Prof. Dr. Uğur Özgöker: Fahiş fiyatlar ve tekelleşmeye karşı acil önlemler şart - Son Dakika
Ekonomi

Prof. Dr. Uğur Özgöker: Fahiş fiyatlar ve tekelleşmeye karşı acil önlemler şart

Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Derneği Başkanı Prof. Dr. Uğur Özgöker, fahiş fiyat artışlarına karşı çözüm önerilerini sıraladı. Sahtekâr firmalara karşı boykot çağrısı yapan Özgöker, devletin ve tüketicilerin birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

11.01.2025 16:33

Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Derneği Başkanı Prof. Dr. Uğur Özgöker, Haberler.com stüdyosunda Abdurrahman Yazıcı'nın konuğu oldu. Fahiş fiyat uygulamaları, tekel ve kartel oluşumlarıyla mücadele yöntemleri ve tüketici hakları üzerine konuşan Özgöker, sorunlara ilişkin dikkat çeken önerilerde bulundu.

"FAHİŞ FİYATLARA KARŞI TÜM KESİMLER SORUMLU"

Prof. Dr. Özgöker, fiyat artışlarıyla mücadelede hem merkezi hem de yerel yönetimlerin, tüketicilerin ve esnafın sorumluluk alması gerektiğini belirtti. Sahtekâr firmaların esnaf odaları ve iş insanları dernekleri tarafından üyelikten çıkarılması gerektiğini ifade eden Özgöker, tüketicilere de bu firmaları boykot çağrısında bulundu.

Prof. Dr. Uğur Özgöker: Fahiş fiyatlar ve tekelleşmeye karşı acil önlemler şart

"DENETİMLER ARTIRILMALI VE CEZALAR CAYDIRICI OLMALI"

Fiyatların kontrolsüz artışını önlemek için marketler ve pazarlarda denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini söyleyen Özgöker, "Fahiş fiyat uygulayan işletmelere karşı ticaretten men gibi yasal dayanaklar şart" dedi. Ayrıca, belediyelerin sabit pazar alanlarını genişletmesi ve çiftçilerin nihai tüketiciye doğrudan satış yapabilmesinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

"REKABETİ İHLAL EDENLERE AĞIR CEZALAR UYGULANMALI"

Rekabet ihlallerinin devlet ve vatandaş üzerinde ciddi zararlara yol açtığını ifade eden Özgöker, mevcut cezaların düşük olduğunu ve artırılması gerektiğini belirtti. Tekel ve kartel oluşumlarının kırılması için serbest piyasanın alternatif tedariklerle desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Uğur Özgöker: Fahiş fiyatlar ve tekelleşmeye karşı acil önlemler şart

"GIDADA TAKLİT VE TAĞŞİŞE TOLERANS YOK"

Taklit ve tağşiş yapanlara yönelik belediyelerin verdiği cezaların en az 5 kat artırılmasını öneren Özgöker, tüketicilerin bu tür durumları hemen şikâyet etmesinin önemine dikkat çekti. Sağlığı tehlikeye atan gıdaları ihbar edenlere ödül verilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

"1982 ANAYASASI'NIN DEVLETE VERDİĞİ GÖREV YERİNE GETİRİLMELİ"

Devletin mal ve hizmet piyasalarında tekelleşme ve kartelleşmeyi önleme görevine vurgu yapan Özgöker, bu konuda atılması gereken adımları sıraladı. Marketlerin fiyat anlaşmaları yapmasının yasak olduğunu hatırlatarak, "Bu tür ihlallerden devlet de vatandaş da zarar görüyor" dedi.

Son olarak tüketicilere seslenen Özgöker, raf fiyatıyla kasa fiyatı uyuşmadığında raf fiyatının geçerli olduğunu ve bu tür durumların şikâyet edilmesi gerektiğini hatırlattı. Kaçak elektrik kullanımının da faturalara yansıdığına dikkat çeken Özgöker, tüketicilere daha bilinçli hareket etmeleri yönünde çağrıda bulundu.

Prof. Dr. Uğur Özgöker: Fahiş fiyatlar ve tekelleşmeye karşı acil önlemler şart

Son Dakika Ekonomi Prof. Dr. Uğur Özgöker: Fahiş fiyatlar ve tekelleşmeye karşı acil önlemler şart - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • Sabri İnce:
    Fahiş fiyatlı ürünü " protesto edin almayın " dedi büyüğümüz .. vardır bir bildiği ! 18 6 Yanıtla
  • Ahmet PEHLİVAN:
    Denetım var ama degışen bırşey yok zamlar gelıyor önce hukumet %44zam sonra esnaf başladı 24 0 Yanıtla
  • Ramazan Demirci:
    Arz=Talep Altın niye pahalıda çamur ucuz, çünkü az olan herzaman değerlidir, ülkede DENGELİ ÜRETİM yapacaksın, tarım ölmüş, hayvancılık ölmüş, ahlak yoğun bakımda şimdi diyorsunuzki fahiş fiyatlara ceza, cezayla olurmu bu işler, herkesin başına bir polis, bir zabıtamı dikeceksin? akıllı olun akıllı. 11 7 Yanıtla
  • Filozof sn.:
    Eşşiz lider Atatürkün halk için üretsinler halk kapitalist sermayenin tekelinde ve sömürüsünde olmasın diye tamamen devletce kurduğu.yag çay şeker süt yoğurt un siğara tütün kumaş dokuma şişecam seka kağıt çimento eregli demirçelik sümerbank işletmeleri vsvs.şayet tekrar ve devletce açılmazsa bu halk asla sömürüden yokluk ve yoksullukdan kurtulamaz asla 15 0 Yanıtla
    TC Umut Şentürk:
    İçimiz yanıyor o kadar kaliteli üreten fabrikalar satıldı.özelleşti. 2 0
  • Özcan Kuvan:
    Dün yoruldum zincirliluyuda bir avm nin içinde bulunan bir kafede bir çay bir sigara içeyim dedim çay kaç para diye sormak aklıma gelmedi bildiğiniz kahvehanedeki çay bardaklarından yüz yedi tl bir bardak çaydan alınan para iki litre benzinden daha pahalı ahlaksızlık bu ülkede en bğyğk sorun oldu malesef bakın din demiyorum ahlak diyorum insanlarımızda ahlak diye bir şey kalmadı. 12 2 Yanıtla
  • Zülfikar Kılıcoğlu:
    Bir liderin aklına uydum ,markette beyaz peynirin zamlı fiyatını görünce KIRMIZI kart gösterdim çalışanlar arkadaşımla beni dışarı attılar nerdeyse dayak yiyecektik ......... 11 0 Yanıtla
  • mustafa aykanat:
    Valiler ve kaymakamlar yetkilerini kullanmalı. Gerçi onlarda icra yetkilerini il başkanları eliyle belediye başkanlarına devrettiler ama... 7 0 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement