Şekerbank Anadolu'nun Nabzını Tutuyor - Son Dakika
Ekonomi

Şekerbank Anadolu'nun Nabzını Tutuyor

Şekerbank Anadolu\'nun Nabzını Tutuyor

'Anadolu Bankacılığı' misyonuyla yerel ihtiyaçlara özel ürünler geliştiren Şekerbank, bu yıl beşincisini düzenlediği Anadolu turunun Antakya durağında, esnaf ve işletmelerle buluştu.

14.06.2012 16:36

'Anadolu Bankacılığı' misyonuyla yerel ihtiyaçlara özel ürünler geliştiren Şekerbank, bu yıl beşincisini düzenlediği Anadolu turunun Antakya durağında, esnaf ve işletmelerle buluştu.

Şekerbank, 'Benim Bankam Paketi' hizmet modeliyle hızlı ve az bürokratik kredilendirme süreci sunarak iletişimde farklılık sağlıyor. Banka bu yolla bugüne kadar bankacılıkla tanışmayan esnaf ve küçük işletmeleri sisteme dahil edip uygun finansman desteğiyle bu kesimin işlerini büyütmelerine destek olmayı amaçlıyor.

Şekerbank'ın, ilk kez bankacılık hizmetleriyle tanışacak olan esnaf, mikro ve küçük işletmeler için geliştirdiği 'Benim Bankam Paketi' kapsamında, standart ticari kredi değerlendirme süreçlerinden farklı olarak nakit akışına dayalı, terzi usulü kredilendirme yapılacak. 'Benim Bankam Paketi' hizmet modeliyle, hızlı ve az bürokratik kredilendirme süreci sunarak bugüne kadar bankacılıkla tanışmayan kitleyi sisteme dahil etmeyi hedefleyen Şekerbank, uygun finansman desteğiyle de banka hizmetlerine ulaşamamış esnaf ve küçük işletmelerin, işlerini büyütmelerine katkı sağlayacak.

ANADOLU'NUN NABZINI TUTUYOR

Esnaf ve işletmelerin nabzını tutan ve onların ihtiyaçlarına özel ürünler geliştiren Şekerbank, bu yıl beşincisini düzenlediği Anadolu turunun Antakya durağında, esnaf ve işletmelerle buluştu. Bu yıl Anadolu turunun tarım bankacılığı ayağında 55 il, 91 ilçe ve 1.000 köyü ziyaret eden Şekerbank uzman ekipleri, 45 bine yakın çiftçi ile yüz yüze görüştü. Nisan ortasından bu yana 'Üretene hizmet için yollardayız' sloganıyla 52 il, 74 ilçeye giden bankanın işletme bankacılığı ekipleri ise 2 bin 500 esnaf ve işletmeyi ziyaret ederek onların ihtiyaçlarını dinledi. Şekerbank'ın 12 Mart'ta İstanbul'dan başlayan Anadolu turu, 6 Temmuz'da Antalya'da tamamlanacak.

"BANKALARIMIZ GERÇEK BANKACILIK FAALİYETLERİNE YÖNELMEYE BAŞLADILAR"

Anadolu turunun Antakya durağında düzenlenen toplantıya Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin, İşletme ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Halit Haydar Yıldız ile birlikte ev sahipliği yaptı. Uluşahin, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin yükselen grafiği doğrultusunda, bankacılık sektörünün önceliklerinde de daha önceki dönemlere göre bazı farklılıklar oluştuğuna değinerek, yükselen reel sektörü ve büyüyen ekonomimizi destekleyecek bir finans sektörünün gerektirdiği şekilde, bankaların da son yıllarda gerçek bankacılık faaliyetlerine yönelmeye başladığını belirtti. Uluşahin, "Bu çerçevede, son yıllarda sektörümüzün aktif tarafının kompozisyonunda göze çarpan gelişmeler oldu. 2003 yılında ülkemiz bankacılık sektörünün aktif yapısı içindeki kredi oranı yüzde 28 iken bu oran 2011 yıl sonunda yüzde 56 olarak gerçekleşti" dedi.

