PVC profil pencere sanayicilerine ispanyolet, kol, kilit karşılıkları gibi yan sanayi ürünleriyle tanınan Başkan Kilit, İngiltere, ABD, Kanada ve Güney Amerika ülkelerinde yaygın olan vasistaslı giyotin pencere sistemini üretmeyi başardı.
İngiltere’de 900 YTL’ye satılan ürünü 250 YTL’ye mal ettiklerini söyleyen firmanın sahibi Kemal Güngör, "Almanların uykuları kaçacak" diyor.
SİLİVRİ Ortaköy Sanayi Bulvarı’ndaki fabrikasında PVC profil pencere sanayicilerine ispanyolet, kol, kilit ve kilit karşılıkları üreten Başkan Kilit Sanayi ve Ticaret Ldt. (Başkan Kilit) PVC profil pencereler için vasistaslı giyotin pencere sistemini üretmeyi de başardı. 1 yıllık araştırma geliştirme çalışmalarından sonra üretimi başaran firmanın sahibi Kemal Güngör, bu sistemin Türkiye’de üretilememesi nedeniyle, İngiltere, ABD, Kanada gibi giyotin pencere sistemlerini kullanan ülkelere Türk PVC pencere sanayicilerinin ihracat yapamadığını belirterek, "Mesela biz bu ürünü üretemediğimiz için İngiltere pazarını ele geçiren Almanlar çok mutluydu, şimdi uykuları kaçacak" diyor. Şu anda PVC pencere sistemleri için 60 civarında farklı ürün ürettiklerini belirten ve 120 kişilik istihdamla yılda 10 milyon dolar ciro yaptıklarını anlatan Kemal Güngör, yaklaşık 1 ay önce üretimine başladıkları giyotin pencerelerin iç piyasadan da yüksek talep gördüğünü söylüyor.
Babam ispanyoletçi
Babası Ünal Güngör’ün 1971’de Kahramanmaraş’tan İstanbul’a göç ettiğini ve Bayrampaşa’da 1977’de iki ortakla birlikte marangozlar için ’ahşap ispanyoletler’ üretmeye başladığını anlatan Kemal Güngör şöyle konuşuyor: "Ben o zamanlar lisede okuyordum. Lise sondan terkim. Okul aralarında ve yaz tatillerinde babamın yanında pres işçisi olarak çalışıyordum. 1987’de ortaklarımızla ayrıldık. Baba oğul yola devam ettik. Anadolu’ya, Tahtakale’ye mal satarak firmamızı büyütmeye çalıştık. Ancak rakiplerimiz çok güçlüydü ve bir türlü atılım yapamıyorduk. 1990’lar başlayınca Türkiye’de plastik doğrama işi PVC pencere üretimi bir anda patladı. Bununla birlikte bize de ’ahşap yerine PVC profil için ispanyolet üretin’ teklifi geldi. 1991’de kalıplarımızı tamamladık ve bu işe girdik. Bu konudaki ana sanayinin büyümesi bize çok yüksek talep yarattı. 10 yılda yapamadığımız atılımı birkaç yılda yaptık."
PVC yan sanayicisi
Kemal Güngör, PVC için ispanyolet üretimiyle başladıkları yan sanayicilikte, gelen talepleri değerlendirerek birçok ürünü ürettiklerini söylüyor. Güngör, "Şu anda 60’a yakın farklı ürün üretiyoruz. 5 çeşit pencere kolu, kapı kolları, ahşap desenli kollar, sürme tekerlekler, alüminyum doğrama için benzer ürünler, kilit karşılıkları, kilitli kollar, menteşeler, kilitli ispanyoletler üretiyoruz. 2003’ten itibaren de ihracat bölümümüzü kurduk ve 24 ülkeye ihracat yapar hale geldik. İhracatımız her yıl yüzde 30-40 oranında arttı. Azerbaycan’dan Fransa’ya kadar geniş bir bölgede ihracatçıyız. En çok satışı da Gürcistan’a yapıyoruz. Dolaylı olarak da Ermenistan’a satıyoruz. İhracatımız 4.5 milyon dolar civarında" diyor.
Pencerede ne nedir
İspanyolet: Pencere kanatlarını kapadıktan sonra sürgülemeye yarayan ve ortasında her iki yana işleyen tutacak yeri bulunan uzun demir sürgü.
Giyotin Pencere (Düşey Sürme): İngiltere’de Sir Christoper Wren, Londra’lı marangoz Thomas Kinward’a Kraliçenin oturma odasındaki pencereye ’ip ile makara’ koymasını söyler ve böylece kanadın istenilen yerde durmasını ve pencerenin güç harcanmadan kolayca açılmasını sağlayan geleneksel mekanizma icat edilir.
Vasistas: Çok yönlü açılabilen pencere kapı ve genel doğrama sistemlerine verilen isim.
Yeni pazarların ve farklı ürünlerin peşine düştük
BAŞKAN Kilit’in sahibi Kemal Güngör, fabrikada haftada üç gün fazla mesai ve cumartesi tam mesai çalıştıklarını, işlerinin büyümeye devam ettiğini anlatıyor ve şöyle konuşuyor: "Ancak, biz hep yeni pazarların ve yeni ürünlerin peşinde olduk. Bu yüzden de vasistaslı giyotin pencereyi Türkiye’de üretmek istedik. Türkiye, bölge ülkelerine, profil ve pencere satabiliyor ama İngiltere, İrlanda, ABD, Kanada ve Güney Amerika ülkelerine satamıyor. Çünkü onların pencere sistemi farklı. Onlar aşağı yukarı çalışır vasistaslı giyotin pencere kullanıyor. Bu sistem, iç pazarda kullanılmadığı için Türkiye’de üretilmiyordu. İngiltere’de böyle bir pencerenin komple fiyatının yaklaşık 900 YTL’ye geldiğini gördüm. Biz 250 YTL’ye ürettik. Almanlar üretiyor İngiltere’ye satıyor. Bu sistemin hakim olduğu pazarlara da başta biz Türkler olmak üzere kimse giremiyor. Şimdi bu yolu da açıyoruz.û"
PVC pencerede Almanlarla son savaş giyotinde
Dünyada ençok PVC profil fabrikası Almanya’da bulunuyor. Almanya’yı Türkiye izliyor.
Türkler vasistaslı giyotin pencere sistemi üretmedi. Bu yüzden Almanlar bu sistemin yaygın olduğu pazarlarda rahattı.
Başkan Kilit, 1 yıllık araştırma geliştirme projesiyle vasistaslı giyotin pencereyi üretti, patentini aldı. TÜBİTAK da devreye girdi.
Türkiye’de, özellikle eski binalar için vasistaslı giyotin pencere ithal ediyordu. Ya da çok ilkel ve kulaklı giyotin pencereler kullanılıyordu.
Başkan Kilit, giyotin pencerenin yaygın olduğu ülkelerle görüşmelere başladı. Meksika, ABD, İngiltere gibi pazarlara girecek.
Firma, bir yerli PVC profil sanayicisiyle partner olarak Türkiye’de komple üretime de başlamak istiyor.
Son Dakika › Ekonomi › Pvc Pencereye Vasistaslı Giyotin Yapmayı Başardı Avrupa'ya Giriyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?