Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Soytürk, 2013'te ABD'ye gerçekleştirdikleri şekerli ve çikolatalı mamuller ihracatının 59,1 milyon dolar olduğunu belirterek, "Bu ülkeye gerçekleştirdiğimiz lokum ve helva gibi geleneksel ürünlerimizin ihracatı düşük seviyede. Bu fuarda standlarımız yoğun ilgi gördü ve Amerikalılar Türk lokumunu çok sevdi" dedi.
Türk şekerleme sektörü, 29 Haziran - 1 Temmuz 2014'te ABD'de düzenlenen Summer Fancy Food Fuarı'nda kendisini gösterdi. Amerika Birleşik Devletleri'nin Türk şekerleme sektörü için çok önemli bir pazar olduğunu vurgulayan Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Soytürk, son dönemde ülkeye yapılan çikolata ve şekerleme mamulleri ihracatına dikkat çekti. Soytürk, şöyle dedi:
" Türkiye'nin ABD'ye şekerli ve çikolatalı mamuller ihracatının son yıllarda önemli artışlar gösterdiği görülüyor. 2000 yılında 2,2 milyon dolar olan ihracatımız, 2013 yılında 59,1 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ancak, ABD'ye toplam şekerli ve çikolatalı mamuller ihracatı büyük ölçüde kakao içermeyen şeker mamulleri ihracatından kaynaklanıyor. Toplam ihracatın yüzde 93,6'sını kakao içermeyen şeker mamulleri oluşturuyor. Toplam şekerli ve çikolatalı mamuller ihracatı içinde çikolatalar yüzde 5,9 paya sahip. Yani lokum ve helva gibi geleneksel ürünlerimizde, ABD'ye ihracatımız düşük düzeyde. Bu açıdan, jöleli şekerler dışında ABD'ye şekerli ve çikolatalı mamuller ihracatımızın oldukça sınırlı olduğu görülüyor. İkinci kez katıldığımız Summer Fancy Food Fuarı'nda ihracatımızın düşük olduğu mamullerimizi ön plana çıkardık ve Amerikalılar özellikle Türk lokumunu çok sevdi."
-"İHRACAT, TÜRKİYE EKONOMİSİNİN TEK ÇIKIŞ YOLU"-
ABD'ye ihracat yapabilmek için ya en ucuz olmanız ya da markalı ürün olmanız gerektiğini belirten Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu'nun bir diğer Yönetim Kurulu Üyesi Ertan Küpçü ise, "ABD, tatlı bisküviler, çikolata ve kaplamalı ürünlerde 1 numaralı tüketici. Bu da büyük fırsat yaratıyor. Biz en ucuz olamıyoruz. Çünkü Meksika ve Brezilya hem daha ucuzlar hem de ABD'ye daha yakınlar. Burada hem ucuz marketler hem de etnik marketler önemli alıcılar. Yılbaşında sepet çok artıyor ve o sepete girmek çok önemli. Doğru kanalı, doğru tüketiciyi buldunuz mu, fabrikanız tam kapasite çalışabilir" dedi.
Türkiye'nin şekerleme ürünleri ihracatı için ABD'nin oldukça kritik bir pazar olduğuna vurgu yapan Ertan Küpçü, şu ifadeleri kullandı:
"ABD'deki varlığımızı artırmamız gerekiyor. Bu fuar, bu ülkedeki hedeflerimiz için çok önemli. Ancak Şekerleme Tanıtım Grubu olarak biz sektörümüzün, özellikle ihracat anlamında çok daha iyi noktalarda olması için sürekli yeni pazarlar arayışı içerisindeyiz. İhracat, Türkiye ekonomisinin tek çıkış yolu. Biz, sektörümüz adına özellikle son 10 yılda ihracat özelinde iyi işler yaptığımızı düşüyoruz, ancak yetmez. İhracatımızı artırmak ve hedeflerimize ulaşmak için yeni ülkeler, yeni pazarlar bulmamız gerekiyor."
Son Dakika › Ekonomi › Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu: Geleneksel Ürünlerimizin İhracatı Düşük Seviyede - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?