"SEKTÖRÜMÜZDE AGRESİF, HACİM BAZLI HEDEFLER, YERİNİ UZMANLAŞMAYA BIRAKTI"

Bankacılık sektöründe önceki dönemlere kıyasla agresif, hacim bazlı hedeflerin yerini uzmanlaşmaya bıraktığını belirten Uluşahin, şunları kaydetti:

"Artık sektörümüzde, 5-6 yıl önceki pazar payı ve fiyatlama bazlı rekabet yerine sürdürülebilir nitelikli hacimsel büyümenin önde olduğu, verimlilik odaklı bir strateji hakim bulunuyor. İşte bu noktada, Şekerbank olarak kuruluş misyonumuzdan gelen uzmanlık alanlarımız ve ilgili kesimlere geçmişten bu yana verdiğimiz hizmetle farklılaşmayı başarıyoruz. Çünkü, esnaf, küçük işletme, tarım, banka hizmetleriyle tanışmamış kesim, tabana yaygın portföy, Anadolu girişimcisini desteklemek gibi başlıklar, Şekerbank'ın geçmişten bu yana bilgi birikiminin bulunduğu, misyonumuzun temelindeki ifadelerdir."

"SEKTÖRDE ÖNCELİK CİROSAL VE BİLANÇOSAL ANLAMDA BÜYÜK FİRMALARA VERİLDİ"

Uluşahin, sektör kaynaklarının menkul kıymetler yerine daha çok reel sektöre finansman olarak aktarıldığı son dönemde, bankacılık ürün değerlendirme süreçleri doğrultusunda, önceliğin cirosal ve bilançosal anlamda büyük firmalara verildiğini söyledi. Uluşahin, "Hem bireysel hem de ticari tarafta, kredi yeterliliği açısından daha elverişli olan müşteriler bankacılık hizmetlerinden faydalanırken, bu sürecin doğal bir sonucu olarak esnaf, küçük işletme gibi kredilendirme tahlil süreçlerinin standart gerekliliklerine uyum sağlayamayan kesim, bankacılık sektörünün finansman olanaklarından yeterince faydalanamadı" dedi.

Banka olarak, yüzde 62'si Anadolu'da bulunan şubeleri ile bankacılık hizmetlerine ulaşamayan kitlelere ulaştıklarını ve bugün Türkiye'de birçok büyük firmanın büyümesinde rol almış bir kurum olarak Anadolu'daki girişimcilerin iyi ve kötü gününde yanında olduklarını kaydeden Uluşahin, "Müşterilerimiz ile yol arkadaşı olarak birlikte büyürken, hem Bankamıza hem de onlara kazandırmaya gayret ettik ve bu yönde çalışmaya devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

BANKACILIK HİZMETLERİYLE TANIŞMAMIŞ ESNAF VE KÜÇÜK İŞLETMELERE ULAŞMA HEDEFİ

"Ülkemizde, özellikle esnaf, çiftçi, küçük işletme ve KOBİ'lerde bankacılık hizmetinden faydalanma, ticari finansman ihtiyacının kredi yoluyla sağlanması konusunda büyük bir açık olduğunu biliyoruz. Hem geliştirdiğimiz alternatif kredilendirme süreçleriyle hem de saha aktivitelerimizle bu açığı kapatmaya, daha çok üreteni alternatif finansman imkanlarına ulaşır hale getirerek ülkemiz ekonomisine destek olmayı hedefliyoruz" diyen Meriç Uluşahin, 2008 yılından bu yana her yıl gerçekleştirdikleri tarım sektörüne yönelik Anadolu Turları kapsamında, 6 bin 500'e yakın köy ziyareti ile 195 bin çiftçiye, buna 2010 yılından itibaren başladıkları esnaf ve küçük işletmelerine yönelik saha aktiviteleri de dahil edildiğinde ise bugüne kadar yaklaşık 220 bin civarında esnaf, çiftçi ve işletme sahibine ulaştıklarını söyledi. Uluşahin, "Devam eden saha aktivitelerimiz çerçevesinde, bugün arabalarımızdan ikisi Antakya'da, diğer ikisi ise Ordu ve Artvin'de şubelerimizle birlikte işletmeleri ziyaret ediyor" dedi.

