kabiliyetini, atmacanın tehdidi geliştirir. Şu anda bu kriz tehdidi bize müthiş bir manevra kabiliyeti kazandırabilir" dedi.

KRİZ ortamında gerçekleşen 11’inci İş’le Buluşmalar Toplantısı’nın konuşmacılarından Orta Anadolu Makina ve Aksamları İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, ekonominin üç temel ayağının girişimciler, finansal kaynak sağlayan kuruluşlar ve devlet olduğunu ifade ederek, kriz döneminde her üç yapının da bir değişimden geçmesinin zorunlu olduğunu dile getirdi. Dalgakıran, girişimcilerin daha örgütlü davranması, verimliliğe önem vermesi, kalifiye insanları istihdam etmesi, pazar kurma becerilerini artırması gerektiğini belirtti ve "Bankalar, 1 milyar dolarlık projeye proje kredisi verebiliyorsa, KOBİ’lerin de katma değer üretebilecekleri projeleri aynı şekilde desteklemeleri ve kredi vermeleri gerekiyor" dedi.

Kriz, atmaca gibi

Önümüzdeki dönemde ölçek ekonomisine geçmenin, dünyalı olmanın önem kazanacağını vurgulayan Dalgakıran, "Hızla yeni ve yüksek katma değerli ürünler ne olabilir gece gündüz bunu düşünmemiz gerekiyor. Serçenin manevra kabiliyetini, atmacanın tehdidi geliştirir. Şu anda bu kriz tehdidi bize müthiş bir manevra kabiliyeti kazandırabilir" dedi. Ürünlerin materyal ömürlerinin değil, teknolojik ömürlerinin önemli hale geldiğine işaret eden Dalgakıran, Türkiye’nin teknoloji satın alan ülke konumundan çıkarılıp, teknoloji üreten ülke haline gelmesi gerektiğini, bunun da ancak devletin desteğiyle gerçekleştirilebileceğini belirtti. Dalgakıran, "Sanal para kazanma dönemi sona erdi" diyerek, sonra üretimden para kazanma döneminin yaşanacağını söyledi.

Basit hale getirin

Alarko şirketler Topluluğu Genel Koordinatörü Ayhan Yavrucu da, içinden geçilen dönemi kriz yerine "zor zamanlar" olarak nitelendirmeyi tercih ettiğini ifade ederek, bu dönemlerin üstesinden gelmek için şirketlerin organizasyonlarının basit hale getirilmesini önerdi.Yavrucu, şirketlerin çok ciddi bir kaç alternatifli ve uygulanabilir stratejik planlar yapması gerektiğini de dile getirerek, "Klasik dönem yapılarıyla bu işi götürmek zor. Dünyanın iş yapma modellerinin de değişeceği kesin. Yepyeni bir ekonomik düzenin kurulması kaçınılmaz. Yeni regülasyonlar gelecek. Belki yeni korumacılık politikaları, yeni nasyonalite politikaları gelecek. Bunlara hepimizin hazır olması ve iş yapma modellerini yeni baştan gözden geçirmesi gerekir" dedi.

Denge içinde sonuç

Bu süreçte mukayeseli üstünlükler üzerine yoğunlaşıp güçlü tarafları öne çıkaran, zayıf tarafları elimine eden politikaların geliştirilmesi ihtiyacına da işaret eden Yavrucu, zor zamanların içinden çıkmak için gerekli mücadeleye topyekun bir felsefeyle yaklaşıldığını, mal tedarik eden, mal satılan ve hizmet sunan çalışanlarla da bir denge içinde sonuca ulaşmanın mümkün olabileceğini vurguladı.

Krizde reklama ara verirseniz rakipleriniz sizi geçebilir

MEDİNA Turgul DDB Başkanı Jefi Medina, "Tüketici unutkandır ve çok çabuk unutur. Bir kriz yılında reklamı kesen bazı markaların dört yıl kadar bunun negatif etkisini gördüğü tespit edildi. Kriz yıllarında iletişim kesmemenin en önemli gerekçesi gelecek yılların performansından çalmamak olmalı" dedi. Turgul, bir şirketin marka değerinin genellikle piyasa değerinin çok önemli parçası olduğunu hatırlatarak, "2001’de Interbrand’ın en iyi 100 şirketinin toplam piyasa değerinin yüzde 33’ünü marka değeri oluşturuyordu. Tüketici gözünden bakarsak böyle dönemlerde reklamı kesmek çokolumsuz sonuçlar doğuruyor. Markanızın ötekiler arasında kriz döneminde de tercih edilebilmesi için bir sebep yaratmamız gerekiyor" diye konuştu. Medina, daha önceki krizlerde reklama devam eden bazı markaların rakiplerine karşı kazançlı çıktıklarına dikkat çekti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Serçenin Manevra Kabiliyetini Atmacanın Tehdidi Geliştirir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement