ERCAN ÖZÇETİN - Türkiye'nin önemli şeftali üretim merkezleri arasında yer alan Lapseki ilçesinde üreticiler, bu yıl rekolte ve fiyatlardan tatmin oldu. Üreticiler, şeftalinin "altın yıl" yaşadığına inanıyor.
Lapseki Ziraat Odası Başkanı Sadık Özdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede üretilen şeftalinin, dünya ölçeğinde tanınır bir marka haline geldiğini söyledi.
Bu durumun bir başlangıç olduğunu ve fiyatların gelecek yıllarda artacağını tahmin ettiklerini belirten Özdem, "Lapseki şeftalisinin markalaşması için başlatılan çalışmaları tamamladık ve patent alma aşamasına geldik" dedi.
Özdem, geçen yıl ilçe genelinde yaklaşık 50 bin ton olan şeftali üretiminin bu sene 60 bin tonu aştığını anlattı.
Türkiye'de yaygın olarak faaliyet gösteren büyük marketlerin, şeftali ihtiyaçlarını Lapseki'den karşıladığına dikkati çeken Özdem, "Her yıl alıcı firma sayısı artıyor. Bu da bizi sevindiriyor" ifadesini kullandı.
"Kilogram başına alım fiyatı 2 liradan 4 liraya çıktı"
İlçede uzun yıllardır meyve üreticiliği yapan Rıfat Kaşıkçı ise bu yıl ürünlerini iyi fiyatlardan sattıklarını bildirdi.
Sezon başında 2 lira olan şeftalinin kilogram fiyatının daha sonra 3,5 liraya kadar çıktığını vurgulayan Kaşıkçı, "Ürünlerini soğuk hava depolarında saklayan üreticiler şu günlerde 4 liradan şeftali satıyor. Daha ne olsun? Buna, 'Şeftali altın yılını yaşadı' diyebiliriz. Şeftaliye çocuk gibi bakıyoruz. 50-60 dönüm kadar meyve bahçem var ve her yıl ortalama 40-45 ton üretim yapıyorum. Fiyatlardan oldukça memnunum" diye konuştu.
Meyve üreticisi Mustafa Arabacı ise "Allah bereket versin" diyerek, fiyatlarda yaşadığı memnuniyeti dile getirdi. - Çanakkale
Son Dakika › Ekonomi › Şeftali 'Altın Yılı'Nı Yaşadı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?