BANKACILIK HİZMETİYLE TANIŞMAMIŞ KİTLENİN YÜZDE 16'SI

ESNAF, ÇİFTÇİ VE KOBİ

Şekerbank'ın 'Anadolu Bankacılığı' misyonunun en önemli unsuru olan bankacılık hizmetlerinden yeterince faydalanamayan esnaf, işletme, KOBi'lere ulaşma hedefini daha etkin bir şekilde yerine getirmek amacıyla, Türkiye'deki mevcut fotoğrafı görmek ve hedef kitleyi daha iyi tanımak istediklerini söyleyen Uluşahin, bu amaçla geçtiğimiz Mart ayında 40 il genelinde ve bini aşkın bankacılık hizmetinden faydalanmayan kişiyi kapsayan bir araştırma gerçekleştirdiklerine işaret etti. Uluşahin, araştırma sonucunda, ülkemizde bankacılık hizmetiyle hiç tanışmamış kitlenin yüzde 16'sının esnaf, çiftçi, serbest meslek sahibi ve KOBİ kategorisinde olduğu tespit edildiği bilgisini paylaştı.

"ESNAFIMIZIN, KÜÇÜK İŞLETMELERİN DAHA KOLAY KREDİ OLANAKLARINA ULAŞMASINI HEDEFLİYORUZ"

Ülkemizdeki esnaf ve küçük işletmelerin kredi kullanım alışkanlıklarına ve mali analiz süreçlerinde yaşadıkları zorluklara değinen Uluşahin, şunları söyledi:

"Sahadan edindiğimiz esnaf ve küçük işletmelerin standart mali analiz süreçlerinde yaşadıkları zorluklara ilişkin deneyimlerimizi de göz önüne alarak, bu kesimi bankacılıkla tanıştırmak için yeni bir hizmet paketi geliştirdik. 'Benim Bankam Paketi' adını taşıyan ve halihazırda ülkemizde ilk ve tek olarak uyguladığımız 'nakit akışına dayalı kredilendirme' yöntemini daha da geliştirerek uyguladığımız bu ürün ile esnafımızın, küçük işletmelerin daha kolay kredi olanaklarına ulaşmasını, desteğimizle işlerini büyütmelerini ve böylelikle ülkemiz ekonomisine destek olmayı hedefliyoruz."

KOBİ'LERE 640 MİLYON TL'LİK ALTERNATİF FİNANSMAN

Şekerbank'ın üretimi destekleme amacı doğrultusunda bugün kredi portföyünün yarısını; esnaf, çiftçi, küçük ve orta boy işletmelere kullandırdıklarını belirten Uluşahin, KOBİ kredilerinin toplam krediler içindeki payını gösteren bu oranın sektörde yüzde 23 civarındayken Şekerbank'ta yüzde 50 düzeyinde olduğuna dikkat çekti. Şekerbank'ın, esnafa ve işletmelere sürdürülebilir uzun vadeli kaynak sunma yönünde önemli çalışmalara imza attığını kaydeden Uluşahin, "Türkiye'nin ilk KOBİ VTMK programı kapsamında Eylül 2011'den bu yana toplam 640 milyon TL lik ihraç gerçekleştirdik. Sağlanan bu kaynağı, sürdürülebilir finansman desteği olarak yine esnaf, KOBİ ve küçük işletmelerimize yönlendiriyoruz" dedi.

