Şarap konusunda dünya otoritesi olan Uluslararası Bağ ve Şarap Örgütü'nün (OIV) Başkanı Yves Benard, son 30 yılda bağcılık ve şarap sektörünün doğuya doğru yön değiştirdiğini söyledi.
İzmir Kaya Termal Otel'de 'Sürdürülebilir Bağcılık ve Çeşitlilik' temasıyla başlayan 35'inci Dünya Bağ ve Şarap Kongresi'nin açılış töreninde konuşan OIV Başkanı Yves Benard, Türkiye'nin bu alanda dünyanın en önemli ülkelerinden biri olduğuna işaret etti. "Son 30 yılda bağcılık ve şarap doğuya doğru yön değiştirmiştir" diyen Benard, özellikle Hindistan'ın üyeliği ile bu durumun perçinlendiğini kaydetti. Benard, "Dolayısıyla bugün dünya bağcılık ve şarapçılık temsilcilerinin doğuya açılan bu kapıda buluşmaları tamamen doğaldır. Bunu OIV'in kurucu üyesi olan Türkiye organize ediyor. Türkiye 2 bin yıldan beri bu alanda Akdeniz'in en önemli sanayilerinden bir tanesine sahip olmuştur" diye konuştu.
RAKI DA UNUTULMADI
Kongrenin ana teması çerçevesinde konusundaki uzmanların biyoçeşitlilik, yenilik, kalite beklentileri ve tüketici sağlığı gibi pek çok konuyu masaya yatıracaklarını ifade eden Benard, özellikle sofra üzümü, kuru üzüm gibi ürünlerden de söz edileceğini dile getirdi. Benard, Türkiye'nin bu kongreye en güzel şekilde ev sahipliği yaptığını da belirterek "Bu çok önemli bir işarettir. OIV'in stratejik iradesini ortaya çıkarmaktadır" dedi. Türkiye'nin alkol sektöründe çok önemli bir oyuncu olduğunu kaydeden Benard, bilinen çok önemli bir içkisinin de rakı olduğuna ve kongrede bunu da yakından tanıma fırsatı bulacaklarınına işaret etti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Yardımcısı Kutbettin Arzu da Türkiye'nin OIV ile ilişkilerine büyük bir önem verdiğini belirterek bu tür kongrelerle sektörel işbirliklerinin güçlendiğini, bilgi birikiminin paylaşımı ile bağcılığın gelişimine önemli katkı sağlandığını dile getirdi. Türkiye'nin 5 bin yılı aşkın bir süredir üzüm yetiştirilen zengin topraklara sahip olduğunu anlatan Arzu, dünya üzüm üretiminde 6'ncı sırada, çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde 2'nci sırada yer alan bu ülkede kongrenin yapılmasının katılımcılar açısından önemine dikkat çekti.
'EGE'DE YAPILMASI ANLAMLI'
TAPDK Başkanı Mehmet Küçük ise Türkiye'nin Akdeniz Havzası'ndaki en başarılı bağcılık endüstrilerinden birine sahip olduğunu belirterek böyle bir organizasyon için işbirliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını kaydetti. Bağcılık ve şarapçılık alanında dünyanın en etkin otoritesi olan OIV'ın kuruluşundan itibaren Türkiye'nin hem üyesi, hem de aktif katılımcısı olduğunu hatırlatan Küçük, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti. Türkiye'nin bağ alanlarının yüzde 38'ini, toplam üzüm üretiminin yüzde 40'ını, çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin büyük bölümünü ve şarap üretiminin yüzde 20'sini karşılayan Ege Bölgesi'nde yapılmasının anlamlı olduğunu da vurgulayan Küçük, bundan sonraki işbirliklerine de büyük önem vereceklerinin altını çizdi.
İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu ise 32 şarap fabrikasına sahip olan İzmir'in sektör açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Tunçsu, "Sağlığa verdiği önemin yanı sıra İzmir, çok kültürlü, barışı ve dünya kültürünü birlikte yaşamın adresi olarak tarif edilebilir" diye konuştu. - İzmir
Son Dakika › Ekonomi › Şarabın Ekseni Doğuya Kaydı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?