Şekerbank'ın söz konusu VTMK ihracı ile ilgili uluslararası bir ödül de aldığını belirten Uluşahin, "Şekerbank,

gelişmekte olan piyasalarda öncülük, yenilikçi yaklaşım ve sağlam finansal strateji kriterlerinin dikkate alındığı EMEA (Europe Middle East Africa) Finance 2011 Yılı Başarı Ödülleri'nde, dünyanın KOBİ kredileri teminatlı gerçekleştirilen ilk VTMK ihracı işlemi ile ödül kazandı. Türkiye'de ve dünyada bir ilki gerçekleştiren Bankamız, bu kapsamda

"En iyi Varlık Teminatlı Menkul Kıymet Ödülü"ne (Best Covered Bond) değer görüldü" diye konuştu.

"ULUSLARARASI FİNANS KURULUŞLARI ŞEKERBANK'IN MİSYONUNU ÖNEMSİYOR"

Şekerbank'ın, uluslararası kalkınma bankaları ve fonlar tarafından özellikle yerele, üreticiye, esnafa, KOBİ'lere ulaşmada 'Türkiye'nin anahtar bankası' olarak görüldüğünü vurgulayan Uluşahin, Şekerbank'ın Anadolu Bankacılığı misyonu ve üretene destek stratejisinin, enerji verimliliğinin finansmanı konusundaki çalışmalarının, uluslararası kalkınma bankaları ve fonlar tarafından doğru algılandığını ve önemsendiğini ifade etti. Uluşahin, şöyle konuştu:

"Bugün bilançomuzda bulunan 700 milyon USD'ye yakın yabancı fonlamanın yüzde 70'ini tarım, esnaf ve KOBİ müşterilerimiz için edinilen kaynak oluşturuyor. Özellikle 2009 yılında enerji verimliliğinin finansmanında sektörde bir ilk olarak geliştirdiğimiz EKOkredi kapsamında yaptığımız faaliyetler, uluslararası finans kuruluşları nezdinde takdir ediliyor. Bilançomuzdaki yabancı kaynağın yüzde 20'ye yakınını enerji verimliliği yatırımlarına sağladığımız finansman desteği için kullanıyoruz."

EKOKREDİ, RİO+20 BM KONFERANSI'NA GİDEN TÜRKİYE'NİN TEK FİNANS PROJESİ OLDU

Şekerbank'ın enerji ve emeği koruyan ürünü EKOkredi'nin, 20-22 Haziran'da gerçekleşecek "Rio+20 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı"nda ülkemizi temsil etmeye hak kazanmasını gurur verici bir gelişme olarak değerlendiren Meriç Uluşahin, "Kalkınma Bakanlığı tarafından yürütülen ve ülke genelinde sürdürülebilir kalkınma ve yeşil ekonomi alanlarındaki en iyi uygulamaların değerlendirildiği süreçte EKOkredi, ödüle hak kazanan tek finans sektörü projesi oldu. Önümüzdeki hafta tüm dünyadan on binlerce kişinin katılımıyla düzenlenecek olan bu konferansta ülkemizi temsil edecek 25 proje arasında yer alan EKOkredi'yi geliştirmeye, ulusal politikalara paralel olarak enerji verimliliği alanında tabana yaygın bir farkındalık oluşturmaya ve bu alanda uygun finansman olanakları sunmaya bundan sonra da devam edeceğiz" diye konuştu.

ŞEKERBANK, FT/IFC SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK BANKACILIK ÖDÜLLERİ'NDE FİNALİST OLDU

Şekerbank'ın, çevre ve kurumsal yönetişim ile sosyal sorumluluk uygulamalarını projelerine entegre etmede öncü ve yenilikçi olan bankaların ödüllendirildiği, Financial Times ve bir Dünya Bankası grubu üyesi olan IFC (International Finance Corporation) tarafından düzenlenen Sürdürülebilirlik Bankacılık Ödülleri'nde (Sustainable Finance Awards) finale kaldığını açıklayan Meriç Uluşahin, aldıkları bu ödülü, şu sözlerle değerlendirdi:

"Çevre duyarlılığı, toplumsal kalkınmaya destek gibi çok önemli başlıklarda Avrupa Bölgesi'nden 15 önemli kuruluşu geride bırakıp İngiltere ve İsviçre'den birer banka ile birlikte son üç finalist arasında yer almak, yaptığımız çalışmaların başarısının teyidi olması ve sürdürülebilirlik alanında ülkemizi temsil etme açısından gurur verici bir gelişmedir."

"'BENİM BANKAM PAKETİ' İLE TERZİ USULÜ KREDİLENDİRME SUNACAĞIZ"

Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Halit Haydar Yıldız da toplantıda yaptığı konuşmada, Benim Bankam Paketi'nin detayları hakkında bilgi verdi. KOBİ tanımı içinde yer alan ancak yapıları gereği hem KOBİ'lerden hem de bireysel müşterilerden ayrılan esnaf, mikro işletme ve küçük işletme tanımına giren kesimin, bankacılık hizmetlerinden yeterince faydalanamadığını söyleyen Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anadolu Bankacılığı' misyonumuz ile bu sorunu beş yıl önce öngörerek ülkemizde ilk kez bu nitelikte müşteriler için nakit akışına dayalı kredilendirme adıyla bir mikro analiz yöntemi uygulamaya başladık. Bu kredilendirme sürecinin teknik detayları konusunda IPC adında uluslararası bir danışmanlık firmasından da destek aldık. Söz konusu yöntemi uygulamaya başladığımız 2007 yılından bugüne kadar, bu kapsamda 19.204 adet kullandırım yaptık. Bugün ise bu alanda edindiğimiz bilgi birikimi ve uzmanlaşmayı, bankacılık hizmetiyle tanışmamış kesimlere daha etkin ulaşma amacımıza uygun olarak farklı bir ürün paketiyle somutlaştırdık. İlk kez bankacılık ile tanışacak olan potansiyel esnaf ve küçük işletme sahibi müşterilerimize yönelik geliştirdiğimiz 'Benim Bankam Paketi' ile bu müşterilerimize nakit akışına dayalı, terzi usulü kredilendirme yapısı sunup standart kredi değerlendirme süreçlerinden bağımsız bir kredi değerlendirme süreci sağlayacağız."

BANKACILIKLA TANIŞMAMIŞ ESNAF VE KÜÇÜK İŞLETMELERE 'ÖZEL BANKACILIK' HİZMETİ

Yıldız, bankacılık sisteminde esnaf ve küçük işletme sahiplerinin kredi taleplerinin ya daha çok ticari ve büyük kurumsal firmalar için şekillendirilmiş olan mali tahlil süreçleriyle ya da bireysel müşteriler için hazırlanmış standart analiz sistemi ile değerlendirildiğini vurguladı. Yıldız, bu iki sistemin de söz konusu işletmelerin yapısına uymadığını, bu tür küçük işletmelerin hesap işletim defteri ve bilanço kayıtlarının bankacılık sektörünün kredi süreçlerinin gerektirdiği çerçevede hazırlanmamış olabileceğini belirtti. Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Standart kredi değerlendirme sürecinde bir işletme, herhangi bir bankaya gittiğinde, öncelikle sistemsel olarak o işletmenin ekonomik tarihine, yani daha evvelki bankacılık işlemlerine bakılıp otomatik bir puanlama gerçekleştirilir. Ancak daha önce bir banka ile çalışmamış, geçmiş sicili olmayan kesim bu aşamada, yani daha ilk adımda problem yaşayabiliyor. Biz Şekerbank olarak 'Benim Bankam Paketi' ile bu engeli ortadan kaldırmak için, yerinde inceleme ile müşterinin geçmiş dönemlerdeki ve gelecek bir yıldaki gelir ve giderleri, mevcut stokları, hatta kişisel ve ailevi giderlerini değerlendirip, söz konusu müşteriye özel bir nakit akışı tablosu oluşturuyoruz.

Resmi mali kayıtları çok düzenli olmasa bile müşterimizin belli dönemlerde ödeyebileceği taksit tutarları üzerinden hareket ederek, kullandırılacak kredi miktarı ve ödeme planını, o müşteriye özel belirliyoruz. Yani Şekerbank olarak esnafımıza, 'özel bankacılık' hizmeti veriyoruz. Onlara birebir görüşmelerle, her birinin kendi özelliklerine uygun olarak özel çözümler geliştiriyoruz."

"KREDİNİN TÜM MALİYETLERİ İLK ETAPTA BELLİ OLACAK"

Süreçte çıkacak masrafları öngörememenin ve iletişim engelinin, esnaf ve küçük işletmelerin bankacılık hizmetiyle tanışmamasında önemli bir neden olduğunu kaydeden Halit Haydar Yıldız, öncelikle 444 00 29 hattı ile bu kapsamdaki müşterilerin taleplerini alıp şubeleri tarafından hızla kendilerine dönülmesini sağlayacaklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Adreslerini öğrenerek onları en yakın şubemize davet edeceğiz veya dilerlerse biz onları iş yerlerinde ziyaret edeceğiz. 'Benim Bankam Paketi' ile bankacılık işlemlerini belli gruplandırmalarla paket halinde, tüm maliyetleri ilk etapta belli olacak ve ileride yeni masraflar çıkmayacak şekilde avantajlı ve en önemlisi anlaşılır bir şekilde sunacağız. Hızlı ve az bürokratik kredilendirme yapısıyla iletişimde farklılık sağlamak ve bankacılık ile tanışmamış kesimin, banka ile ilgili algısındaki bariyerleri yıkmak, onları sisteme dahil ederek işlerini büyütmelerine destek olmak istiyoruz. 'Anadolu Bankacılığı' misyonumuzla esnafımıza ve küçük işletmelere, 'özel bankacılık' anlayışıyla sunduğumuz bu ürünün, üretimin artmasına ve dolayısıyla ülkemiz ekonomisine katkıda bulunacağına inanıyoruz."

ESNAF VE KÜÇÜK İŞLETMELERİN KREDİLERDEKİ PAYI YÜZDE 25.6'A ULAŞTI

Öte yandan 2011'i, işletme ve tarım bankacılığında Şekerbank için başarılarla dolu bir yıl olarak değerlendiren Şekerbank İşletme ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Halit Haydar Yıldız, Şekerbank'ın, işletme ve tarım bankacılığındaki nakdi kredilerde 2011 yılında yüzde 42 büyüyerek yaklaşık 2 milyar TL'lik bir kredi büyüklüğüne ulaştığı bilgisini paylaştı.

Yıldız'ın verdiği bilgiye göre, Mart 2012 verileri kapsamında esnaf, tarım, küçük işletme kredilerinde pazardaki yıllık büyüme oranı yüzde 32 olarak gerçekleşirken aynı tarih itibariyle Şekerbank'ın ilgili segmentteki nakit kredilerde yıllık büyüme oranı yüzde 47 oldu. Bu yılın ilk dört ayda ise tarım, esnaf ve küçük işletme kredilerinde sektör yüzde 3.8, Şekerbank ise yüzde 13.5 oranında büyüyerek, bu segmentlerdeki kredilerin Şekerbank'ın toplam kredi portföyü içerisindeki payı yüzde 25.6'a ulaştı. Aynı oran tüm sektör kredi portföyü içinde ise yüzde 14 civarında bulunuyor. - HATAY

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Şekerbank Anadolu'nun Nabzını Tutuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement